9 erfgoedwandelingen langs de kust

9 erfgoedwandelingen langs de kustOnze Belgische kust heeft talrijke wandel- en fietsroutes die een fervent wandelaar ook zeker wel zullen smaken. Maar voor de mensen die niet meteen zijn voor urenlange wandelingen in de natuur hebben we hieronder enkele erfgoedwandelingen opgesomd die je tijdens het wandelen een beetje geschiedenis bijbrengen. Een leerrijke tocht gecombineerd met een gezonde activiteit…Dat klinkt toch als muziek in de oren?


Wat vond je van deze wandelingen?

Deel jullie foto’s en ervaringen met ons via hallo@strandverblijf.be, Facebook Messenger of  Instagram met @strandverblijf

Stadswandeling in Blankenberge

Een ontdekkingswaardige stadswandeling die je door een leven van de beau-monde brengt. Met deze route bezichtig je verschillende gebouwen uit de belle époqueperiode. De talrijke tegeltableaus die in de gevels verwerkt zijn en het vakmankrachtige smeedwerk brengen je een stapje terug in de geschiedenis. Oude vissershuisjes en de paravang stelen daarna maar al te graag de show. Je eindigt de route met een wandeling op de zeedijk waarbij je de jachthaven en vuurtoren kan bezichtigen en komt zo terug door de Sint-Rochuswijk in art-nouveau stijl. 

Afstand: 4,10 km
Startpunt: Belle Epoque Centrum, Elisabethstraat 24, 8370 Blankenberge


Wandelen doorheen Bredene

Ontdek het unieke karakter van Bredene via deze tour. De wandeling start aan de visserskapel die meteen de toon zet voor de gehele wandeling. Doorheen de duinen langs de verschillende campings ontdek je de toeristische kant van de kustgemeente.  De route brengt je ook voorbij enkele architecturale pareltjes die in het verleden, het begin van een nieuwe badplaats moesten voorstellen.

Afstand: 4,10 km
Startpunt: Visserskapel, Kapellestraat, 8450 Bredene


Romantisch wandelen in De Haan

Een romantische setting in De Haan waarbij je overgeleverd wordt aan de unieke charme van deze badstad. Je start de route aan een historisch treinstationnetje en paradeert daarna voorbij verschillende pittoreske cottages en villa’s. Af en toe wordt je verwend door een modernistische toets in de architecturale gebouwen.

Afstand: 3,00 km
Startpunt: Tramstation, Koninklijk Plein, 8420 De Haan


Architecturale wandeling in De Panne

De Panne is ondergedompeld in tal van architecturale verrassingen. Traditionele cottages en moderne villa’s wisselen elkaar af. Daarnaast brengt de route je ook nog door het natuurlijke duinenreliëf en de hoge duintoppen die de gemeente kost wat kost heeft proberen te bewaren. Een wandeling die je zeker heel wat bekijks geeft!

Afstand: 4,30 km
Startpunt: Toeristische Dienst, Zeelaan 21, 8660 De Panne


Wandelen in Knokke-Heist

Deze wandelroute toont je de leukste hoekjes van Duinbergen. Een schitterend duinreliëf, groene tuinen en kronkelende wegen. De badplaats moest bij de opbouw voor velen een oase van rust betekenen. Ontdek een echte tuin-badplaats die het groene mooi integreert met het dorre van het strand en duinen.

Afstand: 3,20 km
Startpunt: Joseph Stübbenpark, 8301 Duinbergen


Erfoegwandeling in Koksijde

De erfgoedwandelroute dompelt je onder in de geschiedenis van de jongste badplaats van de Westkust. Startend vanaf het toerismekantoor op de zeedijk, wandel je door de vele  pittoreske straatjes. Je maakt er kennis met het rijke verleden van het idyllische Sint-Idesbald, ooit een inspirerende thuishaven voor veel kunstenaars, maar ook voor vissers.

Afstand: 5,50 km
Startpunt: Toeristische Dienst, Zeedijk 26a, 8670 Sint-Idesbald


Leuke wandeling doorheen Middelkerke - Westende

Deze wandelroute is geen erfgoedwandeling, maar ook een leuke om te doen! Ze neemt je mee naar enkele hedendaagse kunstwerken die je absoluut zal kunnen waarderen. Ze neemt je mee naar de geschiedenis van Middelkerke en het toenmalige mondaine karakter. Je tour start aan verschillende villa’s en hotels en je keert terug doorheen de warandeduinen naar het centrum.  

Afstand: 4 km
Startpunt: Starten doe je aan knooppunt 74 - Ter hoogte van de Arendlaan in Westende

PS. De officiële erfgoedwandelroute is voor € 2,00 te verkrijgen aan de balie van Villa Les Zéphyrs of in het andere toeristische infokantoren Kusthistories in Middelkerke.


Erfgoedwandeling in Oostende

Een badplaats die de moderne architectuur helemaal deed opbloeien. De route brengt je doorheen enkele moderne pareltjes gecombineerd met enkele kunstwerken uit de Belle-epoqueperiode! Een leerrijke geschiedenis in deze populaire kustgemeente.

Afstand: 5,50 km
Startpunt: Toeristische Dienst, Monacoplein 2, 8400 Oostende


Wandelen door de Haven in Zeebrugge

Deze wandelroute laat je zien waarom Zeebrugge nu juist de Hoofdstad van de Vis is. Je route brengt je doorheen de charmante haven en laat je kennismaken met enkele boegbeelden van de kustgemeente. Verder krijg je ook een schitterend uitzicht te zien op de uitkijkplatformen en kan men afsluiten in een café in de oude vissershaven.

Afstand: 5,80 km
Startpunt: Seafront, Vismijnstraat 7, 8380 Zeebrugge


Tal van opties dus om je eerste erfgoedwandeling aan zee te starten.  En wie weet krijg je de smaak wel te pakken en kan je de andere badplaatsen al snel aan je bucketlist toevoegen!


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer