Met de hond naar de Belgische kust

Wandelen op het strand met de hond

Wandelen met de hond op het strand: voor baasjes en hondenliefhebbers is het een puur genot. Maar aan de Belgische kust kan het soms een uitdaging zijn om de juiste plekjes te vinden om te wandelen met de hond, want het is niet overal toegelaten. Op de onderstaande kaart kun je zien waar je tijdens het hoogseizoen kunt wandelen met je trouwe viervoeter. Klik op de zones om te zien van wanneer tot wanneer je er wel of niet mag wandelen


De zones op deze kaart zijn bij benadering. Let ALTIJD op de borden die er bij het strand staan waarop staat of je er wel of niet met de hond mag wandelen.

Rode zone Honden zijn niet toegelaten
Oranje zone Honden zijn toegelaten aan de leiband
Groene zone Honden zijn toegelaten en mogen vrij rondlopen

Raadpleeg de pagina's per kustgemeente voor meer informatie.

Met de hond op het openbaar vervoer

Ga je met de trein naar zee? Voor € 3,00 kun je een huisdierbiljet kopen zodat je viervoeter mee kan op de trein. Als je hond in een kooi van maximum 55 cm lang, 30 cm breed en 30 cm hoog past, mag hij of zij gratis mee. De kooi mag wel geen extra zitplaats innemen of andere mensen hinderen. Meer informatie over met de hond op de trein vind je hier.

Op de Kusttram mogen honden trouwens ook mee! Je betaalt er niet voor, op voorwaarde dat de hond aan de leiband is of als je hem op je schoot houdt.

Belangrijk (!)

  • Je moet altijd een hondenpoepzakje kunnen voorleggen als men je er naar vraagt. Heb je er geen bij, dan riskeer je een boete.
  • Let ALTIJD op de borden die aangeven of je wel of niet met de hond het strand op mag. 
  • Hou je hond liefst altijd aan de leiband en laat ze enkel los op de plaatsen waar je zeker weet dat ze niemand storen en waar het mag. In parken en op openbare plaatsen in de stad moet je viervoeter wel altijd aangelijnd zijn.
  • Je riskeert een boete als je ergens wandelt met je hond waar het niet mag

Meer tips en info

Raadpleeg ook onze minisite hondenaanzee.be voor meer informatie over hondenweides, hondentrimsalons en tips!


De informatie op deze website is ook terug te vinden op de officiële websites van de kustgemeentes. Deze kun je ook raadplegen via de detailpagina's.