Ontdek de Westhoek en het Calmeynbos in De Panne

Ontdek de Westhoek en het Calmeynbos in De Panne


Op zonnige herfstdagen de prachtige natuur van de kust gaan ontdekken én even over de grens piepen: het is toch iets apart. Het Westhoekreservaat en het Calmeynbos in De Panne zijn prachtige locaties waar je in alle rust met je partner, familie en zelfs getrouwe viervoeter kunt gaan wandelen. Let wel: honden moeten aan de leiband!

Voor de wandeling

Voorbereiding is wel nodig als je een herfstwandeling gaat maken. In België kennen we immers het fenomeen ‘4 seizoenen op 1 dag’. Zo ging het tijdens onze wandeling van zomers zonnig tot somer grijze herfst. Maar dat hield ons niet tegen om een natuurwandeling te maken. Gelukkig waren we goed voorbereid!

Sjaal, lunch, folders en zonnebril. Dingen om mee te nemen tijdens een wandeling
Een sjaal, zonnebril, lunchpakketje en wandelplannetjes moeten al zeker in je rugzak zitten!

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes is belangrijk om te onthouden wanneer je een herfstwandeling maakt.  Een warme trui is goed als het koud is, maar wat al het ineens warmer wordt en je hebt niets onder je trui aan? Draag daarom verschillende laagjes en neem ook een warme sjaal en muts mee, maar vergeet je zonnebril niet voor als het zonnig is! Je kunt niet van de natuur genieten als de zon je verblind.

Een lunchpakketje is nodig om de calorieën die je verbrand, terug bij te verdienen. Het is nu eenmaal energie! Wij opteerden voor een broodje kaas bij Sandwichbar Crunch, maar je kunt ook gewoon zelf een gezonde lunch meepakken.

Hoewel je niet snel verdwaalt in de Westhoek en in het Calmeynbos (dankzij de verschillende wegwijzers) neem je best een wandelplannetje mee. Deze kun je gratis krijgen in het Provinciaal Centrum Duinpanne, waar we onze tocht starten.

Het Calmeynbos

Bord Calmeynbos De Panne

Een herfstwandeling maken zonder al die bont gekleurde blaadjes te zien? Daar denken we niet aan. Trouwens: om vanuit de Duinpanne naar het Westhoekreservaat te gaan moet je door het Calmeynbos! Spreek ons niet tegen als we zeggen dat dat de enige route is. We kwamen onderweg Herman tegen. Herman is een schaap. Doe Herman de groetjes als je hem ook ontmoet!

Schaap in het Calmeynbos in De Panne

Het Westhoekreservaat

Bord Westhoek natuurreservaat De Panne

Niet lang na een wandeling onder het blader(lees:takken)dak van het Calmeynbos belanden we in de Westhoek. Laten we beginnen met zeggen dat de Westhoek een uitgestrekt duinenlandschap is. En daarmee bedoelen we UITGESTREKT. Laten we hopen dat je je stevigste wandelschoenen hebt aangetrokken.

Duinenlandschap De Panne De Westhoek

Iedereen die zegt dat je aan de Belgische kust niet rustig kunt genieten, liegt een beetje. Akkoord, er is veel hoogbouw, maar hier in de Westhoek heb je kilometers aan ongerepte duinen, waar je geen enkele auto of luidkeelse toerist hoort. Zeker in de herfst, want de zonnekloppers wachten dan tot de volgende zomer.

Panorama De Westhoek

Op een bepaald moment wandel je doorheen het gebied van de zandkoeien en minipaardjes. Helaas kwamen we die op onze tocht niet tegen, maar als jij er wel eentje ziet op je tocht, hou dan rekening met de volgende regels:

  • Blijf op 25 meter afstand van de dieren
  • Kom niet in de buurt van een jong, ook niet als het alleen is: de mama is een beetje overbeschermend
  • Hou je hond aan de leiband
  • VOEDER DE DIEREN NIET: het is verleidelijk, maar de dieren krijgen al voeding en als je ze zomaar iets geeft kan dat ze ziek maken. En dat willen we niet.

De regels vind je trouwens ook terug op het ingangshek.

Het strand van De Panne

Strand De Panne

Uiteindelijk kom je uit op het strand van De Panne. Maar voor je het strand oploopt, kijk je best even naar het bordje dat links van de ingang staat (links als je met je gezicht naar de zee staat). Dat kleine stompje steen is in feite het grenspaaltje met Frankrijk. Dat betekent dus dat je eigenlijk in 2 landen tegelijk kunt staan! Wij profiteerden van de gelegenheid om onze lunch te nuttigen. Want lunchen in 2 landen tegelijk, dat doe je niet elke dag!

Grenspaaltje Frankrijk en BelgiëBroodje eten bij het grenspaaltje

Daarna begint een kalme strandwandeling terug richting De Panne. Het is een heel stuk strand dat je aflegt, maar je kunt jezelf belonen met een warme koffie of choco in een van de brasseries of tearooms op de zeedijk.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer
x

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!