Fietsen met Beaufort: onze favoriete Beaufortwerken op het strand van Nieuwpoort tot Bredene

Fietsen met Beaufort: onze favoriete Beaufortwerken op het strand van Nieuwpoort tot BredeneDe kunstwerken van Beaufort zijn een publiekstrekker aan de Belgische kust. Op onze tochten langs de kustlijn komen we ze vaak tegen en ondertussen hebben we zo onze favorieten. En laat het toeval nu willen dat ze allemaal aan het strand staan!

Algemene informatie over deze route

  • 27,2 km
  • Knooppunten:  96 - 64 - 73 - 81 - 60 - 80 - 52 - 57 - 74 - 45 - 8 - 92 - 56
  • Geschatte fietsduur: 3 u 30

Routebeschrijving

Start - Knooppunt 96

Volg de borden naar knooppunt 64

Nieuwpoort | Men - Nina Beier

Beaufortkunstwerk
Het ruitersstandbeeld op de golfbreker staat niet altijd op het droge: door het tij lijken de ruiters vaak in het water te 'rijden'

Het ruitersstandbeeld 'Men' van Nina Beier doemt op uit de golven als een generaal die ten strijde trekt. Dit soort standbeelden zijn niet abnormaal aan de kust: denk maar aan het ruiterstandbeeld dat bovenop het Westfront museum in Nieuwpoort staat. De locatie op de golbreker ter hoogte van de Lefebrestraat is geen toeval: het tij in combinatie met het ruitersstandbeeld geeft het eb en vloed van macht weer. 

Knooppunt 64

Volg de borden naar knooppunt 73

Met de veerboot steken we de IJzermonding over. In de zomer (1 juni tot 30 september) is dit niet echt een probleem: er zijn elke dag ritten vanaf 9:30 tot 19:40. In het laagseizoen vaart de veerboot enkel in het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties. Maar er is nog altijd een fietstochtje langs Nieuwpoort-Stad als back-up plan!

Knooppunt 73

Volg de borden naar knooppunt 81

Knooppunt 81

Volg de borden naar knooppunt 60

Westende | The Navigator Monument - Simon Dybbroe Møller

Beaufortkunstwerk The Navigator Monument van Simon Dybbroe Møller: groot groen stuurrad op het strand met de zee op de achtergrond
Schipper, mag ik overvaren?

Het reuze stuurrad dat verzinkt in het zand is The Navigator monument van Simon Dybbroe Møller en staat voor het dagelijks navigeren door het internet. De locatie werd gekozen doordat er talloze communicatiekabels onder de zee liggen, maar geef toe: het is ook een leuk kunstwerk om op te klimmen en leuke foto's van te maken. We moeten ons inhouden om niet bovenop het kunstwerk te klimmen en het ultieme instagramkiekje te maken.

Middelkerke | Beaufort Beeldenpark

Beaufortkunstwerk I Can Hear It van Ivars Drulle: 2 grote gramofoonversterkerst staan gericht naar de zee met aan het luistergedeelte een standbeeld van een jong meisje  Beaufortkunstwerk Olnetop van Nick Ervinck: een gele splash die de golven voorstelt bovenop een duin die uitkijkt over de skyline van Middelkerke en de zee
We kunnen niet kiezen tussen deze twee prachtige werken: de een vervreemdend, de andere met een doel

In Middelkerke heb je het beeldenpark van Beaufort, aangezien de kustgemeente nogal eens graag deze beelden aankoopt. I Can Hear It van Ivars Drulle is niet enkel mooi om te zien, maar ook praktisch: je kunt de zee nog eens versterkt horen. Akkoord, je hoort de zee sowieso, maar het standbeeld heeft iets nostalgisch. Denk maar aan al die tijden da je als kind een schelp tegen je oor hield om de zee te horen. 

Olnetop van Nick Ervinck is dan weer zo'n beeld waarbij je eerst denkt: wat is dit? Het stelt de natuurlijke dynamiek van de opspattende golven voor, maar de gele kleur kan je toch wel een beetje misleiden. We weten niet waarom, maar we vinden het prachtig. 

Knooppunt 60

Volg de borden naar knooppunt 80

Knooppunt 80

Volg de borden naar knooppunt 52

Knooppunt 52

Volg de borden naar knooppunt 57

Knooppunt 57

Volg de borden naar knooppunt 74

Oostende | Altar - Kris Martin

Kunstwerk Altar van Kris Martin: een kader in de vorm van het bekende schilderij het lam gods met op de achtergrond de zee
Geen Beaufortwerk, wel een favoriet: Altar van Kris Martin

Oke, we hebben een beetje gelogen over onze Beaufortwandeling: dit kunstwerk vinden we gewoon mooi, al hoort het niet bij de Beaufortcollectie. Tegenover het Thermae Palace staat deze kader die je een 'raam' naar de zee biedt. Kris Martin werkte hieraan samen met Jan Hoet, die kort na het ontwerp overleed. Het is ook een eerbetoon aan hem. 

Het werkt leent zich ook tot een uitstekende 'kader-in-kader' foto: iedereen kan zijn apart vakje kiezen en zo een leuke familie of vriendenfoto maken!

Knooppunt 74

Volg de borden naar knooppunt 45

Oostende | Verschillende werken

Beaufortkunstwerk Rock Strangers van Arne Quinze: grote rode gedeukte blokken op de zeedijk van Oostende  Beaufortkunstwerk Monument for a Wullok van Stief DeSmet: grote groene hoornschelp die op het uiteinde van een stormbreker geplaatst werd in Oostende
Wie heeft er grote, gedeukte blokken op de zeedijk geplaatst? En wat doet die schelp daar?

De grote rode blokken zijn het kunstwerk Rock Strangers van Arne Quinze. Het is een speels werk en ook wel een leuke plek om verstoppertje te spelen. Vanaf dit kunstwerk is het slecht luttele minuten tot het uiteinde van de golfbreker waar een grote, groene schelp staat. Monument for a Wullok van Stief DeSmet bestaat oorspronkelijk uit brons en staat voor de kracht van de zee. En bovendien: vanaf dit punt hebben we een prachtig zicht op de skyline van Oostende. 

Knooppunt 45

Volg de borden naar knooppunt 8

In de haven nemen we dan het overzetbootje naar de Oosteroever. Via de Spinoladijk fiets je gemakkelijk naar Bredene, al moet je bij Twins Club wel naar omhoog om je weg verder te zetten naar het laatste werk.

Knooppunt 8

Volg de borden naar knooppunt 92 via de Spinoladijk

Knooppunt 92

Volg de borden naar knooppunt 56

Bredene | Pattern of Activation (Mutants) - Katja Novitskova

Beaufortkunstwerk Pattern of Activation van Katja Novitskova: uitvergroting van C-Elegansworm, cellen op het strand
Weer een bevreemdend werk op het strand: we merken een 'patroon' in onze favorieten op

Het lijkt alsof een alien eieren op het strand van Bredene heeft gedropt: in werkelijkheid is het werk van Katja Novitskova een uitvergroting van de C. Elegans-worm, een diersoort die door de mens tot het uiterste werd gemanipuleerd. 

Hierna kun je ervoor kiezen om terug te fietsen naar Nieuwpoort OF je kunt een fietsticket voor de Kusttram kopen en zo terug naar start gaan als je te moe bent.

Enkele lekkere adresjes onderweg

Deze tocht is lang, dus check enkele van onze favoriete adresjes onderweg!

Deze route doen?

 

 

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer