Wandelen met Beaufort: onze favoriete Beaufortwerken op het strand van Nieuwpoort tot Bredene

Wandelen met Beaufort: onze favoriete Beaufortwerken op het strand van Nieuwpoort tot Bredene


De kunstwerken van Beaufort zijn een publiekstrekker aan de Belgische kust. Op onze tochten langs de kustlijn komen we ze vaak tegen en ondertussen hebben we zo onze favorieten. En laat het toeval nu willen dat ze allemaal aan het strand staan!

Deze wandeling is ongeveer 23,5 km lang.

Nieuwpoort | Men - Nina Beier

Beaufortkunstwerk
Het ruitersstandbeeld op de golfbreker staat niet altijd op het droge: door het tij lijken de ruiters vaak in het water te 'rijden'

We starten in Nieuwpoort-Bad: het ruitersstandbeeld 'Men' van Nina Beier doemt op uit de golven als een generaal die ten strijde trekt. Dit soort standbeelden zijn niet abnormaal aan de kust: denk maar aan het ruiterstandbeeld dat bovenop het Westfront museum in Nieuwpoort staat. De locatie op de golbreker ter hoogte van de Lefebrestraat is geen toeval: het tij in combinatie met het ruitersstandbeeld geeft het eb en vloed van macht weer. 

Met de veerboot gaan we richting Westende. In de zomer (1 juni tot 30 september) is dit niet echt een probleem: er zijn elke dag ritten vanaf 9:30 tot 19:40. In het laagseizoen vaart de veerboot enkel in het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties. Maar er is nog altijd de Kusttram als back-up plan!

Westende | The Navigator Monument - Simon Dybbroe Møller

Beaufortkunstwerk The Navigator Monument van Simon Dybbroe Møller: groot groen stuurrad op het strand met de zee op de achtergrond
Schipper, mag ik overvaren?

Het reuze stuurrad dat verzinkt in het zand is The Navigator monument van Simon Dybbroe Møller en staat voor het dagelijks navigeren door het internet. De locatie werd gekozen doordat er talloze communicatiekabels onder de zee liggen, maar geef toe: het is ook een leuk kunstwerk om op te klimmen en leuke foto's van te maken. We moeten ons inhouden om niet bovenop het kunstwerk te klimmen en het ultieme instagramkiekje te maken.

Via het strand vervolgen we onze weg: het is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet in los zand. Maar het golven van de zee, de wind in de haren,... het heeft iets. Trouwens, het ietwat nattere zand is steviger en gemakkelijker om op te wandelen.

Middelkerke

Beaufortkunstwerk I Can Hear It van Ivars Drulle: 2 grote gramofoonversterkerst staan gericht naar de zee met aan het luistergedeelte een standbeeld van een jong meisje  Beaufortkunstwerk Olnetop van Nick Ervinck: een gele splash die de golven voorstelt bovenop een duin die uitkijkt over de skyline van Middelkerke en de zee
We kunnen niet kiezen tussen deze twee prachtige werken: de een vervreemdend, de andere met een doel

In Middelkerke heb je het beeldenpark van Beaufort, aangezien de kustgemeente nogal eens graag deze beelden aankoopt. I Can Hear It van Ivars Drulle is niet enkel mooi om te zien, maar ook praktisch: je kunt de zee nog eens versterkt horen. Akkoord, je hoort de zee sowieso, maar het standbeeld heeft iets nostalgisch. Denk maar aan al die tijden da je als kind een schelp tegen je oor hield om de zee te horen. 

Olnetop van Nick Ervinck is dan weer zo'n beeld waarbij je eerst denkt: wat is dit? Het stelt de natuurlijke dynamiek van de opspattende golven voor, maar de gele kleur kan je toch wel een beetje misleiden. We weten niet waarom, maar we vinden het prachtig. 

Oostende

Kunstwerk Altar van Kris Martin: een kader in de vorm van het bekende schilderij het lam gods met op de achtergrond de zee
Geen Beaufortwerk, wel een favoriet: Altar van Kris Martin

Oke, we hebben een beetje gelogen over onze Beaufortwandeling: dit kunstwerk vinden we gewoon mooi, al hoort het niet bij de Beaufortcollectie. Tegenover het Thermae Palace staat deze kader die je een 'raam' naar de zee biedt. Kris Martin werkte hieraan samen met Jan Hoet, die kort na het ontwerp overleed. Het is ook een eerbetoon aan hem. 

Het werkt leent zich ook tot een uitstekende 'kader-in-kader' foto: iedereen kan zijn apart vakje kiezen en zo een leuke familie of vriendenfoto maken!

Beaufortkunstwerk Rock Strangers van Arne Quinze: grote rode gedeukte blokken op de zeedijk van Oostende  Beaufortkunstwerk Monument for a Wullok van Stief DeSmet: grote groene hoornschelp die op het uiteinde van een stormbreker geplaatst werd in Oostende
Wie heeft er grote, gedeukte blokken op de zeedijk geplaatst? En wat doet die schelp daar?

Rock Strangers van Arne Quinze is speels en ook wel een leuke plek om verstoppertje te spelen. Vanaf dit kunstwerk is het slecht luttele minuten tot het uiteinde van de golfbreker waar een grote, groene schelp staat. Monument for a Wullok van Stief DeSmet bestaat oorspronkelijk uit brons en staat voor de kracht van de zee. En bovendien: vanaf dit punt hebben we een prachtig zicht op de skyline van Oostende. 

In de haven nemen we dan het overzetbootje naar de Oosteroever. Als je graag ongerepte duinen hebt en een lang uitgerekt strand, dan is de Oosteroever van Oostende het ideale plekje. Het vloeit over in het strand van Bredene, waar er geen enkel gebouw langs het strand staat (behalve enkele strandbars). 

Bredene | Pattern of Activation (Mutants) - Katja Novitskova

Beaufortkunstwerk Pattern of Activation van Katja Novitskova: uitvergroting van C-Elegansworm, cellen op het strand
Weer een bevreemdend werk op het strand: we merken een 'patroon' in onze favorieten op

Het lijkt alsof een alien eieren op het strand van Bredene heeft gedropt: in werkelijkheid is het werk van Katja Novitskova een uitvergroting van de C. Elegans-worm, een diersoort die door de mens tot het uiterste werd gemanipuleerd. 

Enkele lekkere adresjes onderweg

Deze tocht is lang en vermoeiend, dus check enkele van onze favoriete adresjes onderweg!

Een handige kaart

Kaart met daarop de locaties van de verschillende Beaufortkunstwerken beschreven in deze blog


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer
x

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!