10 lekkere adresjes aan onze Belgische kust

10 lekkere adresjes aan onze Belgische kustWanneer we op vakantie zijn aan zee verlangen we niet alleen naar zon en zee, maar natuurlijk ook naar zalig eten. Een heerlijk stukje vis, een barbecue op het strand, of een Belgische klassieker met zicht op zee, dat is écht vakantie. De Belgische kust heeft ons op culinair vlak enorm veel te bieden. Wij maakten voor jullie een selectie van tien adresjes die de omweg zeker waard zijn.

Oh Restaurant

Oh restaurant in Sint-Idesbald

Oh-restaurant is sinds vele jaren een vaste waarde in Sint-Idesbald, nabij De Panne. De ‘Oh’ in de naam verwijst naar water, wat, naast op de menukaart, ook subtiel geïntegreerd is in het interieur met een soort vijver in het midden van het restaurant. Eigenaar en chef Ivan Puystiens verrast zijn gasten met creatieve bereidingen op hoog niveau. Daarnaast is hij ook nog een goed gevormd sommelier, wat duidelijk te merken is aan het interessante aanbod op de wijnkaart. Zijn vrouw Joëlle Raes bedient er de klanten met een natuurlijk enthousiasme. De menu’s hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zijn innovatief en verrassend met respect voor de seizoenen en streekproducten. 

Oh restaurant, Koninklijke baan 289 8670 St-Idesbald (Koksijde), www.ohrestaurant.be

Bartholomeus

 

Bartholomeus in Knokke-Heist

Voor een pure, maar toch hoogstaande culinaire ervaring moet je bij het tweesterrenrestaurant Bartholomeus van njam!-chef Bart Desmidt zijn. Het restaurant, dat pal op de zeedijk ligt, doet vermoeden dat vis de boventoon voert in de culinaire creaties, maar er is evenveel aandacht voor vleesgerechten en groenten. Daarnaast wordt er gewerkt met streekproducten met behoud en respect voor de natuurlijke smaak. Elk afgewerkt product wordt in huis gemaakt en de kaart wordt iedere maand vernieuwd. 

Bartholomeus, Zeedijk 267 8301 Heist aan Zee, www.restaurantbartholomeus.be

Brasserie Bristol

 

Brasserie Bristol in Knokke-Heist

Op een dikke honderd meter van het tweesterrenrestaurant Bartholomeus ligt Brasserie Bristol, waar je moet zijn voor de beste brasseriegerechten en Belgische klassiekers. Denk daarbij aan heerlijke garnaalkroketten, tomaat met hand gepelde Zeebrugse grijze garnalen, en nog veel meer. In de keuken staat een topteam klaar dat de gerechten snel en verzorgd bereiden. Het vlot en behulpzaam zaalpersoneel zorgt voor een snelle en attente bediening. 

Brasserie Bristol, Zeedijk-Heist 291 8301 Knokke, www.brasseriebristol.be 

Markt XI

Markt XI in De Haan

Markt XI ligt in het centrum van De Haan en staat voor een pure keuken met een losse bediening in een eenvoudig kader. Het restaurant wordt uitgebaat door chef Benny Van Torre en zijn vrouw Katrijn Blondé. Als jonge starters willen ze een eerlijke en verfrissende keuken bieden, zonder nonsens. Benny verkiest om te koken met zoveel mogelijk lokale producten. Toch is hij gefascineerd door verschillende eetculturen, iets wat zich vertaalt op het bord. 

Markt XI, driftweg 11 8420 de haan, www.markt11.be

Cuines 33


Cuines, 33 in Knokke

Cuines, 33 is de optelsom van een jong trio in een gloednieuw restaurantconcept. Het staat voor 3 C’s: Cosmopolitan, Contemporary en Conceptual. Een totaalbeleving vertaald naar een origineel adresje waar je kan genieten van gastronomische tapas in een hedendaags kader. Een eerlijke en lekker keuken die bekroond werd met een Michelinster en een score van 16 op 20 van Gault&Millau. Tip: probeer zeker ook één van de overheerlijke cocktails!

Cuines, 33, Smedenstraat 33, 8300 Knokke-Heist, www.cuines33.be 

Brasa

Brasa in Knokke

Brasa is een spin-off van restaurant Cuines 33 en gelegen in dezelfde straat. Hier moet je zijn voor vlees van topkwaliteit en het beste van de grill. Denk daarbij aan gegrilde kreeft, sappige kippetjes, originele bijgerechtjes en nog veel meer. De gegrilde ananas met gezouten karamel is een aanrader. 


Brasa, Smedenstraat 57 8300 Knokke, www.brasagrill.be

 

De Oesterput

 

De Oesterput in Blankenberge  

De Oesterput, een écht culinair instituut-aan-zee, begon als groothandel maar evalueerde al snel naar een gezellig restaurant waar je komt genieten van het beste uit de zee. Piet Devriendt, ondertussen al de vierde generatie, nam in 1986 samen met zijn vrouw de zaak over. In de Oesterput vind je voor iedereen wat lekkers, gaande van uitstekende zeevruchtenschotels tot traditionele visgerechten. Je eet er aan lange tafels naast de kreeftenbassins, of, bij goed weer, buiten op het gezellige terras.

De Oesterput ,Wenduinse Steenweg 16 8370 Blankenberge, www.oesterput.com

Brasserie Edison

Brasserie Edison in Koksijde

Brasserie Edison is een nieuw en origineel culinair concept van Vincent en Olivier Florizoone. Je kan er proeven van verse Belgische klassiekers, maar evenzeer van perfect gemixte cocktails een een indrukwekkende selectie van ambachtelijke bieren. Tot slot is er de tearoom waar je dadelijks kan proeven van hun vers gedraaid ijs. 

Brasserie Edison, Koninklijke Baan 152  8670 Koksijde, www.brasserie-edison.be

Den Artist

 

Den Artiest in Oostende

Den Artiest vind je in de Kapucijnenstraat, vlakbij het Wapenplein en de bekende kaai. Den Artiest is het lekkere buitenbeetje van Oostende. Een sfeervolle place to be waar je altijd terecht kunt voor een verrukkelijk grillgerecht. Weetje: Den artiest valt goed in de saam bij tal van artiesten als Paul Michiels, Koen Wauters, Ben Crabbé, en nog vele anderen. 

Den Artist, Kapucijnenstraat 13 8400 Oostende, www.artiest.be

The Pharmacy

 

The Pharmacy in Knokke

The Pharmacy is een bekende speak easy cocktailbar van de familie Van Ongevalle, waar je kan genieten van kwalitatieve, creatieve cocktails en uitzonderlijke spirits. The Pharmacy werd bekroond tot beste cocktailbar van België en hecht veel belang aan sfeer, omgeving, beleving en gastvrijheid De ideale stop voor of na een eentje bij bovenstaande restaurants, al ligt ze wel op een geheime locatie. 

The Pharmacy, Elizabetlaan 178 8300 Knokke-Heist, www.the-pharmacy.be 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer