Met de Kusttram van Oostende naar Knokke

Met de Kusttram van Oostende naar KnokkeDe Kusttram van De Lijn is niet weg te denken van de Belgische kust. Je kunt er gemakkelijk van het ene uiteinde naar het andere reizen en onderweg leuke tussenstops maken. Wij reisden onlangs van Oostende naar Knokke.

Vertrek in Oostende

Als je net zoals wij met de trein naar zee gaat, dan is op de kusttram stappen een fluitje van een cent. Wil je liever met de auto, dan kun je best je auto laten staan op 1 van de randparkings:

Maria Hendrikapark: te voet wandel je 10 minuten naar Kusttramhalte Oostende Station, maar je kunt je trip ook beginnen met een wandeling in het park!

Oosteroever (Ankerstraat): de Kusttramhalte Oostende Duin en Zee is op 5 minuten lopen

Voor een dagtrip kom je goedkoop uit met een dagticket: voor € 6,00 reis je de hele dag! Zorg dat je het ticket bij het loket koopt, dan pas krijg je die prijs € 6,00.

Halte 1: Bredene Renbaan

Er zijn maar een paar haltes in Bredene, maar het loont de moeite om een tussenstopje te maken in Bredene Aan Zee. In de Duinenstraat kun je een lekker broodje oppikken voor de rest van de trip!

Wij stopten even bij Bredene Renbaan, waar zich het befaamde naaktstrand bevindt. Neen, we brachten geen bezoek aan het naaktstrand (jammer!), maar we gingen wel op zoek naar het Beaufortkunstwerk Pattern of Activation (Mutants) van Katja Novitskova. Wat is het? Een uitvergroting van de eitjes van de C. Elegans-worm in hun ontwikkelingsproces. Nu ben je nog niet veel wijzer, he? Lees hier de volledige uitleg. 

Halte 2: Wenduine Centrum

We hebben al enkele keren laten vallen dat we De Haan best mooi vinden, met haar belle epoquevilla’s en duinen. Toch kiezen we voor Wenduine als volgende halte.

Aan kunst geen gebrek in Wenduine: in de duinen was een tijdelijke tentoonstelling en ook op de zeedijk kun je verschillende kunstwerken bewonderen van enkele beeldhouwers voor Sculptures @ Sea (nog tot 30 september 2018). Maar eerlijk: we hadden best honger.

Croque monsieur Belle Histoire

Een beetje verder van de drukbezochte Kerkstraat ligt Belle Histoire, een klein eetcafé/winkel. Een koffietje en een lekkere croque monsieur ‘op z’n West-Vlaams’ gaat er altijd wel in en eigenaar Sofie maakt het met plezier voor je klaar!

Een korte wandeling door het park aan Wenduine Molen is ook een leuke afwisseling. Je hoort de vogeltjes druk kwetteren, maar dat compenseert het geluid van de auto's die voorbijrazen.

Halte 3: Blankenberge Station

De Kerkstraat in Blankenberge kun je moeilijk vermijden: het is de 'snelste' weg naar de zeedijk (als je tenminste niet enkel stapvoets vooruit geraakt tussen de shoppers) en er zijn tal van restaurants en kledingwinkels om te ontdekken. Een uitblinker tussen alle modeketens is Escape Home en Travel. Als je erbinnen stapt, wil je spontaan nog meer op vakantie!

Het kind in ons wilde een poging wagen op de grijpmachines van Sportland. Benieuwd of we het felbegeerde beertje te pakken kregen?

Halte 4: Zeebrugge - Kerk

Een wandeltochtje rond de haven of een gezellig onderonsje bovenop de nieuwe ABC toren? Laat het prachtige uitzicht je betoveren! Wij klimden naar de top en dronken een koffietje bij Njord met prachtig zicht op de jachthaven. Honger hadden we nog niet, maar de geuren uit de keuken waren wel heel verleidelijk. 

Kinderen bij? Breng dan eens een bezoekje aan Seafront! Let wel: een bezoek kan al gauw 2 uur duren. Als je ook nog even in Knokke wilt rondwandelen, dan kun je Seafront bewaren voor de volgende keer.

Eindhalte: Knokke - Station

Eenmaal in Knokke knort onze maag toch wel een beetje. Na enkele keren aan voorbijgangers te vragen waar we lekker konden eten, kregen we veel teveel antwoorden! We kozen voor een pasta bolognese bij Simz: veel groentjes in de saus en een aantrekkelijke berg kaas erbovenop! De broodjes zagen er ook goed uit, maar een goede portie pasta gaat er altijd in!


(Hier was de kaas al helemaal onder de pasta gemengd)

Doe je deze tour in 2 dagen? In Knokke kun je dan gaan shoppen voor leuke interieurspulletjes bij Couleur Locale of Metamorfoza,  of een mooie wandeling in het Zwin gaan maken. Het Zwin ligt wel een eindje verder en is vanaf oktober niet meer met de bus bereikbaar (je kunt wel nog afstappen aan het Oosthoekplein en van daaruit is het zo'n 30 minuutjes wandelen). 

Wij namen de trein terug naar huis, maar als je je auto nog in Oostende hebt staan, geen nood: de rit terug naar Oostende met de Kusttram duurt ongeveer een uurtje.

 

 

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer