Rookverbod op het strand in Oostende en Bredene

Rookverbod op het strand in Oostende en BredeneIn Oostende zal je deze zomer op een deel van het strand niet meer mogen roken. Oostende volgt daarbij het voorbeeld van buurgemeente Bredene, waar ook voor het eerste een gedeeltelijk rookverbod wordt ingevoerd deze zomer. Het is een test om het aantal achtergelaten sigarettenpeuken tot nul te brengen, want die breken maar heel traag af. 

Burgemeesters Bart Tommelein van Oostende en Steve Vandenberghe van Bredene zijn de sigarettenpeuken op het strand meer dan beu, vandaar het rookverbod. “Als test zal het verbod ingevoerd worden in één, misschien zelfs in twee zones”, zegt Steve Vandenberghe aan VTM Nieuws. “We zijn nog aan het bekijken welke zones daar het meest geschikt voor zijn. Het verbod zal duidelijk gecommuniceerd worden en er zal ook gecontroleerd worden. Toch is het niet de bedoeling om ook boetes uit te schrijven. Ik denk dat dat ook niet nodig is. We willen de mensen sensibiliseren.” In Oostende zijn ze wel van plan om overtreders te beboeten. 

Giftig

Volgens specialisten duurt het twee jaar voor een sigarettenpeuk volledig verteerd is, en als zo’n peuk in zee terechtkomt, kunnen ook giftige stoffen vrijkomen. Een peuk achterlaten is nu al strafbaar, maar veel rokers doen het toch. "Ik snap dat het verbod op kritiek zal stuiten, maar die was er ook toen het rookverbod in restaurants en later in cafés werd ingevoerd”, zegt Steve Vandenberghe nog.

Het rookverbod komt begin april ook opnieuw op de agenda van het volgende overleg van alle kustburgemeesters, maar in 2016 werd een gelijkaardig voorstel al afgeblokt. Op de gemeenteraad van Koksijde deze week werd het rookverbod ook al geopperd door Bart Pieters van oppositiepartij Koksijde Vooruit, maar burgemeester Marc Vanden Bussche liet al meteen verstaan dat hij daar niet voor te vinden is.

Dit denken kustgemeentes

VTM NIEUWS contacteerde alle kustgemeenten, dit is hun mening over een rookverbod op hun strand:

  • De Panne: burgemeester Bram Degrieck is niet tegen een rookverbod, maar het zal zeker nog niet deze zomer worden ingevoerd. 
  • Koksijde: burgemeester Marc Vanden Bussche is resoluut tegen een rookverbod. 
  • Nieuwpoort: burgemeester Geert Vanden Broucke heeft al nagedacht over een rookverbod, maar het zal deze zomer nog niet ingevoerd worden.  
  • Middelkerke: burgemeester Jean-Marie Dedeceker is tegen een rookverbod. Hij wil het plezier van de rokers niet afpakken.
  • Oostende: burgemeester Bart Tommelein voert deze zomer een gedeeltelijk rookverbod in, in een testzone. Waar en vanaf wanneer is nog niet duidelijk. Er zal gecontroleerd en beboet worden.
  • Bredene: burgemeester Steve Vandenberghe voert deze zomer een gedeeltelijk rookverbod in, in 1 of 2 testzones. Van 1 juli tot 31 augustus. Er zal gecontroleerd worden, niet beboet.
  • De Haan: burgemeester Wilfried Vandaele is niet tegen een rookverbod, maar een gedeeltelijk verbod heeft geen zin, vindt hij. Het rookverbod moet ofwel overal op het strand gelden, ofwel komt het er niet. 
  • Blankenberge: Burgemeester Daphné Dumery zal zeker dit jaar nog geen rookverbod invoeren op het strand. 
  • Zeebrugge: burgemeester Dirk De fauw heeft al gedacht aan een rookverbod, maar het zal nog niet voor deze zomer zijn. Hij wil het eerst afdwingbaar maken via controles en (gas-)boetes.
  • Knokke-Heist: burgemeester Leopold Lippens wil deze zomer nog geen rookverbod invoeren. Een gedeeltelijk rookverbod vindt hij onlogisch. Ofwel moet het overal gelden, ofwel komt het er niet. 

© VTM Nieuws - Bron: https://nieuws.vtm.be/binnenland/roken-op-strand-van-oostende-en-bredene-deels-verboden/

Wat denkt strandverblijf?

Wel, bij strandverblijf zijn wij voor een rookverbod, al moeten personen die toch graag een sigaretje roken en hier zelf voor kiezen ook de mogelijkheid toe hebben.
Echter, wij zijn voor propere stranden. Dus een rookverbod zou al helpen om de sigarettenpeuken van (sommige) rokers te voorkomen. Net zoals bij hondenkakjes of zwervuil horen deze niet op het strand. 

Daarnaast spelen op het strand veel kinderen. En daar waar roken slecht is voor de gezondheid, doe je dat volgens ons ook beter niet in de buurt van kinderen.

Wat denken jullie ?


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer