Voordracht en film over IJslandvaart en visserij - door Joris Surmont {aandacht: gewijzigde locatie = lezing gaat door in bibliotheek Canticleer} 25/04 - Lezing of congres in De Haan

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

'Allen die willen naar Island gaan...'

Joris Surmont voer als werktuigkundige op twee Oostendse IJslandtreilers. In zijn voordracht geeft hij een overzicht van de IJslandvisserij vanaf de 19de eeuw tot en met 1995, het jaar waarin de Amandine, de laatste Oostendse IJslandtreiler uit de vaart werd genomen.

De IJslandvisserij spreekt vaak tot de verbeelding. De ruwe zeeën op de Atlantische Oceaan en ter hoogte van Pentland Firth, ten noorden van Schotland, enerzijds en het harde werk in guur weer verstoken van elk comfort anderzijds, zijn aanleiding tot een heel apart wedervaren waar de spreker over uitweidt.

Aansluitend volgt de vertoning van de documentairefilm 'Winden'. De film werd in de periode 1972-1976 door de spreker opgenomen aan boord van de IJslandtreiler O.182 Caesar, die toen aan de IJslandse zuidkust viste. 'Winden' verwijst naar de kreet die vissers slaakten om de bemanning te wekken als het net moest gehieuwd worden.

Joris Surmont (1954) doorliep de Stedelijke Visserijschool John Bauwens te Oostende. Hij is houder van het diploma van aspirant-schipper en het brevet van motorist ter zeevisserij. Op 15-jarige leeftijd monsterde hij aan als scheepsjongen op de O.32 Roland, een kotter van de Oostendse 'bootsjouwerij'. Later bedreef hij de 'grote' visserij op IJsland (aan boord van O.81 John en O.182 Caesar) alsook de bokkenvisserij in de Keltische en de Ierse zee (aan boord van O.180 Hendrika Judith en O.182 Caesar). Na een carrière op de diepzeevisserij stapte Surmont over naar Defensie waar hij studeerde voor industrieel ingenieur. Aansluitend was hij als wapentechnisch officier (elektronicus wapensystemen en sensoren) en hoofd technische dienst actief aan boord van de fregatten Westdiep, Wielingen en Wandelaar. Na zijn vaarperiode nam hij diverse functies waar als stafofficier en projectleider bij de dienst projecten van de Belgische Zeemacht. Fregatkapitein Surmont sloot zijn carrière af in oktober 2011 als hoofd toezicht contracten varend materieel bij Defensie. Na zijn pensionering trad hij toe tot het reservekader waar hij o.m. fungeerde als lesgever aan de Nautische School van de Marinecomponent. Joris is sinds 2016 als stadsgids Brugge en streekgids Brugse Ommeland verbonden aan de West-Vlaamse Gidsenkring. Hij is als gids actief in De Haan, Brugge en Oostende.

De leidraad van de lezing, aangevuld met bijdragen over visserijtechnieken en visserijbeheer, is door de spreker opgenomen in een boek getiteld: 'Door de mazen van het net', dat op 9 april 2010 verscheen. De Franse vertaling, getiteld: ‘Au travers les mailles du filet’, verscheen in 2012.

Praktische gegevens over: "Voordracht en film over IJslandvaart en visserij - door Joris Surmont {aandacht: gewijzigde locatie = lezing gaat door in bibliotheek Canticleer}"

Prijsklasse Free
Datum Thu 25 April 2024 17:30:00 - 19:00:00
Location
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Canticleer
Grotestraat 10
8420 De Haan
Travel directions