Rookvrije stranden aan de Belgische kust

Rookvrije stranden aan de Belgische kustIn een poging om afval van sigarettenpeuken te verminderen en het plezier van bezoekers te verzekeren, besloten verschillende kustgemeentes dit jaar om een rookvrije zone in te stellen. Het gaat voornamelijk over een proefproject waarbij een klein gedeelte van het strand wordt 'afgebakend' (met borden) waar rokers niet mogen roken. In Oostende, De Panne, Bredene, De Haan en Zeebrugge zijn deze zomers dergelijke zones terug te vinden.

Waarom rookvrije stranden?

Sigarettenpeuken zijn wereldwijd het meest gevonden afvalitem (in kwantiteit). Voor rokers is het niet altijd evident om hun peuken weg te doen in een vuilnisbak, zeker niet op het strand. Helaas doven ze dan hun peuken in het zand en laten die liggen. De kustgemeenten proberen dit al enkele jaren aan te pakken door middel van 'strandasbakken' die ze op het strand uitdelen. Het frietzakje voor peuken is handig voor rokers omdat ze daarin hun peuken kwijt kunnen en nadien deponeren in een vuilnisbak. Toch komen er nog altijd veel peuken in het zand terecht en ook in zee, waar ze giftige stoffen afgeven. 

Daarnaast is het vaak voor families met kinderen niet leuk als er iemand naast hen zit te roken. Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar voor wie liever ver weg blijft van sigarettenrook is zo'n rookvrij strand een goede oplossing.  

Proefproject

De kustgemeentes met een rookvrije zone benadrukken dat het gaat om een proefproject in de maanden juli en augustus. Zo willen ze bekijken of het aantal sigarettenpeuken op het strand daalt dankzij deze zones.

Locaties

Kaart met locaties rookvrije stranden Belgische kust
Klik hier om de locaties op de interactieve kaart te bekijken

De Panne

Zone: Tussen Leopold I-monument en Pierre Bortierlaan

Oostende

Zone: Tussen Vlaanderenstraat (Polé Polé Beachbar) en de Hertstraat (Bondi Beach)

Bredene

Zone: Strandpost 4

De Haan

Zone: de rookvrije zone wordt afgebakend met verbodsborden

Zeebrugge

Zone: Badengebouw (nog te bevestigen)

Voor rokers

Rokers hebben dus op heel wat stranden nog vrij spel, maar ook zij kunnen hun steentje bijdragen om het aantal sigarettenpeuken te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld een strandasbak halen bij de redders van het IKWV! Zie je geen strandredder, dan is een drankbekertje gevuld met zand ook wel een goede oplossing. Vergeet gewoon niet om nadien de peuken in een vuilbak te deponeren!


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer