Open Monumenten dag 2020 – Wandelingen in Blankenberge en Zeebrugge
Featured op strandverblijf

Open Monumenten dag 2020 – Wandelingen in Blankenberge en ZeebruggeOp zondag 13 september 2020 kan je op verschillende plaatsen aan de Belgische kust terecht voor de Open Monumentendag. Verschillende lokale organisatoren doen dit jaar hun uiterste best om omwille van Covid-19 en de daarbij horende maatregelen toch een veilige Open Monumentendag aan de kust te organiseren.  In deze blogpost sommen we graag 5 activiteiten op Open Monumentendag op in Blankenberge en Zeebrugge.

4 wandelingen op Open Monumentendag in Blankenberge

Blankenberge is een stad met een verhaal, een rijke geschiedenis. In 2020 bestaat de stad immers 750 jaar. Er waren in al die jaren veel hoogtes maar ook diepe dalen. Veel van deze gebeurtenissen zijn vaak ongekend. Tijdens Open Monumentendag worden tijdens 4 wandelingen deze zaken extra in de kijker gezet.

Wandeling 1: Stadswandeling 750 jaar Blankenberge

Wat ooit een klein vissersstadje was maakte halfweg de 19e eeuw de overgang naar een bruisende badstad. In 1863 zorgde de spoorlijn Brugge-Blankenberge voor een doorbraak van de stad als toeristisch oord. Villa’s, hotels en prachtige publieke gebouwen schoten als paddenstoelen uit de grond.

Op zondag 13 september (van 10u – 12u en 14u-16u) tijdens Open Monumentendag kan je de stad ontdekken tijdens deze gratis stadswandeling met een gids. Reservatie verplicht. Reserveren kan door te bellen naar 050 63 66 40 of te mailen naar belle.epoque@blankenberge.be 

Wandeling 2: Maritieme wandeling in Blankenberge ‘over scuten en lapnamen’

Ondanks dat het visserijbedrijf rond 1955 in Blankenberge verdween bleef er toch heel wat van het maritieme erfgoed bewaard. Het havenkwartier, de schuilhaven, de vuurtoren, de havengeul, enkele replica vaartuigen, … Samen vormen ze het unieke maritieme decor voor deze prachtige geleide wandeling in Blankenberge.

Op zondag 13 september kan je genieten van deze gratis familiewandeling in Blankenberge. Reservatie verplicht. Reserveren kan door te bellen naar 050 63 66 40 of te mailen naar belle.epoque@blankenberge.be

Wandeling 3: handen uit de mouwen – Interbellumwandeling

Na de eerste Wereldoorlog of ook wel de Groote Oorlog genoemd ging men ook anders naar architectuur kijken. Door zuinigheid ging men op zoek naar creatieve oplossingen met nieuwe materialen. Gewapend beton en cimorné zorgde voor een nieuwe stijl, wat vertaald werd in art deco.

Deze gratis wandeling op 13 september is een absolute aanrader voor de liefhebber rond de geschiedenis van art deco. Reservatie verplicht. Reserveren kan door te bellen naar 050 63 66 40 of te mailen naar belle.epoque@blankenberge.be

Wandeling 4: Flamboyant flaneren art-nouveau wandeling

Door de opkomst van het toerisme aan het einde van de 19e eeuw kwamen ook heel wat rijke badgasten naar Blankenberge. Vele prachtige belle-époque woningen werden gebouwd met daarin wonderlijke tegeltableaus die tot de Europese wereldklasse behoren. Ontdek tijdens deze gratis wandeling grillig smeedwerk, kleurige glas-in-loodramen en mooie sculpturale elementen en waan je even terug in de belle époque. Reservatie is verplicht. Reserveren kan door te bellen naar 050 63 66 40 of te mailen naar belle.epoque@blankenberge.be

BONUS: Expo 75 jaar Suske & Wiske

Op zondag 13 september kan je ook nog genieten van 75 jaar Suske en Wiske. Zij vieren hun 75 jarige bestaan dit jaar met een Suske & Wiske expo op diverse plaatsen in de stad.

1 wandeling op Open Monumentendag in Zeebrugge

Zeebrugge: zee, strand en haven

Ook de geschiedenis van Zeebrugge is er een van vallen en opstaan. Ontdek Zeebrugge dankzij deze wandeling aan de hand van een gratis OMD-Brochure. Meer info kan je hier terug vinden.

Over Open Monumentendag

Het idee achter Open Monumentendag is eenvoudig: op de 2e zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen hun deuren open. Bezoekers kunnen dan bekend en minder bekend onroerend erfgoed bezoeken. Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. In 2020 zal ook ondanks het Coronavirus de 32e editie plaatsvinden. Bezoek de website van Open Monumentendag.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer