Beeldenroute De Panne

Een beetje cultuur opsnuiven in De Panne? Naast enkele musea zijn er ook heel wat kunstwerken in de open lucht te ontdekken! Naast de werken van kunsttriënnale Beaufort zijn er in de stad beelden van verschillende kunstenaars te bezichtigen.

Algemene informatie over deze route

  • Lengte: 4,27 km
  • Geschatte duur: 1 uur
  • Toegankelijkheid: redelijk goed toegankelijk voor rolwagens. Honden aan de leiband zijn toegelaten op deze route

Bekijk de route op kaart

Routebeschrijving

Start | De Panne Kerk

De Baadster - Theophiel Mariëns

De Baadster van Theophiel Mariëns in De Panne

Het werk van Mariëns stelt een vrouw voor die zich klaarmaakt om in het diepe te springen. Ze staat als het ware in een bassin van bloemen.

Met je rug naar de Kerkstraat, ga rechts en volg de baan tot het Koningsplein. Sla hier rechts af en volg de weg naar De Boare.

De Boare/Koningsplein

Eternamente en Fuga como la Ola - Eddy Walrave

Eternamente en Fuga como la Ola van Eddy Walrave (beeldwerk) in De Panne

Walrave gebruikt voor zijn werken bijna altijd Belgische hardsteen of blauwsteen en kapt zijn werken vaak met hamer en beitel. Zo ontstaan er ruwe vormen die herkenbaar zijn, maar tevens ook mysterieus. Hierin herkennen we een zwemmer, die net een slag boven water doet.

Ga rechtdoor over de rotonde naar de Lindelaan en volg de weg tot aan de bibliotheek/gemeentehuis.

Bibliotheek

Ronduit Vierkant - Gaspar Cornette

Ronduit Vierkant - Werk van Gaspar Cornette bij de Bibliotheek van De Panne

Gaspar Cornette verwijst met zijn werk Ronduit Vierkant naar de geometrie. De basisvorm is een vierkant, dat meetkundige perfectie symboliseert, erboven symboliseert de cirkel zachtheid. Verder is het ook een samenspel van ratio (vierkant) en emotie (cirkel).

Zonder Titel - Luc Ledene

Zonder titel - Werk van Luc Ledene aan de Bibliotheek van De Panne

Het werk van Luc Ledene is een reliëf op de gevel van de bib met daarop een torso die zich ontfermt over literatuur. De link met de bibliotheek is er dus zeker. Je herkent boek- en bladvormen in de compositie.

Wandel een stukje verder en sla links af op het pad langs het gebouw.

Gemeentehuis

Boundaries of infinity - Norbert Francis Attard

Bounadier of Infinity - werk van Norbert Francis Attard voor Beaufort in De Panne

Aan het gemeentehuis van De Panne staat een groot betonnen kunstwerk van de Maltese kunstenaar Norbert Francis Attard. Boundaries of Infinity is gebaseerd op de Gulden snede en de Fibonaccireeks. De kunstenaar legt hiermee de link met de natuur en de zee, want de reeks en de Gulden Snede zijn continu terug te vinden in de natuur. 

Ga links op de Zeelaan en volg de weg.

Zeelaan

Spin - Monique Mol

Spin - werk van Monique Mol in Park De Panne

Vaak krijgt de spin een negatieve connotatie: het is een vies beestje, het kan gevaarlijk zijn, ... Maar Monique Mol gebruikt de spin als symbool voor de (vrouwerlijke) creatieve kracht: de spin weeft een web van verbondenheid en samenhorigheid.

Op de hoek van de Zeelaan en de Kasteelstraat zie je een ander werk van Eddy Walrave.

It’s an immense night out there, wheeling and windy - Eddy Walrave

It’s an immense night out there, wheeling and windy - werk van Eddy Walrave op de Zeelaan van De Panne

De stijl van Walrave is gemakkelijk te herkennen, zeker in dit beeld. Het beeld stelt een man voor, die met een gebogen rug wandelt. Door de titel kunnen we afleiden dat het gaat om een man die 's nachts de wind trotseert.

Blijf de Zeelaan volgen. Tegenover de kerk vind je het volgende werk.

Zonder hen is er geen gisteren en geen morgen - Joz De Loose

Zonder hen is er geen gisteren en geen morgen - werk van Joz De Loose in de Zeelaan van De Panne

Deze beelden van De Loose illustreren de tijdloze universele kwaliteiten van de mensheid en benadrukken het belang van de groep.

Ga rechts op de Sloepenlaan.

Sloepenlaan

Toegang tot de 21e eeuw - André Willocx

Toegang tot de 21e eeuw - werk van André Willocx in de Sloepenlaan in De Panne

Op de achtergrond zie je een roestvrij stalen constructie. Op de foto lijkt het niet zo, maar het werk is zo’n 4 meter hoog. Het is een gestileerde versie van een hand die een voorwerp in zijn meest geometrische vorm (een vierkant) vasthoudt. Voor het monument zijn er 5 verzonken stapstenen met elk een kunstzinnige tekst ingekerfd. “De uitgesneden rug van een stenen boek vormt een kijkgleuf, waardoor men de twintigste eeuw op zijn smalste zijde kan bewonderen.”

Volg de Sloepenlaan terug naar de Nieuwpoortlaan. Steek de straat over naar de Walckierstraat.

Walckierstraat

Samen op Stap - Jan Desmarets

Samen op Stap - werk van Jan Desmarets  Samen op Stap - werk van Jan Desmarets

Het beeld van Desmarets stelt een alledaags tafereel voor: een man die loopt met zijn hond. De dynamiek van het beeld is typisch voor de kunstenaar, die de beweeglijkheid van de mens weet te bevangen in een statisch metaal zoals brons.

Ga links op de zeedijk. Bij de kruising met de Zeelaan staat het volgende werk.

Zeedijk centrum

De Meeuwen - Fernand Vanderplancke

De Meeuwen - werk van Fernand Vanderplancke op de Zeedijk in De Panne

De meeuwen staan symbool voor de vrijheid en blijheid die je ervaart tijdens een vakantie in De Panne.

Sla af naar de Zeelaan.Steek de Nieuwpoortlaan over en volg de Zeelaan tot de Bonzellaan. Sla hier rechts af. Volg de weg en ga links op de Konijnenweg. Ga rechts op de Albert Dumontlaan.

Albert Dumontlaan

Monument voor Albert Dumont

Monument voor Albert Dumont in De Panne

Het is niet verwonderlijk dat de Belgische architect een eigen monument heeft in De Panne. Niet enkel werd er een straat naar hem vernoemd, maar ook de Dumontwijk is een van de bekendste wijken van De Panne. De architect bouwde niet enkel in De Panne verschillende villa’s en cottages, maar ook in Middelkerke. Daar bleven helaas weinig van zijn villa’s bewaard. Het monument werd opgericht door de gemeente.

Ga rechts op de Visserslaan en sla dan links af op de Bortierlaan.

Bortierlaan

De Stapster - Jo Myns

De Stapster - Werk van Jo Myns

Jo Myns werd voor dit werk geïnspireerd door het naturisme. "De rugzak en de wandelschoenen geven het naakt een andere dimensie en maken het hedendaagser en herkenbaarder”, vertelt hij.

Keer terug naar de Visserslaan en vervolg je weg in de richting van de zeedijk. Op de zeedijk ga je links.

Zeedijk

Pier Kloeffe - Louis Van den Eynde

Beeld van Pier Kloeffe door Louis Van Den Eynde in de duinen van De Panne

Petrus Decreton klinkt niet bekend, maar zijn nickname Pier Kloeffe herken je vast wel. De IJslandvaarder die na de Eerste Wereldoorlog steevast op het strand ging vissen werd door Louis Van Den Eynde vereeuwigd in een bronzen beeld. De grote versie hiervan staat nu in de duinen bij het Pierre Bortierplein.

Memoriaal Dunkirk Veterans - Paul Baeteman

Memoriaal Dunkirk Veterans van Paul Baeteman

Het memoriaal van Paul Baeteman is niet zomaar een gedenkteken voor de soldaten die het leven lieten in 1940: de kunstenaar wilde het werk de nodige symboliek meegeven. Zo suggereert de ronde opening bovenaan de zee, de ruwere vlakken staan voor de ruwheid van de zee. De brug tussen het Europese vasteland en Engeland wordt weergegeven door een gepolijst vlak aan de ene kant. Aan de andere kant is er een vlak dat van breed naar smal gaat, wat het terugtrekken van de geallieerde troepen symboliseert. De strijd tussen de ruwe en gepolijste vlakken zijn tot slot een weergaven van de strijd tussen de natuur en cultuur.

Leopold I monument - René Cliquet

Leopold I Monument De Panne door René Cliquet

Op 17 juli 1831 kwam de toenmalige prins Leopold van Saksen-Coburg aan in De Panne, even na de onafhankelijkheid van België. In 1958 werd dit beeld door de toenmalige burgemeester Gevaert ingewijd in de aanwezigheid van koning Boudewijn.

Ga links op de Leopold I Esplanade. Bij het rondpunt neem je de 2e afslag naar de Westhoeklaan.

Westhoeklaan

The Spirit Who Crosses The River - Onbekend

The Spirit Who Crosses The River, artiest onbekend

Dit sculptuur werd aangekocht naar aanleiding van de tentoonstelling 'Spirits in Stone'. Het werk komt van het Shona volk uit Zimbabwe.

Sla links af bij de Vinkenweg en ga dan rechts op de Lijsterweg. Bij de Loskaai ga je naar rechts en volg je de weg. Steek de L. Maskenslaan over naar de Zonnebloemweg en volg de weg. Bij de Westhoeklaan ga je links en keer je terug naar het begin van deze route.

 

Partner Strandverblijf 2HB