Wereldcafé aan zee met Ruddy Doom 06/06 - Lezing of congres in Oostende

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

STELEN IS DE KUNST!?
De Discussie rond Culturele Toe-eigening.
Aan de hand van een aantal recente voorbeelden uit de hedendaagse kunst- en modewereld, introduceert Ruddy Doom de actuele thema´s van culturele toe-eigening, en plagiëren, kopiëren en stelen van andermans denkwerk, ideeën of cultuur.

In zijn voordracht ontrafelt Ruddy eerst twee heel verschillende zaken, die bij nader inzien nauw met elkaar zijn verbonden: zo heeft hij het over lenen versus stelen binnen één en dezelfde culturele wereld, om nadien de interculturele uitwisseling en diefstal onder de loep te nemen. Vertrekkend van de boutade "slechte kunstenaars imiteren, goede stelen", en aan de hand van voorbeelden van, onder andere, Dillemans, Rubens, Bach, Tuymans, Shakespeare, Warhol, Klein, …. doet Ruddy een poging om het lenen versus stelen in de kunsten aan de kaak te stellen.

In het tweede deel van zijn voordracht, behandelt Ruddy diverse relaties die kunst en cultuur tussen diverse continenten kunnen kenmerken, zo spreekt hij over de verhoudingen tussen de koloniale wereld en Europa, en bij uitbreiding het Westen. Samenvattend, en om het met Ruddy´s eigen woorden te zeggen: ´In de ideale wereld waar gelijkheid de norm is, zou iedereen op elk ogenblik moeten kunnen putten uit om het even welke cultuur. Maar, in de reële wereld is er steeds sprake van bovengeschiktheid - ondergeschiktheid en is de toegang tot bepaalde zaken - om te beginnen bezit en eigendom - ongelijkmatig verdeeld´ ….
Muzikale omkadering door Roni Ahmed - Koerdisch etnische muziekgroep

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische gegevens over: "Wereldcafé aan zee met Ruddy Doom"

Prijsklasse Basistarief: 0,00 €
Datum Do 06 juni 2019 20:00 - 22:00
Leeftijd vanaf 18 jaar
Locatie
KAAP | Vrijstaat O.
Koning Boudewijnpromenade 10
8400 Oostende
Routebeschrijving