JOMO aan zee, boeken als reddingsmiddel

JOMO aan zee, boeken als reddingsmiddelOoit al eens de ‘joy of missing out’ ervaren? Het gevoel dat je niet meer online bent en (voor eventjes) volledig zen bent en vrij om te doen wat je wil, zonder gestoord of afgeleid te worden? Eens je het ervaart, zal je niet meer zonder kunnen en er is nog meer. Het kan namelijk aan onze eigen kust en volledig gratis! De ultieme manier om een offline time-out te nemen is - geloof het of niet - een boek lezen. Ontdek hier de populairste pop-up boekenhubs aan de kust en hoe je er gebruik van kan maken.

Niets vervelender dan liggen te zonnen op het strand wanneer je batterij van je smartphone het begeeft, het arme bakje oververhit raakt of je met je zonnebril het – anders zo heldere – scherm niet meer kan lezen. Met de schoonmoeder de gehele kustlijn afschuimen is misschien ook niet je ding en na het negentiende zandkasteel en het zesde verloren Kubbspel heb je je kindertijd ook wel weer herbeleefd. Dit is het punt waarop een goed boek je redt. Leesplezier voor jezelf, tijd om te relaxen en het beste excuus tegen alles wat je liever overlaat aan anderen.

Heb je om een of andere reden jouw boekencollectie niet bij tijdens je tripje aan zee, dan hebben wij de oplossing voor jou. Sinds een aantal jaar duiken her en der de zogenaamde ‘zwerfboeken’ of ‘ruilboeken’ op en ook dit jaar zijn verschillende strandbibliotheken weer geopend.

Boekenruilkasten

Verschillende verenigingen, organisaties en zelfs particulieren richtten originele kasten op in alle vormen en maten. De meeste kasten zijn openbaar en te gebruiken voor iedereen, 24 op 7. Sommige kasten zijn enkel voor kinderen en in andere moet je zelf het kaf van het koren scheiden. Het concept is simpel: ruilboeken of zwerfboeken kan je uit het kastje nemen onder het principe ‘1 nemen = 1 geven’.

Heb je zelf geen boek voor handen om te ruilen, maar wil je toch graag een lezen? De meeste kasteigenaren hebben er geen probleem mee een boek uit te lenen om hem na gebruik terug te krijgen. Draag echter zorg voor de boeken, breng ze snel terug. Vind je later toch een boek dat je niet meer nodig hebt? Laat het dan achter in de boekenkasten als bedankje.

Hieronder een overzicht van de meest actieve boekenkasten in onze badsteden. De meeste kasten hebben hun eigen spelregels, dus houd die zeker in het oog als je op ruiltocht gaat.

 

 

Als je gebeten bent door het concept, kan je hier de ruilboekenhuisjes ontdekken over heel Vlaanderen en Brussel en kan je participeren in een Facebookgroep met allerlei leuke info en weetjes over de kasten.

Strandbibliotheken

Op verschillende stranden kan je bij gebrek aan leesvoer ook gratis boeken lenen. Je hoeft daarvoor zelfs geen lid te zijn van de bibliotheken van de stad, want enkel jouw gegevens opschijven met een handtekening is voldoende. Lekker old school, nietwaar?

card 1

Strandbibliotheek

De Haan

Elke zomervakantiedag van 11 tot 18 uur.

card 1

Strandbibliotheek

Nieuwpoort

Ter hoogte van het Hendrikaplein

Van 1 juli t.e.m. 31 augustus, telkens van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur.

card 1

Strandbibliotheek

Zeebrugge

Van 22 juni t.e.m. 1 september, elke dag van 10.30 tot 17.30 uur.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer