Toegankelijke Kust

Iedereen moet kunnen genieten van alles dat de Belgische kust te bieden heeft. Wil je de kust ontdekken en heb je een kinderwagen bij? Of ben je minder mobiel en zoek je naar mogelijkheden voor personen met een rolstoel? Geen nood, Strandverblijf verzamelde alle nuttige informatie omtrent toegankelijkheid aan de Belgische kust.

Toerisme Vlaanderen zet in op een toegankelijke kust en publiceerde een handige infobrochure met plaatsen die toegankelijk zijn aan de Belgische kust. In deze folder vind je onder andere toegankelijke adresjes om een hapje te gaan eten, welke openbare toiletten toegankelijk zijn en ook plaatsen waar je een strandrolstoel kunt huren.

Bekijk de brochure hier.

Zon, Zee…Zorgeloos

Dit initiatief wil ervoor zorgen dat mensen met een beperking onbezorgd kunnen genieten van een dagje aan het strand. Tijdens juli en augustus tussen 10:30 en 18:30 staan verschillende assistenten jou ter beschikking en helpen je maar al te graag.

Zon, Zee..Zorgeloos is momenteel van toepassing op 6 kustgemeenten: Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Zeebrugge.

In Middelkerke vindt je in de reddingspost Casino West een post van Zon, Zee...Zorgeloos waar je een strandrolstoel kunt huren. Er zijn ook toegankelijke parkeerplaatsen in de Jules Van den Heuvelstraat.

Reserveer een strandrolstoel of zeejutter via het nummer 059/30 70 70 tussen 10.30 en 18.30 uur, ook op zon- en feestdagen in de maanden juli en augustus. Het gebruik van de hulpmiddelen is gratis.

Genieten van de natuur aan de kust

Wil je graag genieten van een wandeling doorheen een natuurgebied? Wij zochten voor je uit waar je gemakkelijk met een rolstoel of kinderwagen kunt wandelen.

De Panne

Oosthoekduinen/Calmeynbos (Wieltjespad)

Je komt langs de Oosthoekduinen en doorkruist het Calmeynbos op een onverhard pas. Het avontuurlijke parcours werd gekozen voor personen met een mobiele beperking, maar is niet aangeduid in het bos zelf.

Klik hier om het wieltjespad te bekijken.

Koksijde

De Doornpanne

Een deel van het centraal wandelpad maakt deel uit van de Kustfietsroute en de ondergrond is gemaakt van schelpenklei, waardoor dit deel van het pad toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. 

Voor de juiste route en meer informatie kun je terecht bij het Bezoekerscentrum De Doornpanne (Doornpannestraat 2, 8670 Koksijde).

Nieuwpoort

De Ijzermonding

De wandelpaden zijn goed toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Er is ook de Groene Haltewandeling Ijzermonding, een route speciaal uitgestippeld voor personen met een rolstoel.

Middelkerke

Sint Laureinsduinen 

De wandelpaden werden aangelegd in kleischelpen waardoor ze toegankelijk zijn voor rolstoelen en kinderwagens. 

Duinengordel en de schapenweide

Er zijn verharde wegen in dit gebied. 

Oostende

Leopoldpark

Je kunt gemakkelijk wandelen in dit park met een kinderwagen of rolstoel.

Maria Hendrikapark

Je kunt gemakkelijk wandelen in dit park met een kinderwagen of rolstoel.

De Haan

Duinbossen

De verharde paden zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens

Blankenberge

Uitkerkse Polders

Dit natuurgebied is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. De rode wandeling en de groene wandeling zijn gemakkelijk te doen met een rolstoel of kinderwagen. Voor meer informatie over deze wandelingen, klik hier

Er is ook de Groene haltewandeling Uitkerkse polders, een route speciaal uitgestippeld voor personen met een rolstoel.

Knokke

Het Zwin Natuur park

Dit park is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Let wel: de Zwinvlakte en een kleine zijweg van het park zijn niet toegankelijk.

Groene Halte wandeling

Deze wandeling is speciaal uitgestippeld voor personen met een beperking. De route loopt over verharde paden maar het begin en einde van de wandeling is nog niet aangepast. Assistentie is dus nodig op deze plaatsen.

Directeur Generaal Willemspark

Vanaf de zomer 2018 zal het park toegankelijker zijn.

Op de website van Iedereen Fietst van De Kust vind je ook nog een aantal toegankelijke wandelingen op de Kustwandelroute.

Toegankelijke restaurants

 

Partner Strandverblijf 2HB