Met de trein naar zee

Vermijd files: neem de trein naar zee!

Je wilt graag een dag of twee uitwaaien aan de Belgische kust, maar dan zijn er die vervelende files en het zoeken naar een goede parkeerplaats. Waarom niet de trein naar zee nemen? De NMBS heeft stations aan zee in De Panne, Zeebrugge, Koksijde, Oostende, Knokke-Heist en Blankenberge, dus het maakt niet uit waar je precies naartoe wil, met de trein geraak je er altijd!

Wil je meer dan één kuststad bezoeken? Geen paniek, de Kusttram van De Lijn rijdt langs verschillende haltes tussen Knokke en De Panne.

Plan je route met de Kusttram hier!

Is een treinticket naar zee niet duur?

De prijs varieert: als je vanuit Limburg vertrekt, betaal je meer dan als je vanuit Oost-Vlaanderen vertrekt. Op de website van de NMBS kun je de prijs berekenen van een ticket, zo weet je op voorhand hoeveel het kost. Je spaart natuurlijk wel benzine- en parkeerkosten uit door je wagen thuis te laten!

Waar kan ik een treinticket kopen om naar zee te gaan?

De meeste stations van de NMBS zijn tegenwoordig uitgerust met automaten waar je snel en eenvoudig een ticket kan kopen. Daarnaast is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om aan het loket een ticket te kopen, via de NMBS app en kun je op de trein zelf een ticket kopen. Let wel: als je een ticket op de trein koopt, moet je een toeslag betalen. Op voorhand een ticket kopen is dus de boodschap!

Online kun je trouwens ook een ticket kopen! Zo vermijd je dat je aan het loket of aan de automaten in de rij moet blijven staan.

Bekijk hier alle soorten treintickets en koop online!

Wil je in de zomer met de trein naar zee? Ontdek dan hier alles over de "kust-express" en hoe je gereserveerde plaatsen op de trein naar zee kan boeken.

Mag mijn hond mee op de trein naar zee?

Voor € 3,00 kun je een huisdierbiljet kopen zodat je viervoeter mee kan op de trein naar zee. Als je hond in een kooi van maximum 55 cm lang, 30 cm breed en 30 cm hoog past, mag hij of zij gratis mee. De kooi mag wel geen extra zitplaats innemen of andere mensen hinderen. Meer informatie over met de hond op de trein vind je hier.

Kan ik mijn fiets meenemen op de trein naar zee?

Je wil graag fietsen aan zee, maar je wil liefst je eigen fiets meenemen? Ga dan zeker op tijd naar het station met je fiets: het kan soms nogal wat tijd in beslag nemen om je fiets op de trein te krijgen. Je moet ook een fietsbiljet aankopen, voor een enkele reis kost dit € 4,00. Je kunt dit aan het loket, maar ook online. Heb je een plooifiets? Dan mag deze gratis mee (mits opgeplooid natuurlijk én op een voorziene plaats wordt vervoerd).  

De meeste treinen hebben een wagon voorzien waar je je fiets moet plaatsen: deze bevindt zich in het midden van de trein. Vraag aan de conducteur of hij/zij je helpt met instappen,  ze kunnen de deur naar de fietswagon openen. De ingang is dan ook gelijk met het perron, dus geen gehuf en gepuf bij het inladen van de fiets.

Let wel: ier zijn maar een beperkt aantal fietsplaatsen aanwezig in de trein. Als de plaatsen bezet zijn, moet je helaas een volgende trein nemen.
Je mag je fiets trouwens niet in-, uit- of over te laden in de stations Brussel-Centraal, Brussel-Congres, Brussel-Kapellekerk, Bastogne-Nord en Bastogne-Sud

Hoe weet ik welke trein ik moet nemen naar de Belgische kust?

Met de NMBS Routeplanner plan je in een mum van tijd je trip naar de Belgische kust. De handige treinplanner laat je toe om snel en gemakkelijk de beste routes uit te stippelen voor je treinreis. Ga je naar Zeebrugge? Geef eenvoudigweg Zeebrugge-Dorp (of Strand) in als eindbestemming en jouw thuisadres als beginpunt en de routeplanner stippelt voor jou de snelste weg naar een relaxed weekend aan zee!

Plan je trip naar de Belgische kust met de NMBS Routeplanner!

Lees ook onze treinblogs:

Spelletjes op de trein naar zee
Staking bij de NMBS: wat nu?
Ontdek de Belgische kust met de Kusttram

 
Partner Strandverblijf 2HB