Waarom je Nieuwpoort-Stad niet links moet laten liggen

Waarom je Nieuwpoort-Stad niet links moet laten liggenEen dagje naar zee betekent meestal de vele toeristen trotseren en bijna vechten voor een plekje in een restaurant met zicht op zee. En dan zeker als het mooi weer is. In Nieuwpoort is het niet anders: op de zeedijk van Nieuwpoort Bad loopt iedereen door elkaar en de go-carts kunnen soms geen kant van de dijk kiezen. Hoewel je er de zeewind in je haren hebt en toch een ruime keuze aan horeca, loont het misschien toch de moeite om 2 Kusttramhaltes verder Nieuwpoort-Stad te gaan ontdekken.

Nu, ik zeg ontdekken: Nieuwpoort-Stad bestaat voornamelijk uit woningen en horeca. Weinig shoppingplezier dus, maar er zijn een tal van kleine winkeltjes waar je leuke cadeautjes kunt kopen.

Gevel Nieuwpoort

Wat Nieuwpoort–Stad zo aantrekkelijk maakt is dat het dicht bij de zee is en toch lijkt alsof je in een dorpje in het binnenland zit. De gebouwen doen denken aan Brugge en zelfs een beetje aan Amsterdam, met de talrijke trapgevels. Zelfs nieuwe gebouwen worden soms in die stijl nog gebouwd, wat ervoor zorgt dat het stadje gezellig blijft. 

Duvetorre Nieuwpoort

Veel is er niet te zien, dat geef ik toe, maar de geschiedenis van Nieuwpoort is nog steeds aanwezig in de stad. De Duvetorre staat nog steeds overeind en is een overblijfsel van de Sint Laurentiuskerk. Volgens de legende sprak de heks Jeanne Panne daar met de duivel af, vandaar de nicknaam Duvetorre. Overdag is het nochtans een gewone begroeide ruïne, maar ik zou er ’s nacht toch niet teveel bij rond durven hangen.

Bommenvrij

Nog een oud gebouw is het Bommenvrij. Het oude kruitmagazijn overleefde de bombardementen van de Eerste Wereldoorlog en staat vandaag nog steeds overeind. Een bewijs van de stevige bouwstructuur die de Belgen toch maar weer onder de knie hadden.

Zo, nu je in slaap bent gevallen door alle geschiedenis kunnen we het eindelijk over eten hebben.

Er is voor ieder wel wat te vinden in Nieuwpoort- Stad. Er zijn ongelofelijk veel restaurants en tearooms waar je gezellig iets kunt eten en drinken. Zicht op zee is er niet, maar veel restaurants liggen aan de kaai, dus een mooi zicht op de haven heb je alvast wel! 

Voor Coffeelovers

Kaza Myjo

’s Morgens is er toch niks beter dan te genieten van een lekker tasje koffie? In de Marktstraat heb je meer dan genoeg keus: Kaza MYJo voor de liefhebbers van koffie en strakke interieurs, CaffieCanne en Baenk voor de hongerige windowshoppers, La Cantilena voor als je toch meer honger hebt dan je dacht

Voor rasechte Foodies

Eten met een hoek af, dat slaat niet enkel op het eten, maar ook op het interieur. De Wasserette houdt de naam in ere door de was in de zaak op te hangen! Geen nood, het maakt deel uit van het interieur en is ook proper. Liever een zicht op het oude stadhuis? Brasserie Nieuwpoort biedt een goed zicht erop!

Voor culinaire hoogstandjes

Eten in een echt sterrenrestaurant? In Nieuwpoort?  M Bistro ontving een ster voor de uitstekende keuken en is dus zeker een bezoekje waard. Doe je het niet voor het eten, dan wel voor het gezellige interieur, mét verborgen tuinterras.

M Bistro Tuinterras

Voor Instagrammers

Sjefs verheft grillen tot een kunst en dat is dan ook wat je op je bord krijgt. Voor de dessertliefhebbers zijn de dessertjes van Eethuis Milo zeker de moeite waard!

Sjefs Steak gerecht via Facebook Eethuis Milo Dame Blanche
© Sjefs (via Facebook) © Eethuis Milo (via Facebook)

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer