Zo vermijd je files richting de Belgische Kust

Zo vermijd je files richting de Belgische Kust



Niemand van ons staat graag in de file. Zeker niet als we een daguitstap naar de Belgische Kust gepland hebben. Of op de weg naar huis wanneer we er net een ontspannen vakantie hebben opzitten. Hieronder vind je een aantal zaken waar je best rekening mee kan houden wanneer je naar de Belgische Kust trekt. 

De Belgische Kust

Bij de eerste zonnestralen trekken de Belgen al massaal richting de Kust. De Belgische Kust is slechts 69 km lang is, waardoor de toeloop van toeristen niet goed opvangen kan worden via verschillende toegangswegen. Zeker rond de kuststeden Oostende, Knokke of Blankenberge is het aanschuiven tijdens de zoektocht naar een goed parkeerplaatsje.

Hou de website van het Verkeerscentrum in de gaten

Een handige tool om niet in de file te staan, is gebruik te maken van het Verkeerscentrum. Via de website kan je zien waar er file of vertraagd verkeer is. Merk je dat er nog steeds fileleed is, is het misschien beter nog even te genieten van een lekkere pannenkoek met zicht op zee.

Vaak is er echt geen doorkomen aan en zitten dagtoeristen meer uren te bakken in de auto dan op het strand. Overweeg om een aantal dagen te blijven en appartement aan de Belgische Kust te boeken. Zo kan je toch het maximale uit je binnenlandse trip halen.

Wanneer heb je de grootste kans op file?

De grootste kans op files richting de Belgische Kust heb je bij het begin of het einde van een vakantie/verlengd weekend of bij een dagje stralend weer na een periode van regen en koude. Ook een voorspelling van laatste dagen mooi weer kan de trektocht richting de Belgische Kust in gang zetten.

Welke uren vermijd je het best?

File komt het meeste voor tussen de spitsuren van 7 en 10 uur 's morgens of tussen 16 en 19 uur 's avonds. De drukte kan langer aanhouden als er een ongeval gebeurd is of wanneer er een ware toeloop is. 

Waar heb je het meeste kans op file?

  • E34 Antwerpen – Knokke-Heist
  • N8  Kortrijk - Ieper - Veurne (De Panne)
  • E40 richting Oostende

Op iedere weg zal er op bepaalde dagen wel druk verkeer en meestal file zijn. Rond Antwerpen en Brussel heb je stilstaand verkeer en rond Gent en Brugge moet je meestal blokrijden of is er een accordeonfile.

Het is niet aan te raden, maar je kan steeds een gewestweg opzoeken. Hou er rekening mee dat ook hier druk verkeer is en je altijd lang onderweg zal zijn. Verschillende testritten lieten al blijken dat je soms betert één uur extra in de file staat dan via een gewestweg naar de Belgische Kust te rijden.

Deze gewestwegen zijn dan ook enkel aan te raden als er een ongeval gebeurd is en het verkeer volledig stilstaat.

Ga met het de trein naar zee

Met de trein naar de Belgische kust? Een weekendticket van de Belgische Spoorwegen kost je minder dan je brandstof en je krijgt een zorgeloze heen- en terugreis. De NMBS laat zelfs toe om fietsen mee te nemen op de trein.

De 6 treinstations aan de Belgische Kust zijn: De Panne, Koksijde, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist.  Ook eens toegekomen kan je vlot tussen steden pendelen via de kusttram van de Lijn.

Alternatief: met de fiets

Velen denken er niet aan, maar fietsen is ook hier een goed alternatief.

Rijdt met de auto tot in één van onderstaande gemeentes en vertrek daar richting Belgische Kust met de fiets. Vlaanderen maakt werk van haar fietssnelwegen dus kan je veilig richting de Kust trekken. Je neemt best ook een gps-toestelletje mee om zonder kopzorgen te kunnen genieten.

  • Diksmuide (20 km tot in Nieuwpoort)
  • Damme (16 km tot in Knokke of Blankenberge)
  • Brugge (16km tot in Blankenberge en 25 km tot in Oostende)

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer