Op tour met het openbaar vervoer: Oostende

Op tour met het openbaar vervoer: Oostende



Benieuwd wat er te beleven valt bij elke Kusttramhalte in Oostende? Wij stapten uit bij elke halte en zochten naar de leukste plekjes en activiteiten, voor jong en oud!

Oostende Duin & Zee

Hangtime

Bij Hangtime kun je letterlijk even ‘binnenspringen’: het grote indoor trampolinepark heeft verschillende trampolines, een foam pit en ook cursussen Flying Yoga. Benieuwd naar hoe het eraan toegaat? Ontdek het in de onderstaande video!

Hangtime | Fortstraat 128 b | Meer info en openingsuren

Fort Napoleon

Napoleon was in Oostende en je kunt zijn nederig stulpje gaan bezoeken. Fort Napoleon is een belangrijk (misschien wel het belangrijkste) militaire monument uit de napoleontische tijd in Vlaanderen. Oostende was voor Frankrijk van belang om zich te verdedigen tegen aanvallen uit Engeland en de bekende heerser Napoleon liet er het fort Impérial bouwen (nu Fort Napoleon). Het fort heeft wel nooit zijn eigenlijke doel gediend. Op de website van Fort Napoleon kun je de hele geschiedenis van het fort lezen.

Momenteel is Fort Napoleon gesloten wegens verbouwingswerken. Het fort zal in juli 2019 de deuren terug openen.

Fort Napoleon | Vuurtorenweg 13 | Meer info en openingsuren

Oostende Weg naar Vismijn

Spuikom en 't Eilandje Oostende

Spuikom Oostende

Als je uitstapt aan de halte Weg naar Vismijn kom je na enkele minuten wandelen bij 't Eilandje Oostende uit, een klein parkje aan de Spuikom. Een wandeling rondom de kunstmatige waterplas is zeker de moeite waard en zo geraak je ook in Bredene!

Oostende Station

Noordzeeaquarium

Noordzeeaquarium Oostende

Het Noordzeeaquarium heeft 13 aquaria waar een 60-tal zeedieren in leven. Daarnaast kun je ook een tentoonstelling van zeldzame (opgezette) vissen en schelpen kunt bezoeken. Zeker een aanrader om met de kinderen te doen.

Noordzeeaquarium | Visserskaai 25 | Meer info en openingsuren

Zeilschip Mercator

Boeg van Zeilschip Mercator te Oostende

De Mercator ligt permanent aangemeerd in Oostende en heeft er een lange geschiedenis opzitten. Een noemenswaardig feitje van het schip is dat het in 1936 het stoffelijk overschot van Pater Damiaan terug naar België bracht. Meer weten over de geschiedenis van het zeilschip? Ontdek het op de barkentijn of lees alvast een korte geschiedenis op de website van Zeilschip Mercator!

Zeilschip Mercator | Pensjagersstraat 8 | Meer info en openingsuren

Amandine

De Ijslandvaarder Amandine ligt ook in de haven van Oostende en zal niet snel meer wegvaren. Voor de kinderen is het een leuke plek om te leren en te ravotten. Ze krijgen er een idee van hoe Ijslandvaarders leefden aan boord van het schip en krijgen dan ook verschillende scènes te zien. Op de achterzijde van het schip staat er trouwens een reconstructie van een straat ui het Oostends Visserskwartier anno 1960.

Amandine | Vindictivelaan 35 z | Meer info en openingsuren

Oostende Marie Jose Plein

Winkelen/ Leopoldpark

Oostende Leopoldpark

Als je afstapt aan het Marie Joseplein ben je aan het begin van de shoppingstraat van Oostende. Zeker even leuk om te gaan kijken voor wat unieke hebbedingetjes.

Het Leopoldpark ligt er op wandelafstand vandaal en is een groene oase in de stad. Opvallend zijn het bloemenuurwerk en de muziekkoepel in het park, maar ook de Dikke Mathilde (of als je de officiële naam gebruikt De Zee) van George Grard is dicht bij het park te vinden. Met het beeld wilde George Grard de weelderigheid en de sensualiteit van de zee voorstellen.

Leopoldpark | Leopold II-laan

Cultuurcentrum De Grote Post

Een historisch gebouw in Oostende is toch wel De Grote Post. Het gebouw werd gebouwd tussen 1947 en 1953 en diende oorspronkelijk (de naam verklapt het een beetje) als postgebouw. In 2012 werd het gebouw dan ook officiëel geopend als cultuurcentrum voor de stad.

Cultuurcentrum De Grote Post | Hendrik Serruyslaan 18A | Website

Oostende Koninginnelaan

Japanse tuin Shin Kai Tei

Japanse tuin Oostende

Achter de muren aan de Koninginnelaan ligt de Japanse Tuin Shin Kai Tei. De naam heeft een mooie betekenis: 'Shin' staat voor 'Diep, geleerd, diepzinnig', 'Kai' staat voor 'zee' of 'oceaan' en 'Tei' betekent simpelweg 'tuin' maar kan ook staan voor 'heiligdom'. In het midden van de tuin ligt een schilpadvorminge vijver.

Tijdens de paas-, herfst- en zomervakantie is de tuin dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00. Vanaf 1 april tot en met het einde van de herfstvakantie kun je de tuin enkel op zaterdag en zondag bezoeken tussen 10:00 en 18:00. 

Japanse tuin | Koningin Astridlaan 6048

Oostende Renbaan

Wellingtonrenbaan/Hippodroom

Oude ingang hippodroom Oostende

De Wellingtonrenbaan is een prachtig stukje belle époquearchitectuur in Oostende dat in 1883 gebouwd werd op het terrein van het andere fort dat Napoleon liet bouwen in Oostende, Fort Royal. In dat jaar werd ook het startschot van de allereerste wedstrijd gegeven door de hertog van Wellington met Leopold II. Veel van het gebouw werd echter vernietigd in de Tweede Wereldoorlog, maar tegenwoordig wordt het gebouw nog gebruikt als evenementenlocatie.

Meer weten over de geschiedenis van de Wellingtonrenbaan? Klik hier!

Wellingtonrenbaan | Koningin Astridlaan 10

Kinepolis

 Als je zin hebt om een filmpje mee te pikken, stap dan uit bij Oostende Renbaan om bij Kinepolis één van de nieuwste releases te gaan kijken!

Kinepolis | Koningin Astridlaan 12 | Website

Oostende Northlaan

Versluysarena

 Voetbalfans zullen het misschien wel weten, maar bij de halte Oostende Northlaan moet je uitstappen als je een match van KV Oostende wil meepikken! In 2016 opende de vernieuwde Versluysarena en in 2017 kreeg het zelfs een plekje in het lijstje met 'Beste velden van België'.

Versluysarena | Leopold Van Tyghemlaan 62

Lekkere adresjes in de buurt

Mariakerke bad

Mariakerke strand

Het strand van Mariakerke is ietwat rustiger dan het strand van Oostende: je kunt er lange wandelingen maken en genieten van de rust. 

Oostende Ravelingen/Raversijde

James Ensor Graf en de Onze Lieve Vrouw Ter Duinenkerk

Graf van James Ensor te Oostende

In de schaduw van de Onze Lieve Vrouw Ter Duinenkerk (in de volksmond het Duinenkerkje genoemd) ligt het graf van Oostende’s misschien wel bekendste inwoner: James Ensor. De kerk zelf werd meerdere malen vernietigd en telkens terug opgebouwd. Ensor en het Duinenkerkje hebben geschiedenis samen: toen men in 1894 de kerk wilde afbreken, verzette James Ensor zich hier hevig tegen. Later na zijn dood werd de schilder ook op het kerkhof begraven, zoals hij het wilde.

Dichtbij de kerk zie je trouwens het ‘laatste vissershuisje’, een huisje uit 1822 dat volledig bewaard is gebleven. Zowel de kerk als het huisje zijn beschermde dorpsgezichten.

Onze Lieve Vrouw Ter Duinenkerk | Dorpstraat

Oostende Domein Raversijde

Anno 1465 en Atlantikwall

Atlantikwal Raversyde Oostende

De laatste halte voor Middelkerke is Domein Raversijde. Het domein bestaat uit een uitgestrekt natuurgebied en ook 2 belangrijke sites. Anno 1465 is de eerste historische site waar je het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde kunt gaan bezoeken en meer te weten komt over de geschiedenis ervan. De Atlantikwall aan de andere zijde is een historisch belangrijke plek met veel overblijfselen uit de eerste en tweede wereldoorlog. Een leerrijke halte dus!

Domein Raversyde | Nieuwpoortsesteenweg 636 | Meer info en openingsuren Atlantikwall | Meer info en openingsuren Anno 1465


Nog verder sightseeën? Check dan ook Op tour met het openbaar vervoer: Middelkerke en Westende!

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer