Expo Souvenir d'Ostende 02/04 - Tentoonstelling in De Haan

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ richt Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op ambachten. Aan de kust stond heel wat vakmanschap in het teken van het kusttoerisme. In Oostende duiken we op zondag 28 april 2019 in de wereld van ambachtslui, seizoensarbeiders en kustsouvenirs. Vanaf het einde van de negentiende eeuw zorgde onder meer een vlotte treinverbinding ervoor dat Oostende zich kon profileren als een mondaine en internationale badplaats. De Stad kon zich beroemen op goed uitgebouwde hotelaccommodatie, uitstekende bad- en strandinfrastructuur en vele amusementsmogelijkheden. Het bloeiende kusttoerisme bracht ook een bedrijvige souvenirindustrie op gang.

Aan de hand van foto’s van twee iconische Oostendse souvenirwinkels geeft de tentoonstelling ‘Souvenir d’Ostende: Souvenirwinkels in Oostende’ de bijzondere sfeer van de wereld van de kustsouvenirs weer. Ontdek de foto’s ook op www.beeldbankkusterfgoed.be/oostende.

De Oostendse kunstenaar James Ensor (1860-1949) groeide op boven de winkel van zijn moeder die in souvenirs, chinoiserie en maskers handelde. Maskers en kunst uit het Verre Oosten kwamen later vaak terug in Ensors werk.

Het echtpaar Vanhoeck-Pierre, dat sinds 1978 de bekende schelpenwinkel op de Groentemarkt uitbaatte, bewonderde Ensor. Veel elementen in de etalage verwezen dan ook naar de kunstenaar. In 1995 sloot het pand de deuren. Twintig jaar lang bleef de onaangeroerde etalage kijklustigen lokken, tot het pand in 2015 verkocht werd.

Meer beleven op Erfgoeddag? Reis mee met de historische kusttram die van 10.00 tot 16.00 uur tussen Westende en Blankenberge rijdt. Je ontdekt maar liefst 36 Erfgoeddagactiviteiten in Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge.

Meer informatie vind je via www.oostende.be/erfgoeddag

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische gegevens over: "Expo Souvenir d'Ostende"

Prijsklasse Basistarief: 0,00 €
Datum Van 2 april 2019 tot 12 mei 2019
Locatie
Nieuwe Gaanderijen
Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk)
8400 Oostende
Routebeschrijving