Leegstaande gebouwen van De Kraal worden top tweede verblijven

Leegstaande gebouwen van De Kraal worden top tweede verblijvenPartner 2HB schrijft over Tweede verblijven in De Kraal te Oostende

Elke Oostendenaar en iedereen die nu en dan dé stad aan zee bezoekt, kent het gebouw.

Het grote hoekpand is een historische verwijzing naar de bruisende periode die de stad in de negentiende eeuw heeft gekend.

Later werd ‘De Zeedijk 101’ de plaats voor hogere studies in Oostende. Tot 2017 studeerden er elk jaar honderden studenten Elektromechanica en Bouw- en Luchtvaarttechnologie van de KU Leuven en de VIVES-hogeschool af. Het gebouw staat ook bekend als ‘De Kraal’.

In de leegstaande gebouwen van de bekende VIVES-hogeschool in Oostende zullen er binnenkort 146 nieuwe appartementen verrijzen. Het project, dat de naam ‘Troon 17’ krijgt, is dit jaar trouwens het enige nieuwbouwproject in de stad mét zicht op zee.

De gevel van het beschermd monument blijft behouden en de moderne architectuur van de appartementen zal volledig aansluiten bij het historische karakter van de gebouwen. Dit kon alvast afgeleid worden uit de definitieve plannen van projectontwikkelaar Global Estate Group die voor het eerst bekend werden gemaakt aan het grote publiek. De kunstwerken, zoals het keramieken beeld in het portaal, worden bovendien integraal aan de erfgoedvereniging van de stad Oostende geschonken.

De site is ook een prachtig stukje geschiedenis. Het gebouw stond vroeger in heel België bekend als de prestigieuze etiquetteschool ‘Sacré-Coeur’. Vooral welgestelde families uit Wallonië stuurden hun dochters hier naartoe om hen goede manieren aan te leren en om de gezonde zeelucht in te ademen.   Door de grote hoeveelheid leerlingen groeide de school vervolgens uit tot een befaamd meisjesinternaat. Later, in 1955, werd de school verkocht aan de hogeschool.

Vandaag start er echter een nieuw hoofdstuk voor de bekende site en werd het eerste officiële startschot gegeven voor ‘Troon 17’. Binnen enkele jaren verrijzen er 146 nieuwe appartementen. Aan de Zeedijk worden ze verdeeld over zes verdiepingen, aan de Troonstraat over veertien verdiepingen. Er komen ook twee luxueuze penthouses van maar liefst 200 m² groot.

Door het feit dat het de enige appartementen zijn met zicht op zee die dit jaar in Oostende worden gebouwd zal dit ook een bijzonder verkoopsargument zijn. Dat blijkt alvast uit de plannen die de West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group, gespecialiseerd in de heropbouw van leegstaande panden en slapende terreinen, heeft bekendgemaakt.

De afbraakwerken zijn zopas gestart.  De gevel van het internaat aan de Zeedijk blijft echter staan en de nieuwe architectuur zal de historische elementen in de gebouwen extra benadrukken. Het ontwerp dat vandaag op tafel ligt, is bovendien gemaakt in nauwe samenwerking met de dienst Monumentenzorg en de stad Oostende.

De volledige site is bijna 1,8 hectare groot of bijna twee keer zo groot als het Kursaal van Oostende. De binnenplaats langs de Troonstraat bestaat voorlopig voornamelijk uit beton, maar wordt heraangelegd tot een groene binnentuin met wandelpaden. De auto zal worden geweerd en zwakke weggebruikers krijgen absolute voorrang. Bij het project komt er ook een extra ruime fietsenberging, inclusief fietslift.

Projectontwikkelaar Global Estate Group neemt de projectontwikkeling voor haar rekening. ‘Troon 17’ is niet hun eerste grote project. Eerder realiseerde het ook al met succes soortgelijke projecten zoals Green Front aan het Lappersfortbos in Brugge en momenteel is men ook bezig met de herontwikkeling van de Keerdoksite in Mechelen.

Met de appartementen van ‘Troon 17’ richten ze zich voornamelijk op de tweede verblijf markt.
Door het historische karakter van het gebouw en de ideale ligging verwacht men heel wat geïnteresseerden.

Herlees hier het integrale artikel.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer