Veilig op het strand

De Noordzee biedt verkoeling tijdens een warme zomer, maar ze kan ook heel verraderlijk zijn! Geen nood, daar zijn de mannen in het rood om je te komen redden! Nee, niet de Rode duivels, wel de redders die werkzaam zijn aan onze kust. Van juni tot september kun je de redders gemakkelijk spotten door hun rode uniform. Buiten het badseizoen zijn er minder redders aanwezig.

Het is aan te raden dat je je even informeert over veiligheid op het strand aan de Belgische kust: waar mag je (niet) zwemmen, wat betekenen die vlaggen,.. We vatten het snel even voor je samen. 

Wil je meer informatie? Surf dan zeker naar www.redderaanzee.be en ga met een gerust hart genieten van een vakantie aan de Belgische kust.

Waar mag ik zwemmen en waar niet?

De bewaakte badzones zijn de enige zones waar je mag zwemmen. Deze zijn gemakkelijk te herkennen door de IKWV vlag, strandvlaggen, gele boeien, de mobiele uitkijktoren van de redders of de redderscabines met de wit-rode verticale strepen en het IKWV logo.

Zwemmen in de bewaakte zones kun je vanaf 10:30 tot 18:30.

Wat betekenen die vlaggen?

De IKWV gebruikt verschillende borden, vlaggen en boeien om aan te geven waar je mag zwemmen en of het veilig is om te zwemmen

Veilig om te zwemmen

De bewaakte zone wordt afgebakend met gele boeien, een bord en/of de IKWV vlag. Tevens hangt de groene vlag uit.

Gevaarlijk om te zwemmen

De redders hangen de gele vlag uit als het niet bepaald veilig is om te zwemmen. Zwemmen is dat niet verboden, maar je mag wel geen opblaasbare voorwerpen mee in zee nemen.

Verboden om te zwemmen

Je mag niet buiten de bewaakte zones zwemmen, zoveel is duidelijk. Maar als in die zones een rode vlag of een windzak wappert, dan mag je daar ook niet zwemmen. De onbewaakte zones worden dan weer aangegeven met een verbodsbord.

Tips

  • Bij de redders kun je antiverdwaalbandjes krijgen voor je kinderen.
  • De redders raden je af dat je bij de strandhoofden zwemt of erop probeert te klimmen.
  • Er zijn gratis afvalzakjes verkrijgbaar op het strand. Zo houden we het strand voor iedereen proper!
  • Graaf geen diepe putten: er bestaat een risico dat je erin tuimelt als je even niet oplet.

Voor meer tips, neem een kijkje op Veilig Aan Zee. Ze hebben ook een aantal leuke animatiefilmpjes rond veiligheid aan en in zee!

 

Veilig met kinderen aan zee

Veilig met (klein)kinderen naar zee