Filmclub 62: LOS VERSOS DEL OLVIDO 04/04 - Film in Oostende

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

De bejaarde conciërge van een afgelegen mortuarium heeft een onberispelijk geheugen voor alles behalve namen. Hij brengt zijn dagen door met lichamen te tonen aan degenen die hun verloren dierbaren opzoeken. Wanneer protest uitbreekt in een nabijgelegen stad en het leger het huis gebruikt om burgerlijke slachtoffers te verbergen, ontdekt hij het lichaam van een onbekende jonge vrouw. Hij herinnert zich zijn persoonlijke verliezen en begint met een magische odyssee om haar een degelijke begrafenis te geven. Hij krijgt hiervoor de hulp van een mysterieuze grafdelver die verhalen over de doden verzamelt, een oude vrouw die naar haar reeds lang verloren dochter zoekt en de chauffeur van een lijkwagen die door zijn verleden wordt gekweld.

Beste film, beste scenario en beste debuut Venetië 2017, Canvas Award Mooov

Ooit assistent van de bekende Iraanse regisseur Asghar Farhadi, debuteert Alireza Khatami met deze ‘Verzen der vergetelheid’.
Op het eerste gezicht lijkt het de zoveelste film over de verdwijning van mensen tijdens de Pinochetdictatuur in de jaren ’70 in Chili. Volgens de filmmaker is het eerder een film over “de morele verplichting ons het verleden te herinneren en ons te verzetten tegen de gewelddaad van het vergeten.”
De bejaarde beheerder van een kerkhof heeft een fenomenaal geheugen, behalve voor namen. Met grote toewijding verzorgt hij de graven, waardoor het kerkhof een plaats van stilte, eerbied, menselijke waardigheid en bezinning wordt. Hij maakt er praatjes met de blinde grafdelver en de chauffeur van de lijkwagen. In het lijkenhuis ontvangt hij bezoekers die een verdwenen familielid of geliefde zoeken. Zijn vreedzame routine wordt grondig verstoord als paramilitairen het mortuarium binnenvallen om de lijken van een protestmanifestatie die ze bloederig neersloegen in een nabijgelegen stad te verbergen. Alle lijken zijn verdwenen, behalve dat van een niet-geïdentificeerde jonge vrouw.

‘Los versos del olvido’ is een universeel verhaal waarin Khatami het Iraanse realisme vermengt met de Latijns-Amerikaanse magisch-realistische traditie.
Hij brengt het in een zeer pure stijl, met prachtige fotografie en sterke acteerprestaties.
Poëtische, ontroerende, maatschappijkritische parabel.

Info
Regie Alireza Khatami
Scenario Alireza Khatami
Fotografie Antoine Heberle
Cast Juan Margallo, Tomás del Estal, Manuel Morón
Taal Spaans/ Nederlands en Frans ondertiteld
Duur 92 min
2017 Chili, Frankrijk, Duitsland, Nederland

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische gegevens over: "Filmclub 62: LOS VERSOS DEL OLVIDO"

Prijsklasse Gratis
Datum Do 04 april 2019 17:45 - 19:20
Leeftijd vanaf 16 jaar
Locatie
Kinepolis
Koningin Astridlaan
8400 Oostende
Routebeschrijving