Wel Lieve Herderkens. Cantiones Natalitiae - Kerstconcert 26/12 - Concert in Koksijde

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

Het Beauvarletkoor Koksijde en Transports Publics nemen ons mee op een bijzondere muzikale reis naar de tijd van P.P. Rubens. Een grote diversiteit traditionele en volkse kerstliederen brengen de kerstsfeer in Vlaanderen helemaal van de 17de naar de 21ste eeuw. Het mag dan ook eens iets anders zijn op deze tweede kerstdag.

Cantiones natalitiae, letterlijk geboortegezangen, zijn losse, meerstemmige kerstliederen gezongen op Latijnse tekst of in de volkstaal, het Nederlands. In de 17de eeuw klonken ze rond de kersttijd in veel Vlaamse kerken. Beroepszangers van het kerkkoor bezongen samen met koorknapen en onder begeleiding van het orgel het gebeuren in de kerststal. Tijdens het kindjeswiegen, waarbij priester en kerkgangers baby- en poppewiegjes heen en weer wiegden op het ritme van eia, sus sus sus, zorgden de aangebonden belletjes voor een heerlijk stemmige begeleiding.
Aanvankelijk bewerkten kerkmusici alleen populaire eenstemmige kerstliederen tot meerstemmige cantiones natalitiae. Andere middeleeuwse kerstliederen werden door Jezuïeten van een meer eigentijdse melodie voorzien en ook kwamen liederen gedicht op bestaande melodieën voor. Omstreeks het midden van de 17de eeuw begonnen Vlaamse kerkmusici zelf melodieën voor hun cantiones natalitiae te componeren. Daarbij werden de van oorsprong eenvoudige liederen wat uitgebreider en bijvoorbeeld voorzien van instrumentale tussenstukjes en afwisselende gedeelten voor solisten en koor.

Het ensemble Transports Publics, onder leiding van Thomas Baeté, wil onbekende barokmuziek naar onze tijd brengen en het publiek terug naar het verleden laten reizen. De perfecte partner dus voor dit wellicht minder traditionele kerstconcert van het Beauvarletkoor Koksijde, onder de algemene leiding van Griet De Meyer.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische gegevens over: "Wel Lieve Herderkens. Cantiones Natalitiae - Kerstconcert"

Prijsklasse Gratis
Datum Do 26 december 2019 17:00 - 18:30
Locatie
Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk
Kerkplein
8670 Koksijde
Routebeschrijving