De Grote Schelpenteldag


In 2018 vond de eerste editie van de Grote Schelpenteldag plaats: over de hele kust verzamelden vrijwilligers toen 30.000 schelpen en werden er 50 verschillende schelpsoorten gevonden. 

Waarom schelpen tellen?

Als we weten welke schelpen het meest voorkomen op onze stranden, komen we meer te weten over verschillende dingen zoals klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteit. Met de hulp van de aanwezige experts leer je trouwens meer over het soort schelp dat je vindt!

Hoe schelpen tellen?

Tussen 10:00 en 16:00 kun je je aanmelden bij een van de 10 strandtelposten. Je krijgt een schelpenzoekkaart waarmee je ongeveer 100 schelpen moet verzamelen. De methodiek werd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) uitgelegd in dit handige filmpje.

Waar schelpen tellen?

Je kunt in elke kustgemeente wel een strandtelpost vinden:

Vervoer

Check onze parkeerpagina's voor parkeerinformatie in elke kustgemeente

Met de trein kan je tot in Oostende, Koksijde, De Panne, Blankenberge en Knokke geraken. Om in de overige kustgemeentes te geraken kun je de Kusttram nemen.

Schrijf je in!

Deelnemen is gratis! Je moet je wel op voorhand inschrijven op www.groteschelpenteldag.be.


De Grote Schelpenteldag is een initatief van Eos, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Natuurpunt, Kusterfgoed, de Strandwerkgroep en de provincie West-Vlaanderen.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer