De grote Schelpenteldag aan zee [AFGELAST]

De grote Schelpenteldag aan zee [AFGELAST]Goed nieuws… ook in 2020 vindt er opnieuw een schitterende editie van de Grote Schelpenteldag plaats: Verzamel op 14 maart samen met je familie en  je vrienden verschillende soorten schelpen in de 10 gekozen kustgemeentes.

Waarom schelpen tellen aan zee?

De voorbije jaren werd er onderzoek gedaan naar de meest voorkomende schelpen aan de Belgische kustgemeenten. Dit om meer te weten te komen over de beïnvloeding van de klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteit. Dit jaar willen ze meer onderzoek doen naar de linker- en rechterschelpenhelften. Daarnaast zijn er ook verschillende experts aanwezig die je leuke weetjes kunnen vertellen over de gevonden schelpen en krijg je enkele vragen en uitdagingen voorgeschoteld. Een leuke en boeiende ervaring dus, waarbij je ook nog eens je steentje kan bijdrage tot het milieu!

Hoe schelpen tellen?

Tussen 10:00 en 16:00 kun je je aanmelden bij een van de 10 strandtelposten. Je krijgt een schelpenzoekkaart waarmee je ongeveer 100 schelpen moet verzamelen. De methodiek werd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) uitgelegd in dit handige filmpje.

Wie kan schelpen tellen?

Simpelweg iedereen. Je kan er een groepactiviteit van maken samen met je kinderen, familie en/of vrienden. Maar je kan er ook gerust een individuele uitstap van maken. Zo maak je tijd vrij voor jezelf terwijl je bijdraagt tot het onderzoek. De voorbije editie mocht de Grote Schelpenteldag rekenen op zo’n 1200 deelnemers en werden er ongeveer een 80000 schelpen geteld. Doen we het dit jaar beter?

Waar schelpen tellen?

Je kunt in elke kustgemeente wel een strandtelpost vinden:

Vervoer naar schelpenteldag

Check onze parkeerpagina's voor parkeerinformatie in elke kustgemeente

Met de trein kan je tot in Oostende, Koksijde, De Panne, Blankenberge en Knokke geraken. Om in de overige kustgemeentes te geraken kun je de Kusttram nemen.

Schrijf je gratis in voor de schelpenteldag!

Deelnemen is gratis! Je moet je wel op voorhand inschrijven op www.groteschelpenteldag.be.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer