Ontdek de Westhoek en het Calmeynbos in De Panne

Ontdek de Westhoek en het Calmeynbos in De Panne



Op zonnige herfstdagen de prachtige natuur van de kust gaan ontdekken én even over de grens piepen: het is toch iets apart. Het Westhoekreservaat en het Calmeynbos in De Panne zijn prachtige locaties waar je in alle rust met je partner, familie en zelfs getrouwe viervoeter kunt gaan wandelen. Let wel: honden moeten aan de leiband!

Algemene informatie over deze wandeling

  • 10,1 km
  • Geschatte tijdsduur: 2 uur en 30 minuten
  • Knooppunten: 18 - 14 - 15 - 6 - 5 - 4 - 3 - 59 - 2 - 16 - 17 - 18
  • Niet toegankelijk voor rolwagens
  • Honden zijn toegelaten aan de leiband
  • Bekijk de route hier

Voor de wandeling

Voorbereiding is wel nodig als je een herfstwandeling gaat maken. In België kennen we immers het fenomeen ‘4 seizoenen op 1 dag’. Zo ging het tijdens onze wandeling van zomers zonnig tot somer grijze herfst. Maar dat hield ons niet tegen om een natuurwandeling te maken. Gelukkig waren we goed voorbereid!

Sjaal, lunch, folders en zonnebril. Dingen om mee te nemen tijdens een wandeling
Een sjaal, zonnebril, lunchpakketje en wandelplannetjes moeten al zeker in je rugzak zitten!

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes is belangrijk om te onthouden wanneer je een herfstwandeling maakt.  Een warme trui is goed als het koud is, maar wat al het ineens warmer wordt en je hebt niets onder je trui aan? Draag daarom verschillende laagjes en neem ook een warme sjaal en muts mee, maar vergeet je zonnebril niet voor als het zonnig is! Je kunt niet van de natuur genieten als de zon je verblind.

Een lunchpakketje is nodig om de calorieën die je verbrand, terug bij te verdienen. Het is nu eenmaal energie! Wij opteerden voor een broodje kaas bij Sandwichbar Crunch, maar je kunt ook gewoon zelf een gezonde lunch meepakken.

Route

Start | Knooppunt 18

Volg de borden naar knooppunt 14

Hoewel je niet snel verdwaalt in de Westhoek en in het Calmeynbos (dankzij de verschillende wegwijzers) neem je best een wandelplannetje mee. Deze kun je gratis krijgen in het Provinciaal Centrum Duinpanne, waar we onze tocht starten.

Knooppunt 14

Volg de borden naar knooppunt 15

Het Calmeynbos

Bord Calmeynbos De Panne

Een herfstwandeling maken zonder al die bont gekleurde blaadjes te zien? Daar denken we niet aan. Trouwens: om vanuit de Duinpanne naar het Westhoekreservaat te gaan moet je door het Calmeynbos! Spreek ons niet tegen als we zeggen dat dat de enige route is. We kwamen onderweg Herman tegen. Herman is een schaap. Doe Herman de groetjes als je hem ook ontmoet!

Schaap in het Calmeynbos in De Panne

Knooppunt 15

Volg de borden naar knooppunt 6

Uitkijkpost Westhoek reservaat De Panne

Tussen knooppunt 15 en 6 is er een uitkijkpost dat we toch wel even moeten beklimmen. Het is best bewolkt, maar dat niet af aan de natuurpracht die je kunt bewonderen vanaf dit punt. Er zijn ook handige inforborden die je meer vertellen over de vegetatie en het gebied.

Knooppunt 6

Volg de borden naar knooppunt 5

Knooppunt 5

Volg de borden naar knooppunt  4

Het Westhoekreservaat

Bord Westhoek natuurreservaat De Panne

Niet lang na een wandeling onder het blader(lees:takken)dak van het Calmeynbos belanden we in de Westhoek. Laten we beginnen met zeggen dat de Westhoek een uitgestrekt duinenlandschap is. En daarmee bedoelen we UITGESTREKT. Laten we hopen dat je je stevigste wandelschoenen hebt aangetrokken.

Duinenlandschap De Panne De Westhoek

Iedereen die zegt dat je aan de Belgische kust niet rustig kunt genieten, liegt een beetje. Akkoord, er is veel hoogbouw, maar hier in de Westhoek heb je kilometers aan ongerepte duinen, waar je geen enkele auto of luidkeelse toerist hoort. Zeker in de herfst, want de zonnekloppers wachten dan tot de volgende zomer.

Panorama De Westhoek

Knooppunt 4

Volg de borden naar knooppunt 3

Knooppunt 3

Volg de borden naar knooppunt 59

De Frans-Belgische grens

Het rechtere pad dat we nu volgen loopt parallel met de Frans-Belgische grens. Je kunt je wel inbeelden dat smokkelaars vroeger vaak via de duinen kwamen om zo niet gepakt te worden door de douane. Tegenwoordig kunnen we gemakkelijk van België naar Frankrijk wandelen!

Knooppunt 59

Volg de borden naar knooppunt 2 

Grenspaaltje

Strand De Panne

Uiteindelijk komen we uit op het strand van De Panne. Maar voor je het strand oploopt, kijk je best even naar het bordje dat links van de ingang staat (links als je met je gezicht naar de zee staat). Dat kleine stompje steen is in feite het grenspaaltje met Frankrijk. Dat betekent dus dat je eigenlijk in 2 landen tegelijk kunt staan! Wij profiteerden van de gelegenheid om onze lunch te nuttigen. Want lunchen in 2 landen tegelijk, dat doe je niet elke dag!

Grenspaaltje Frankrijk en België  Broodje eten bij het grenspaaltje

Slufters

Wanneer we over het strand terugwandelen richting De Panne, zien we een betonnen zeedijk opduiken. Deze dijk werd gebouwd om zo de dunne duinengordel te beschermen tegen erosie. Het is iets gemakkelijker om op een vaste ondergrond te wandelen, dus we opteren voor de dijk. Onderweg naar knoppunt 2 wordt de dijk echter onderbroken door een brugje. Blijkt dat men hierdoor de zee toegang geeft to de voorduinen bij springtij. Zo ontstaan slufters, die een geheel eigen vegetatiegebied op zich vormen.

Knooppunt 2

Volg de borden naar knooppunt 16

Knooppunt 16

Volg de borden naar knooppunt 17

Knooppunt 17

Volg de borden naar knooppunt 18

Einde Knooppunt 18

Einde van de route! Je kunt natuurlijk ook al stoppen bij knooppunt 17 en genieten van een drankje op het terras bij een van de gezellige brasseries op de zeedijk of in het centrum!

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer