Ontdek Lissewege in 9 foto's
Featured op strandverblijf

Ontdek Lissewege in 9 foto's



Op ontdekking in de dorpjes achter de kust: het is geen slecht idee. Lissewege ligt op 10 km van Zeebrugge en is zelfs gemakkelijk bereikbaar met de trein. Als je met de auto komt, wees gewaarschuwd: er zijn veel kasseien en de straatjes zijn smal.

Lisseweegs vaartje Zeebrugge
Een mooie wandeling langs het vaartje is zeker de moeite

Op een mooie dag is het gezellig om gewoon rond te wandelen in het kleine dorpje. Het misschien wel bekendste wandelpad van Lissewege is langs het Lisseweegs Vaartje: een kleine rivier kronkelt zich een weg doorheen het dorp en doet direct denken aan Brugge met al haar kanalen. Niet te verwonderen, want Brugge ligt ook iets verderop.

Kerk van Lissewege
Je weet wel direct waar de kerk staat.

Je kunt niet langs de kerk kijken: die torent hoog boven het dorp uit. Het dorpsplein oogt gezellig en pittoresk, waarschijnlijk omdat het toeristenseizoen gedaan is. Maar we kunnen ons de drukte al inbeelden, met al die gezellige terrasjes hier!

Willem van Saeftinghe Standbeeld
Schreeuwt hij of gaapt hij net?

De bekendste inwoner van Lissewege heeft zelfs een (misschien ietwat eng) standbeeld gekregen: Willem van Saeftinghe was een broeder die in de Guldensporenslag de overwinning van de Vlamingen had betekend. De broeder sleurde de aanvoerder van het vijandige Franse leger namelijk van zijn paard, waarop de aanvoerder werd doodgeslagen door de andere Vlaamse vechters. 

De Soete Paepe Lissewege
Authenticiteit ten top

In Lissewege zelf zijn er enkele dingen om te doen. Zo kun je snoepjes kopen bij een authentiek snoepwinkeltje/museum De Soete Paepe. En als we zeggen authentiek, dan bedoelen we ook authentiek: je lijkt wel door de tijd te reizen wanneer je naar binnen stapt. De talloze gelabelde snoeppotten, de oude weegschaal,... alles schreeuwt nostalgie.

Snoepwinkel De Soete Paepe
Echt zoals vroeger!

Er is ook het Heiligenbeeldenmuseum, maar dat is enkel op bepaalde tijdstippen open en laat ons nu net de pech hebben dat het gesloten is! Niet getreurd, de uitleg van het museum staat mooi op de website van Lissewege en we kunnen ons wel inbeelden hoe het er vanbinnen uitziet.

Abdij Ter Doest Domein
Toch een mooi uitzicht voor op een terrasje, niet?

De Abdij Ter Doest ligt een beetje buiten het dorp en is gemakkelijk met de fiets of te voet te bereiken. Let wel: er is geen voetpad naar de abdij, dus wees voorzichtig en blijf goed aan de kant van de weg lopen! Er is niet veel overgebleven van de Abdij, er rest enkel nog een schuur en de duiventoren. Maar je kunt er ook even halt houden voor een drankje met zicht op de schuur en de mooie natuur.

Schuur ter Doest
De schuur van Abdij Ter Doest staat nog overeind!

Omdat Lissewege zo klein is, zijn er niet bijzonder veel eetgelegenheden. In de zomer komen er nogal veel toeristen en dan kan het soms vechten om een plaatsje zijn (bij wijze van spreken, begin a.u.b. niet echt te vechten). We gaan voor een suggestie bij Huyze Saeftinghe en zijn niet teleurgesteld: het duo van kroketjes smaakte heerlijk en werd geserveerd met een lekker slaatje. Een ideale lunch om nadien toch nog even de zilte zeelucht te gaan opsnuiven in Zeebrugge!

Duo van kroketten Huyze Saeftinghe
Duo van kroketjes: kaas en gandaham, hmmmmmm.

Oh ja, er waren een heel deel beelden te ontdekken deze zomer op de Beeldenroute. De meeste zijn ondertussen al weg, maar we konden toch een mooie foto maken van dit kunstwerk dat er nog was!

De Pepermolen beeld kunst


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer