Een dagje cultuur opsnuiven in Oostende

Een dagje cultuur opsnuiven in OostendeIn de Koningin der Badsteden is er zoveel om te ontdekken, zeker wat cultuur betreft. Denk maar aan al die mooie gebouwen, de kunst van The Crystal Ship en Beaufort,… Wij zijn alvast fan! Voor de cultuurliefhebbers gingen we op pad in Oostende en bezochten enkele toplocaties om een flinke dosis cultuur op te doen!

Ingang zeilschip Mercator Oostende: achterkant van het schip met roer op de voorgrond

Het schip dat Pater Damiaan terug naar België bracht. Oke, zo doen we het een beetje tekort. Het zeilschip de Mercator heeft er een rijke geschiedenis opzitten! We werden begroet door de sympathieke visser die ons een handig boekje gaf met alle info. Overal staan nummertjes aangegeven, lekker handig!

Boeg zeilschip Mercator Oosten met zicht op de haven van Oostende

Kostprijs van een entreekaartje voor volwassene? € 5,00. Maar als cultuurliefhebber is dat een kleine prijs om te betalen aangezien het schip zo groot is en er zoveel te zien valt. We bedoelen maar, de boeg van het schip? Dat alleen al is de moeite waard! We hebben misschien, héél misschien de scène uit Titanic nagebootst.

Close up van het roer van het Zeilschip Mercator in Oostende

Er zijn veel stijle trapjes en het schip is niet bepaald toegankelijk, maar welk schip was dat wel in die tijd. Als het regent kun je maar beter oppassen, de trapjes kunnen nogal glad zijn!

Ingang stadsmuseum Oostende     Trappenhal met jukebox in het Stadsmuseum van Oostende

Daarna gaan we richting het centrum, want in de Langestraat ligt het Stadsmuseum. Als de vlaggen er niet geweest waren, waren we er waarschijnlijk voorbij gelopen. Het grote bord buiten de deur hielp ook wel een klein beetje.

Oude promoposters voor de stads Oostende in het Stadsmuseum van Oostende

Het huis waarin het Stadsmuseum zich bevindt is de voormalige verblijfplaats van de eerste koningin van België, Marie Louise. Ze heeft een veel langere naam, maar die ontdek je wel in het museum. Een beetje een luguber feitje: het is ook het huis waar de eerste koningin van België stierf.

Maquette kursaal 3 in het Stadsmuseum van Oostende

Er zijn ook veel kunstwerken die het Oostende van in de beginjaren weergeven en de geschiedenis van de haven krijg je ook mee. De plannen van hoe Oostende er vroeger uitzag en nu verschillen dag en nacht, maar dat is ook logisch. De imposante maquette van Kursaal 3 doet ons zeer. Het is nu eenmaal een prachtig stukje belle époque architectuur dat ooit had kunnen zijn, maar er nooit is gekomen.

Belvedère (bovenverdieping) van het Stadsmuseum van Oostende

Als je de trappen beklimt tot in het Belvedère zie je Oostende een beetje van bovenaf. Wie weet hoe het er vroeger had uitgezien: nu is het een zeer urban zicht.

Wenteltrap bovenaanzicht vanaf de bovenste verdieping in het stadsmuseum van Oostende

Voor de mensen met hoogtevrees: kijk niet naar beneden als je de trappen afdaalt. De wenteltrap heeft een speciale bedoeling gehad, maar wat verklappen we niet!

Kopje cultuur

Wil je ook in een stukje cultuur gaan drinken? ’t Kroegske is een kleurrijk versierd gebouw, maar wordt ook nog eens gerund door de oudste cafébaas van Oostende. Voor veel verhalen moet je daar zijn.

Koffie met vervaagde achtergrond van boekenkasten  Interieur 't Leeshuus VZW Oostende met rode en blauwe zetels en boekenkasen

Er is ook nog altijd ’t Leeshuus. Deze VZW wordt gerund door vrijwilligers en naast de gezellige koffie kun je er ook gewoon een boek lezen. Het lijkt alsof je in een bibliotheek koffie aan het drinken bent! Als je tweedehands boeken hebt die je kwijt wil, die mag je altijd naar ’t Leeshuus brengen.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer