De grote Schelpenteldag aan zee in 2021 maar dan coronaproof !
Featured op strandverblijf

De grote Schelpenteldag aan zee in 2021 maar dan coronaproof !Goed nieuws… In 2020 kon deze grote schelpenteldag niet doorgaan maar  in 2021 vindt er opnieuw een schitterende editie van de Grote Schelpenteldag plaats. Zelfs in coronatijden kan iedereen (zee)wetenschapper zijn voor een dag en de diversiteit van de schelpen aan onze kust helpen in kaart brengen. Ga in het weekend van 13-14 maart in jouw gezinsbubbel het strand op en verzamel volgens onze geijkte methode 100 schelpen.

 Identificeer en tel ze, en maak foto’s. Op de online ScHELPdesk helpen experten je mee om jouw eventuele probleemgevallen te herkennen, vooraleer je jouw gegevens en foto’s ingeeft in het invoersysteem. Geheel coronaproof dus!

Vervolgens breng je de schelpen op naam en je telt hoeveel je er van elke soort hebt. De veldgids helpt je op weg. En je kunt op zondag 14 maart tussen 10u en 17u ook de hulp inroepen van experts via de website www.schelpdesk.be. Zij zitten online voor jou klaar voor een videochat. Alles gevonden? Maak een foto van jouw verzameling en voer je resultaten en foto in op de website ScHelpdesk. Zitten er schelpen tussen waarvan je niet zeker bent? Neem daarvan een detailfoto en laadt die eveneens op.

Waarom schelpen tellen aan zee?

De voorbije jaren werd er onderzoek gedaan naar de meest voorkomende schelpen aan de Belgische kustgemeenten. Dit om meer te weten te komen over de beïnvloeding van de klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteit. Dit jaar willen ze meer onderzoek doen naar de linker- en rechterschelpenhelften. Daarnaast zijn er ook verschillende experts aanwezig die je leuke weetjes kunnen vertellen over de gevonden schelpen en krijg je enkele vragen en uitdagingen voorgeschoteld. Een leuke en boeiende ervaring dus, waarbij je ook nog eens je steentje kan bijdrage tot het milieu!

Hoe schelpen tellen?

Verzamel met je gezinsbubbel schelpen in de vloedlijn volgens het vaste stappenplan. Leg de schelpen per soort en breng ze op naam. Neem een scherpe overzichtsfoto van alle 100 getelde schelpen, alsook enkele detailfoto’s van identificaties die je misschien wat zorgen baren.

Op zondag 14 maart (10:00-17:00) zullen enkele experten ter beschikking staan op de ScHELPdesk (binnenkort online) voor een online privésessie om de twijfelgevallen samen met jou te identificeren. Voer daarna de gegevens en foto’s in op de online invoersysteem. Zo kan de schelpenexpert jouw telling helemaal verifiëren.

De methodiek werd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) uitgelegd in dit handige filmpje.

Wie kan schelpen tellen?

Simpelweg iedereen. Je kan er een groepactiviteit van maken samen met je kinderen, familie en/of vrienden. Maar je kan er ook gerust een individuele uitstap van maken. Zo maak je tijd vrij voor jezelf terwijl je bijdraagt tot het onderzoek. De voorbije editie mocht de Grote Schelpenteldag rekenen op zo’n 1200 deelnemers en werden er ongeveer een 80000 schelpen geteld. Doen we het dit jaar beter?

Waar schelpen tellen?

Je kan de resultaten van je schelpentelling online ingeven via deze link.

Vervoer naar schelpenteldag

Check onze parkeerpagina's voor parkeerinformatie in elke kustgemeente

Met de trein kan je tot in Oostende, Koksijde, De Panne, Blankenberge en Knokke geraken. Om in de overige kustgemeentes te geraken kun je de Kusttram nemen.

Schrijf je gratis in voor de schelpenteldag!

Deelnemen is gratis! Je moet je wel op voorhand inschrijven op www.groteschelpenteldag.be.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer