Lezing 'Henry van de Velde, wegbereider van het Bauhaus' 26/09 - Lezing of congres in Koksijde

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

Donderdag 26 september vertelt spreker Benoît Vandeputte je alles over de toonaangevende Belgische architect Henry van de Velde (1863-1957). Van de Velde begint zijn carrière als kunstschilder. Al snel laat hij de schilderkunst achterwege en slaat hij de weg van de architectuur en de toegepaste kunsten in. In 1899 vestigt hij zich in Duitsland en beleeft er een blitzcarrière met gebouwen in een stijl die het midden houden tussen Arts-and-Crafts en Art Nouveau. Als directeur van de Kunstgewerbeschule in Weimar effent hij er het pad voor de befaamde architectuurschool Bauhaus, die dit jaar precies 100 jaar geleden werd opgericht. Wanneer hij in 1926 terugkeert naar België is zijn stijl radicaal veranderd en wordt hij verzocht om een Belgische versie van het Bauhaus op te richten. Deze lezing besteedt aandacht aan de evolutie die zijn werk doormaakte en plaatst zijn werk in een internationale context. Enkele van zijn meest toonaangevende gebouwen worden toegelicht.

Benoît Vandeputte is architect en medezaakvoerder van het architectenbureau Van Damme - Vandeputte architecten. Hij is gespecialiseerd in de restauratie van beschermd en niet-beschermd erfgoed en verdiepte zich in het leven en werk van Henry van de Velde. In 2018 werd zijn bekroonde scriptie over de twee gebouwen die van de Velde in Astene (Deinze) ontwierp voor Dr. Adriaan Martens, als boek uitgegeven door Stichting Kunstboek onder de naam ‘Adriaan Martens en Henry van de Velde - Geneeskunst aan de Leie’.

Inschrijven kan aan de balie van de bib of via bibactiviteiten@koksijde.be of via koksijde.bibliotheek.be. Leden van de bib betalen 3 euro, niet-leden 6 euro.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische gegevens over: "Lezing 'Henry van de Velde, wegbereider van het Bauhaus'"

Prijsklasse Gratis
Datum Do 26 september 2019 20:00 - 21:30
Leeftijd vanaf 18 jaar
Locatie
Bibliotheek Koksijde
Casinoplein
8670 Koksijde
Routebeschrijving