30 jaar later komt potvis Valentijn boven water! 15/05 - Kermis of feestelijkheid in Koksijde

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

In 1989, op 12 februari, spoelde potvis Valentijn aan op het strand Sint-André in Oostduinkerke. Het gemeentebestuur van Koksijde begroef hem op het domein van de abdijhoeve Ten Bogaerde.
Het was toen al de bedoeling de 17 meter lange potvis later terug op te graven om hem tentoon te stellen. Na de proefopgravingen in 2013 werden concrete plannen gesmeed om Valentijn van Sint André uit de grond te halen.

Binnenkort is het zo ver, op maandag 13 mei starten de werken. Verwacht wordt dat een paar dagen zal worden gewerkt voordat de resten van Valentijns skelet kunnen worden vervoerd naar de Vakgroep Morfologie van de Faculteit Dierengeneeskunde van de UGent. Een paar jaar later wordt Valentijn dan terug verwacht in de gemeente Koksijde, het skelet zal in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum worden tentoongesteld.

Opgravingsweek – praktische info
Het publiek is vanaf maandag 13 mei t.e.m. het einde van de werken welkom om de opgravingen live mee te maken, en dit telkens van 9.00 tot 17.00 uur. Eventuele wijzigingen of aanvullingen hierop, evenals de vordering van de werken, kunnen steeds worden geraadpleegd op www.navigomuseum.be/potvisvalentijn.

De vaste toegangsweg naar Ten Bogaerde kan enkel worden gebruikt door voetgangers en fietsers. Auto’s worden afgeleid via een tijdelijke toegangsweg, uitpijling ter plaatse wordt voorzien. Zie ook inplantingsplan. Het restaurant ‘Mondieu’ blijft bereikbaar tijdens de werken.

Het publieksplannetje is ook consulteerbaar via deze link: www.navigomuseum.be/plan-potvisvalentijn

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische gegevens over: "30 jaar later komt potvis Valentijn boven water!"

Prijsklasse Basistarief: 0,00 €
Datum Wo 15 mei 2019
Locatie
Abtskapel Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan
8670 Koksijde
Routebeschrijving