Fietsen aan de Belgische kust

Een fietstochtje langs de zeedijk of door de prachtige natuurreservaten die je de beste kanten van de Belgische kust laten zien is toch zalig. In elke kustgemeente kun je de leukste plekjes ontdekken en route.

Waar kan ik een fiets huren? 

Aan de Belgische kust vind je veel fietsverhuurzaken. Strandverblijf groepeerde ze per kustgemeente, dus je kan probleemloos de plaatsen waar je een fiets (of elektrische fiets) kunt huren vinden bij de kustgemeentepagina's.

Met de fiets op de trein

Kom je met de trein naar zee, maar wil je graag je eigen fiets meenemen om de verschillende routes te doen? Ga dan zeker op tijd naar het station met je fiets: het kan soms nogal wat tijd in beslag nemen om je fiets op de trein te krijgen. Je moet ook een fietsbiljet aankopen, voor een enkele reis kost dit € 5,00. Je kunt dit aan het loket, maar ook online. Heb je een plooifiets? Dan mag deze gratis mee (mits opgeplooid natuurlijk én op een voorziene plaats wordt vervoerd).  

De meeste treinen hebben een wagon waar je je fiets kunt plaatsen: deze bevindt zich in het midden van de trein. Je kunt aan de conducteur vragen of je daar mag instappen, de ingang is dan ook gelijk met het perron (dan hoef je je fiets niet op te heffen om hem in de trein te krijgen)

Met de fiets op de Kusttram

Geraak je tijdens je route moe en wil je graag terug naar je startpunt zonder te fietsen? Dan kun je gebruikmaken van de Kusttram: met een fietsbiljet mag je namelijk je fiets meenemen op de Kusttram. Er zijn wel enkele voorwaarden

  • Je moet helemaal achteraan instappen (dit kan moeilijk zijn aangezien dit verhoogd is en je je fiets moet opheffen om hem in de tram te krijgen)
  • Je moet een fietsbiljet hebben. Dit kost € 2,00 en kun je bij het loket kopen. Als het loket gesloten is dan kun je er eentje bij de chauffeur kopen.
  • Je mag niet op de tram als deze vol zit. Als er teveel mensen op de tram zitten, dan kun je sowieso niet op de tram met je fiets.