Carnaval in Blankenberge

Carnaval in BlankenbergeBlankenberge heeft een eeuwenlange traditie als het op carnaval aankomt. De eerste echte carnavalstoet trok al in 1875 door de stad. In eerste instantie zou het een lokaal volksfeest moeten worden, maar het feest trok al snel meer en meer volk uit de omliggende gemeentes en werd zo een toeristische troef. De bedoeling van het carnaval van Blankenberge is zowel de plaatselijke bevolking als wintertoeristen aantrekken.

Na 1945 evolueerde de carnavalsviering in Blankenberge tot wat zij vandaag is. Aan de cavalcade gaat elk jaar een ganse voorbereiding en een ceremonieel gebeuren vooraf. De Confrérie van de Leute staat in voor de organisatie van het feestgebeuren. Het hekelen van de lokale en landelijke politiek blijft in dit carnavalsgebeuren belangrijk.

Immaterieel erfgoed
Minister Joke Schauvliege besliste eind juni 2012 dat het Blankenbergs Carnaval opgenomen wordt op de Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Hiermee volgde ze het positieve advies van de administratie en van de expertencommissie. Deze lijst telt ondertussen 33 tradities, fenomenen en gewoontes.

Carnavalsweekend in Blankenberge

Van 23 t.e.m. 25 februari is het ALAAF! wat de klok slaat in Blankenberge! Het carnavalsweekend wordt op zaterdag gestart met een Kindercarnavalsstoet, gevolgd door dé grote carnavalstoet op zondag en afgesloten door de rondgang van de vuele jeanetten.

Programma carnavalsweekend in Blankenberge

Carnavalsstoet - zondag 23 februari 2020

De carnavalstoet zelf gaat door op zondag 23 februari 2020 en start om 14:30 in de Graaf jansdijk.

De stoet trekt langs de volgende straten:
Start: Graaf jansdijk - Verweehelling/Graaf Jansdijk – Malecotstraat – J. De Troozlaan – Koning Leopold III-plein – Kerkstraat – Vissersstraat – Weststraat – Franchommelaan – Leopoldstraat – Consciencestraat – P. Benoîtstraat – Grote Markt

De stoet zal dan aankomen op de Grote Markt waar alle festiviteiten kunnen worden verdergezet! Waar is dat feestje??

Kindercarnavalsstoet – maandag 24 februari 2020

De kinderen mogen zich nogmaals verkleden en meelopen in hun eigen stoet van 15u00-17u00. Laat ze hen dus maar de gekste kostuums aandoen zodat ook zij kunnen meegenieten van de carnavalsgekte!

De stoet trekt langs de volgende straten:
Start: J. Vande Puttelaan – Marie-Josélaan – Koninginlaan – K. Leopold III Plein - Steenstraat – Kerkstraat – Langestraat – Weststraat – Vanderstichelenstraat – Leopoldstraat – Consciencestraat – P. Benoitstraat – Grote Markt

Rondgang Vuûle Jeanetten - dinsdag 25 februari 2020

De traditie wil dat op dinsdag de vuûle jeanetten ook op straat komen. Dat betekent gefeest in de cafés van Blankenberge! Zonder de vuûle Jeanetten is carnaval in Blankenberge niet compleet want deze traditie gaat terug tot de 17e eeuw. Mannen komen dan verkleed als vrouwen op straat en maken af en toe een pitstop in de cafés onderweg.
De vuûle jeanetten stoet start bij Bistro De Perse in de Van Maerlantstraat om 14:30. Op de grote markt zijn er dan allerlei kinderspelen en 's avonds om 20:00 is het feesten geblazen in de cafés!

De rondgang gaat langs de volgende straten:
Start: Bistro De Perse in Van Maerlantstraat – Notebaertstraat – Grote Markt – P. Benoitstraat – S. Vernieuwestraat – Langestraat – stop café d’Herberghe – Hoogstraat – Onderwijsstraat – Steenstraat – Kerkstraat – Vissersstraat – Weststraat – Vanderstichelenstraat – Leopoldstraat – stop brasserie À Coté – De Smet de Naeyerlaan – L. Dujardinstraat – eindstop café ’t Pleintje

Nog meer carnaval!

Carnavalskermis - zaterdag 22 februari 2020 tot zondag 1 maart 2020

Op de Grote Markt is het smoutebollen vreten, ritjes in de rups en ballen gooien op de grote Carnavalskermis!

Carnavalsduik - zaterdag 29 februari 2020

Niet mee kunnen doen aan de Nieuwjaarsduik in De Haan of Oostende? Of ben je een rasechte ijsbeer die graag al eens een duik neemt in de koude Noordzee? Trek je zotste carnavalskostuum dan aan en duik samen met nog meer ijsberen de zee in tijdens de Carnavalsduik!

Wanneer: 29 februari 2020 om 15u00.
Waar: Strand Blankenberge t.h.v. De Pier, Zeedijk 261, 8370 Blankenberge

 


Stad Blankenberge

Blankenberge is één van de belangrijkste badsteden aan de Belgische kust. Gekend bij jong en oud dankzij haar imposante pier. Blankenberge heeft een eigen station en is daardoor ook eenvoudig met de tram, bus of trein te bereiken. Als je toch liever met de auto gaat, dan is er ook voldoende parkeergelegenheid.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer