Filmclub 62: GRÄNS 30/04 - Film in Oostende

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

Douaneofficier Tina staat bekend om haar buitengewone reukvermogen. Het is bijna alsof ze het schuldgevoel van iemand kan opsnuiven als die iets verbergt. Maar wanneer Vore, een verdacht uitziende man, langs haar heen loopt, worden haar vaardigheden voor het eerst uitgedaagd. Tina merkt dat Vore iets verbergt dat ze niet kan identificeren. Naarmate Tina een speciale band met Vore ontwikkelt en zijn ware identiteit ontdekt, realiseert ze zich ook de waarheid over zichzelf. Tina hoort, net als Vore, niet op deze wereld. Haar hele bestaan is één grote leugen geweest en nu moet ze kiezen: de leugen blijven leven of de angstaanjagende onthullingen omarmen.

Gouden Palm ‘Un Certain Regard’ Cannes 2018

Douanebeambte Tina beschikt over een fenomenaal reukvermogen. Bij bagagecontroles maken verdachte figuren geen kans. Ze ruikt letterlijk wie wat te verbergen heeft, ruikt woede, schaamte en schuldgevoel.
Door haar onaantrekkelijke eerder dierlijke uiterlijk lijkt ze eerder een oermens, eerder paria dan heldin. Eva Melander die de rol voor haar rekening neemt, verzwaarde maar liefst 18 kilo voor die rol en zat uren in de grimestoel om tot Tina omgebouwd te worden.
Tina voelt zich totaal afgesloten van de buitenwereld, inclusief van haar vriend. Alleen de mysterieuze Vore, die sterk op haar gelijkt, waardeert in Tina wat anderen doet huiveren. Voor hem is zij van een pure schoonheid. Hij wil haar helpen inzien hoe buitengewoon zij wel is. Met haar uitzonderlijk talent wordt ze ingeschakeld in een onderzoek naar kinderporno. Maar het is vooral het bitterzoete verhaal van Tina’s zoektocht naar zichzelf die de kern van de film vormt.

Regisseur Ali Abbasi bouwt het verhaal nauwgezet op. Zijn de handelingen van “gewone” mensen niet walgelijker? Voor Tina geven hun schaamte, schuldgevoelens en angst een stank af. Daarom reikt de “grens” uit de titel verder dan die van de Zweedse douane, tot diep in onze samenleving. Het gaat om grenzen die wij zelf trekken, niet zozeer die tussen landen, dan wel tussen wij en zij, mensen en “monsters”.

Geslaagde kruising tussen een donker sprookje, Scandinavische noir en queer cinema.

Info
Regie Ali Abbasi
Scenario Ali Abbasi, Isabella Eklöf naar John Ajvide Lindqvist
Fotografie Nadim Carlsen
Muziek Christoffer Berg, Martin Dirkov
Cast Eva Melander, Eero Milonoff
Duur 108 min
Taal Zweeds / Nederlands en Frans ondertiteld
2018 Zweden, Denemarken

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische gegevens over: "Filmclub 62: GRÄNS"

Prijsklasse Gratis
Datum Di 30 april 2019 20:15 - 22:00
Leeftijd vanaf 16 jaar
Locatie
Kinepolis
Koningin Astridlaan
8400 Oostende
Routebeschrijving