Onze favoriete werken van the Crystal Ship in Oostende

Onze favoriete werken van the Crystal Ship in Oostende



Deze route is 5,5 km lang.

Bekijk de interactieve kaart

The Crystal Ship in Oostende

 Je bent ze waarschijnlijk al tegengekomen, de werken van The Crystal Ship. Boven de dienst Toerisme vindt je zelfs een werk! The Crystal Ship is een jaarlijks terugkerend evenement waar 25 kunstenaars de kans krijgen om het stadsbeeld van Oostende te veranderen met hun werken. Er zijn ondertussen al enkele edities gepasseerd en we besloten om even een wandeling langs onze favoriete werken te maken!

Start: Groentemarkt

Er is geen speciale reden dat we starten op de Groentemarkt in Oostende. We waren er nu eenmaal toevallig!

We vertrekken op de Wittenonnenstraat aan de Groentemarkt en lopen in de richting van de Kerkstraat.

Oak Oak | 2018 

Oak Oak Oostende Mario Bros

Op de hoek van de Kerkstraat en de Wittenonnenstraat zie je een bloembak met een erg boos gezichtje, die blijkbaar een figuurtje heeft verpletterd. Het is het werk van Frans kunstenaar Oak Oak (uitgesproken als 'wak wak') en hij is gekend voor zijn kleine ingrepen op het stadsbeeld, door het aanbrengen van kleine kunstwerken die aangepast zijn aan de drager.

Waarom is het een favoriet? Het transformeren van een saaie bloembak naar een kunstwerk, dat is een kunst! Ook zijn we fan van het nostalgisch gehalte dat het werk heeft, want wie herinnert zich nu niet de obstakels die je bij Super Mario Bros moest ontwijken?

Meer over de kunstenaar: http://www.oakoak.fr/

Loop verder rechtdoor op de Wittenonnenstraat tot je bij de Aartshertoginnestraat komt.

Dourone | 2018

Dourone Oostende

Aartshertoginnestraat 4a

Als je afslaat naar links in de Aartshertoginnestraat, kijk dan maar even naar boven. Op de gevel van 4a prijkt een bonte verzameling van kleuren dat een realistisch gezicht wordt als je er wat verder van af staat. Het werk van Fabio Lopez a.k.a. Dourone is geïnspireerd op thema's zoals vrijheid, respect en diversiteit. Zijn partner in crime Elodie Arshak werkte ook mee aan dit werk. 

Waarom is het een favoriet? Het fantastische kleurgebruik fleurt de straat op en staat in schril contrast met het gebouw van De Grote Post, dat zich tegenover het werk bevindt.

Meer over de kunstenaar: https://dourone.com/

Vervolg je weg langs de Wittenonnenstraat en wandel richting Leopold II park. Daar kun je door de groene long van Oostende wandelen en dan verder wandelen via de Karel Janssenslaan. Steek het rondpunt over naar de Warschaustraat en vervolg je weg naar de Wellingtonstraat.

Robert Montgomery | 2016

Robert Montgomery gedicht witte tekst op een zwarte achtergrond tegen de gevel van het Hotel Royal Astrid in Oostende

Hotel Royal Astrid, Wellingtonstraat 15

Op de gevel van Hotel Royal Astrid staat een gedicht te lezen van Robert Montgomery: een sober witte tekst op een zwarte achtergrond. De Schotse kunstenaar staat bekend om dit soort werken en maakt ook diverse lichtinstallaties met gedichten die hij in de open ruimte zet. 

Waarom is het een favoriet? Poëzie in de open ruimte brengen, dat heeft iets romantisch. Het sobere gedicht past ook binnen het straatbeeld van Oostende.

Meer over de kunstenaar: http://www.robertmontgomery.org/

Vervolg je weg en sla links af naar de Maria Theresiastraat.

Henrik Uldalen | 2017

Henrik Uldalen in Oostende werk

Hoek Velodroomstraat en Maria Theresiastraat

Op de muur van het huis op de hoek van de Maria Theresiastraat en de Velodroomstraat kun je het werk van Henrik Uldalen zien. Het verdwijnende gezicht is een kenmerk van de Noorse kunstenaar en dit werk toont vervreemding en gevoelloosheid.

Waarom is het een favoriet? Het is een interessant werk en staat in schril contrast met het huis waarop het geschilderd is. De verfijnde techniek waarmee Uldalen schildert speelt natuurlijk ook een rol.

Meer over de kunstenaar: https://www.henrikaau.com/

Ga rechts op de Nieuwpoortsesteenweg en sla links af naar de Duivenhokstraat. Wandel verder tot de Timmermansstraat.

Jaz | 2016

Timmermanstraat 14

Argentijns kunstenaar Franco 'Jaz' Fasoli maakte dit werk voor de 2016 editie van The Crystal Ship. Het werk lijkt op de bekende werken van de Franse Revolutie, maar Jaz haalde zijn inspiratie uit het oeuvre van niemand minder dan Oostende's bekendste kunstenaar, James Ensor. 

Waarom is het een favoriet? Het is een werk dat niet zou misstaan in het Louvre en heeft iets bombastisch. De botsing met het stedelijke maakt het werk des te interessanter.

Meer over de kunstenaar: https://www.facebook.com/FrancoFasoliJaz/

Ga links op de Timmermansstraat en buig af naar de Professor Mac Leodstraat. Wandel over het plein en sla dan links af op de Torhoutsesteenweg. Vervolg je weg en sla dan rechts af naar de Grensstraat. Buig linksaf naar de Prinsenlaan.

1010 | 2016

1010 werk in Oostende: 3D illusie op de zijgevel van een flatgebouw

Zijgevel Prinses Stefanieplein 63

De zijgevel van het flatgebouw op Prinses Stefanieplein 63 lijkt kleurrijke gaten te hebben.  De Deense kunstenaar 1010 (uitgesproken als Tenten) staat bekend om zijn abstracte en kleurrijke gaten.

Waarom is het een favoriet? Het 3D gehalte van het werk geeft een andere dimensie aan het anders saaie flatgebouw.

Meer over de kunstenaar: https://www.facebook.com/1010art

Sla linksaf naar de Koninginnelaan en blijf de weg volgen tot je aan de Nieuwpoortsesteenweg komt. Sla linksaf en wandel verder tot de Vindictivelaan. Bij de Christinastraat sla je dan links af en volg je de weg tot aan de Langestraat. Daar sla je rechts af en wandel je richting de Sint Niklaasstraat.

Elian | 2016

Elian The Crystal Ship Oostende geometrische vormen in rood, blauw en geel op een witte achtergrond

Hoek Sint-Niklaasstraat en Achturenplein

Geometrie iemand? De felgekleurde basisvormen in de primaire kleuren op de hoek van de Sint-Niklaasstraat en het Achturenplein in Oostende zijn het werk van de Argentijnse kunstenaar Elian. Als je op een bepaalde plek gaat staan lijkt het alsof je naar een plat vlak kijkt waarop de figuren staan. In een boog rond het werk lopen doet ook heel wat met het perspectief!

Waarom is het een favoriet? De illusie die wordt gecreeërd met het werk is leuk om mee te maken. Het werk verandert telkens wanneer je op een andere plek staat. Soms mag een werk simpel en entertainend zijn!

Meer over de kunstenaar: http://www.elianelian.com.ar/

Vervolg je weg via de Verlorenstraat en ga rechtdoor naar de Hofstraat. 

Roa | 2016

Roa The Crystal Ship Oostende: opeengestapelde hyperrealistische knaagdieren in zwart-wit

Hoek Hofstraat en Platformstraat

Op de hoek van de Hofstraat en de Platformstraat kun je enkele opeengestapelde diertjes zien slapen. Althans, we hopen dat ze slapen! De gedetailleerde knaagdieren zijn het werk van Belgisch kunstenaar Roa uit Gent, die een gezonde obsessie heeft voor de dieren.

Waarom is het een favoriet? Het realistische en gedetaileerde werk laat niet blijken of de diertjes nog leven of dood zijn. De dubbelzinnigheid van het werk maakt het zo aantrekkelijk!

Bekijk meer werken van de kunstenaar: https://www.facebook.com/ROAStreetArt/

Sla rechtsaf bij de Platformstraat en ga links op de Mariahofstraat. Blijf wandelen tot je bij de Londenstraat komt

Ben Slow | 2018

Ben Slow The Crystal Ship Oostende: portret van een oud koppel op de gevel van Ostend Hotel

Ostend Hotel, Londenstraat 6

Het lijkt wel alsof iemand een foto van zijn oma en opa op de gevel van het Ostend Hotel heeft laten printen. De hyperrealistische stijl is eigen aan de Britse kunstenaar Ben Slow, die het Oostendse koppel Jean en Jeanine vereeuwigde in een prachtig kunstwerk als hommage aan de liefde.

Waarom is het een favoriet? Romantiek is niet altijd een jong koppeltje dat de zonsondergang tegemoet loopt. Ware liefde is samen oud worden en dat geeft Ben Slow heel mooi weer in zijn werk.

Meer over de kunstenaar: https://www.facebook.com/slowbenart/

Ga rechts op de Londenstraat en sla linksaf naar de Langestraat. Sla dan rechts af op de Visserskaai en nog eens rechts naar de Cirkelstraat.

Gaia | 2018

Hotel Rubens, Visserskaai 44

Amerikaans kunstenaar Andrew Pisacane a.k.a Gaia  maakte in 2018 dit werk op de zijgevel van hotel Rubens in Oostende. Zijn werken hebben vaak een ecologische ondertoon, maar het werk in Oostende is eerder een hommage aan degenen die de zee opgingen en nooit meer terugkeerden.

Waarom is het een favoriet? Het thema van het werk is nog steeds relevant vandaag de dag en het bonte kleurgebruik maakt een anders saaie bakstenen muur toch zoveel mooier.

Meer over de kunstenaar: https://gaiastreetart.com/ 

Wil je alle werken zien? Vraag bij de Dienst Toerisme om een wandelplannetje van The Crystal Ship of neem deel aan een begeleide tour! Hier vind je trouwens een digitale versie én een kidsversie!


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer