Beeldenroute De Panne

Een beetje cultuur opsnuiven in De Panne? Naast enkele musea zijn er ook heel wat kunstwerken in de open lucht te ontdekken! Naast de werken van kunsttriënnale Beaufort zijn er in de stad beelden van verschillende kunstenaars te bezichtigen.

Algemene informatie over deze route

  • Lengte: 7,83 km
  • Geschatte duur: 2 uur
  • Toegankelijkheid: relatief (stuk door de duinen)

Routebeschrijving

Start: Gemeentehuis De Panne - Zeelaan 21

Boundaries of infinity - Norbert Francis Attard

Aan het gemeentehuis van De Panne staat een groot betonnen kunstwerk van de Maltese kunstenaar Norbert Francis Attard. Boundaries of Infinity is gebaseerd op de Gulden snede en de Fibonaccireeks. De kunstenaar legt hiermee de link met de natuur en de zee, want de reeks en de Gulden Snede zijn continu terug te vinden in de natuur. 

FOTO NODIG

Als je met je rug naar de Dienst Toerisme staat ga je naar rechts en sla je rechts af naar de Lindelaan

Lindenlaan

Zonder Titel - Luc Ledene

Achter het gemeentehuis aan de bibliotheek zijn er verschillende kunstwerken. Het werk van Luc Ledene is een reliëf met daarop een torso die zich ontfermt over literatuur. De link met de bibliotheek is er dus zeker. Je herkent boek- en bladvormen in de compositie.

FOTO NODIG

 

Ronduit Vierkant - Gaspar Cornette

Gaspar Cornette verwijst met zijn werk Ronduit Vierkant naar de geometrie. De basisvorm is een vierkant, dat meetkundige perfectie symboliseert, erboven symboliseert de cirkel zachtheid. Verder is het ook een samenspel van ratio (vierkant) en emotie (cirkel).

FOTO NODIG

De Duizend Bladeren - Eddy Walrave

Meer info tba + FOTO

 

Ga rechtdoor over de rotonde naar Koningsplein

Koningsplein

Eternamente en Fuga como la Ola - Eddy Walrave

Meer info tba + FOTO

 

Wandel verder tot de Westhoeklaan. Sla links af en nadien links af op de Sint Elisabethlaan.

Sint Elisabethlaan

De Baadster - Theophiel Mariëns

Meer info tba + FOTO

Zonder Titel - Fernand Vanderplancke

Op de gevel van Hotelschool De Trappegeer hangt een groot bas-reliëf van 5 sculpturen die elk een belangrijk figuur uit het onderwijs weergeeft. Hoewel de verschillende figuren hun eigen persoonlijkheid hebben, is er toch een compleet beeld zonder uitschieters. Dit werk werd door Fernand Vanderplancke in samenwerking met zes leerlingen van het vijfde middelbaar van het Koninklijk Technisch Atheneum in De Panne verwezenlijkt.

Ga terug naar de Westhoeklaan en ga naar rechts in de westelijke richting. Sla rechts af naar de Zonnebloemweg en nadien rechts naar de Loskaai. Volg de weg. 

Loskaai

Twin Stations - Matt Mullican

Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican is geïnspireerd door de Kusttram en maakte deel uit van Beaufort 2003. In de 15 gietijzerenplaten zie je vreemde, pictogramachtige symbolen. De Lijn kocht het werk na de kunsttriënnale en liet het beeld op de oorspronkelijke plek staan.

Sla links al naar de Lijsterweg en nadien links naar de Vinkenweg. Dan sla je rechts af naar de Westhoeklaan.

Westhoeklaan

The Spirit Who Crosses The River - Onbekend

Dit sculptuur werd aangekocht naar aanleiding van de tentoonstelling 'Spirits in Stone'. Het werk komt van het Shona volk uit Zimbabwe.

Meer info nodig + FOTO

Wandel verder tot je bij de rotonde van de Leopold I Esplanade komt. Steek over en sla links af naar de Dynastielaan. Blijf deze weg volgen tot je bijna aan de Emile Verhaerelaan bent. Je zult in de duinen het Beaufortkunstwerk Christophorus van Gerard Lentink zien. Je kunt een stukje door de duinen wandelen om het beeld van dichterbij te bekijken. 

Emile Verhaerelaan

Christophorus - Gerard Lentink

De heilige Christoffel is de beschermheilige van de reizigers en de mythe die aan hem gewijd werd is dat hij een reus was die Jezus over een rivier droeg. Gerard Lentink maakte voor Beaufort de Christophorus, geïnspireerd door deze mythe. Het onderlichaam heeft een zitruimte bovenop, wat het dragen van de reizigers (en dus het veiligstellen) symboliseert. Het beeld werd in de duinen geplaatst, die de wilde zee voorstelt in het geheel.

Wandel verder door de duinen richting het strand. Eenmaal op het strand kun je via de verharde weg naar rechts, in de richting van het centrum. Een deel van de weg is niet verhard, dus dit is geen ideaal pad voor rolwagens.  Aan je rechterkant zul je het Leopold I-monument zien. 

Leopold I Esplanade/zeedijk

Leopold I monument - René Cliquet

Op 17 juli 1831 kwam de toenmalige prins Leopold van Saksen-Coburg aan in De Panne, even na de onafhankelijkheid van België. In 1958 werd dit beeld door de toenmalige burgemeester Gevaert ingewijd in de aanwezigheid van koning Boudewijn.

 

Wandel verder over de zeedijk in oostelijke richting. Onderweg kom je nog 2 beelden tegen.

Memoriaal Dunkirk Veterans - Paul Baeteman

Het memoriaal van Paul Baeteman is niet zomaar een gedenkteken voor de soldaten die het leven lieten in 1940: de kunstenaar wilde het werk de nodige symboliek meegeven. Zo suggereert de ronde opening bovenaan de zee, de ruwere vlakken staan voor de ruwheid van de zee. De brug tussen het Europese vasteland en Engeland wordt weergegeven door een gepolijst vlak aan de ene kant. Aan de andere kant is er een vlak dat van breed naar smal gaat, wat het terugtrekken van de geallieerde troepen symboliseert. De strijd tussen de ruwe en gepolijste vlakken zijn tot slot een weergaven van de strijd tussen de natuur en cultuur. 

Pier Kloeffe - Louis Van den Eynde

Petrus Decreton klinkt niet bekend, maar zijn nickname Pier Kloeffe herken je vast wel. De IJslandvaarder die na de Eerste Wereldoorlog steevast op het strand ging vissen werd door Louis Van Den Eynde vereeuwigd in een bronzen beeld. De grote versie hiervan staat nu in de duinen bij het Pierre Bortierplein. .

Sla rechts af bij de Visserslaan en blijf wandelen tot je bij de Bortierlaan komt. 

Bortierlaan

De Stapster - Jo Myns

Jo Myns werd voor dit werk geïnspireerd door het naturisme. "De rugzak en de wandelschoenen geven het naakt een andere dimensie en maken het hedendaagser en herkenbaarder”, vertelt hij.

Wandel terug naar de Visserslaan en vervolg je weg. Op de hoek van de Visserslaan en de Albert Dumontlaan zie je het volgende beeld.

Albert Dumontlaan

La Promesse du Retour - Eddy Walrave

Belgische hardsteen, roze Portugese marmer 

Sla links af bij de Albert Dumontlaan en volg de weg. Hiervoor steek je de Zeelaan over en ga je rechtdoor naar de Sloepenlaan. 

Sloepenlaan

Toegang tot de 21e eeuw - André Willocx

Het imponerend kunstwerk uit zwaar roestvrij staal is vier meter hoog. Zeer eenvoudige lijnen stellen een open handvoor met erin een gesloten voorwerp in zijn meest geometrische vorm, een vierkant.

Het monument vormt in feite het gemeenschappelijke punt van drie zitmuurtjes die zijn gemetseld als vraagtekens.Vooraan bevinden zich vijf verzonken stapstenen met kunstzinnig ingekraste teksten. De uitgesneden rug van eenstenen boek vormt een kijkgleuf, waardoor men de twintigste eeuw op zijn smalste zijde kan bewonderen.

De kunstenaar heeft een zeer abstracte, onwezenlijke vorm willen scheppen die verwijst naar de daaropvolgende eeuw.Deze Toegang tot de 21ste eeuw zal bij de voorbijganger zeker heel wat vragen opwekken. Vragen naar de zin en deonzin. Naar de kunstwaarde, de betekenis en het waarom. Wanneer dit geschiedt is de opzet helemaal geslaagd.

Wandel een beetje terug en sla af naar de Toeristenlaan. Daarna sla je links af op de Prins Albertlaan, rechts op de Fr. Beerlantlaan, links op de Astridlaan en ga je rechts op de Koninginnelaan. Steek de weg over naar het Canadezeplein (het strand). 

Strand t.h.v. Canadezenplein

De 3 Wijsneuzen van De Panne - Jos de Gruyter & Harald Thys

Met enkel een sokkel als lichaam en hun identiek gelaat trotseren De Drie Wijsneuzen van De Panne weer en wind. Met hun monolithische gestalte torenen ze uit over de kustlijn. Ze passen in een traditie van realistische, publieke sculpturen die een heroïsche functie hebben, zoals het Vrijheidsbeeld in de haven van New York, de Cristo Redentor in Rio de Janeiro of in een ver verleden de Kolossus van Rodos. Ze staan er als hoeder of beschermengel voor wie op zee vaart, en als symbolische beschermer van een haven of kuststad. Het zijn beelden die van oorsprong als een verwelkomend baken of wegwijzer dienden, en doorheen de tijd een toeristische trekpleister zijn geworden, van richtinggevend tot de bestemming zelf.

Van oorsprong is ‘wijsneus’ een volkse term voor een geleerde of wijze, nu gebruikt men de term voor een betweter die wijsheid met hoogmoed verwart. Met De Drie Wijsneuzen van De Panne hebben Jos de Gruyter en Harald Thys de oorspronkelijke betekenis verenigd met een uiterst letterlijke interpretatie: het ‘wijzen’ van de neus. Niets is effectief zo richtinggevend als 's mens neus; even lachwekkend en banaal als onoverkomelijk en fundamenteel. Over elkaars hoofden heen kijken de wijsneuzen respectievelijk richting Engeland, Frankrijk en het binnenland, met hun blik op oneindig. De gedachten,  observaties en enigmatische kennis van hun gigantisch brein liggen vermoedelijk in het verlengde van die drie gebieden, en reiken veel verder.

Wandel in westelijke richting over de zeedijk. Bij de Walckierstraat kom je aan het volgende beeld.

Walckierstraat

Samen op Stap - Jam Desmarets

De loper met hond is een bronzen beeld, gemaakt en gegoten door de Gentse beeldhouwer Jan Desmarets. Hij is eenlevenslustige man die met zijn reusachtige gestalte en zijn uitbundige manier van zijn, midden in de maatschappij staat.Opvallend in zijn kunst is het gevoel van krachtig bewegen, van sierlijk aanwezig zijn, van stappen, zich verheffen envan op een heerlijke manier zichzelf zijn. Zijn werk leent zich bijzonder goed voor grote openbare ruimtes, omdat hetheel enthousiast inspeelt op de omgeving.

Vervolg je weg over de zeedijk tot aan de Zeelaan. 

Zeedijk centrum

De Meeuwen - Fernand Vanderplancke

Waar eens de bakermat van het Toerisme in De Panne was, pronkt nu een monumentaal, bronzen sculptuur vanFernand Vanderplancke. De gestileerde meeuwen verzinnebeelden de vrijheid die centraal staat bij een vakantie aan hetstrand van De Panne. De zeemeeuwen zijn slechts op enkele punten met elkaar verbonden en hangen vast aan een paalop een hoogte van zeven meter.

Fernand Vanderplancke is een geboren Bruggeling, maar heeft reeds meer dan dertig jaar zijn hart verpand aan deWesthoek. Hij is een veelzijdig beeldend kunstenaar die vooral in het oog loopt met zijn monumentale beelden, resultaatvan jaren samenwerken met zijn vriend en leermeester Jozef Petruk (Poznan - Polen).

De werken van Vanderplancke vertolken een karaktervolle symboliek, soms primair agressief van vorm, soms vloeienden minzaam van lijn. Zo veelvormig kan een leven zijn. In tegenstelling tot verschillende van zijn werken, zijn demeeuwen het waard om van elke kant te worden bekeken.

Sla links af naar de Zeelaan en wandel terug in de richting van het Gemeentehuis van De Panne. Onderweg kom je nog 3 werken tegen.

Zeelaan

Zonder hen is er geen gisteren en geen morgen - Joz De Loose

De beeldtaal van Joz. de Loose is altijd figuratief, persoonlijk, uniek, herkenbaar. De mens staat centraal in al zijnnaaktheid, ontdaan van al het overbodige, los van alle wereldbeschouwingen. Zijn menselijke figuren hebben een vaaghoofd om de kijker te verplichten de schoonheid te zien als een eeuwig ideaal en niet als de personificatie van eenindividu of een ras. De hond en het paard geven een extra dimensie aan zijn oeuvre; ze voegen beweging toe, maar ookelegantie.

Met deze beeldengroep betrachtte De Loose de tijdloze universele kwaliteiten van de mensheid te illustreren, met aande basis het leven zelf: De groep op zich is belangrijk. Geen enkel personage staat toevallig neergepoot. Alles heeft eenbetekenis en symboliek: de band tussen man en vrouw, de verhouding ouders-kinderen, de band met het huisdier.

Het kunstwerk werd door het gemeentebestuur aangekocht n.a.v. de vernieuwing van de Zeelaan en het 100-jarigbestaan van De Panne in 1911. De Brugse beeldhouwer is na een slepende ziekte overleden op 25 juni 2011 en werd op30 juni ten grave gedragen. Dit was daags voor de vernissage van de Pannese beeldenwandeling ‘Natura Artis Magistra’,waarin De Loose als enige kunstenaar vertegenwoordigd was met 2 beelden.

Zonder Titel - Alex Vanneste

It’s an immense night out there, wheeling and windy - Eddy Walrave