5 plekjes in De Haan en Wenduine die je tijdens een wandeling zeker moet gezien hebben
Featured op strandverblijf

5 plekjes in De Haan en Wenduine die je tijdens een wandeling zeker moet gezien hebbenAls je 10 mensen zou vragen waar ze een dagje aan zee zouden doorbrengen dan merk je dat men niet snel De Haan of Wenduine zal zeggen. Volledig onterecht volgens ons. De Haan en zijn deelgemeente Wenduine hebben prachtig erfgoed, mooie speelbossen en een prachtig natuur- en speeldomein “Doornput”.  Naast de mooie gebouwen, prachtige natuur zijn er ook tal van belangrijke landmarkpunten in De Haan terug te vinden. Wij tonen je graag de mooiste plekjes van De Haan en omstreken.

1. De Spioenkop van Wenduine

Tijdens een wandeling door de duinen op zoek naar een romantisch plekje? Op 31 meter boven de zeespiegel kun je in de duinen “De Spioenkop” van Wenduine terug vinden. Dit wit paviljoentje met rood dak ligt op een strategische plaats aan de kust en diende in het verleden als wachthuis. Door de strategische ligging en de hoogte waarop het zich bevindt heb je er een uniek panorama uitzicht.

De Spioenkop is te bereiken via verschillende paden of een in de duinen ingewerkte trap. Je kunt er ook geraken met een rolstoel en/of kinderwagen maar dan moet je wel rekening houden met de steile helling.

Locatie van de Spioenkop

De Spioenkop te Wenduine - strandverblijf

2. Villawijk 'de Concessie' in De Haan

De Concessie is een historische villawijk die rond het tramstation in De Haan ontstond. De villawijk dankt zijn naam aan het feit dat de Belgische staat het duinengebied in De Haan in 1889 in concessie of erfpacht gaf. Verschillende bekende architecten kregen carte blanche om De Haan een eigen karakter te bezorgen. Het resultaat was een unieke combinatie van verschillende stijlen die ervoor zorgen dat als je vandaag een wandeling maakt door de villawijk, je jezelf in een sprookje waant.

Sinds 1995 is de villawijk beschermd als landschap. Verschillende gebouwen zijn ook beschermd als monument.

Naast het prachtige geheel zijn er in de villawijk trouwens ook nog enkele plekken waar je zeker langs kunt wandelen:

  • Villa Savoyarde – de verblijfplaats van Albert Einstein in 1933.
  • Het huidige gemeentehuis – ooit was dit het eerste luxehotel met stromend warm water.
  • De villa’s van de bekende architect Dhr. Vaerwyck (o.a. in de Rembrandtlaan).
De Concessie

3. Wandelen in de Duindbossen De Haan

Duinbossen De Haan is één van de meest unieke groene parels aan de Belgische kust. Met een open duinlandschap, de typische fauna en flora van de Belgische kust en mooi beboste duinen kan je in dit 152 hectare grote gebied een hele dag genieten.

Kinderen kunnen er naar hartenlust ravotten in één van de 3 speelzones, je kunt er kilometers wandelen of zelfs via verschillende routes door fietsen. Sportiever aangelegd? Loop dan het allereerste natuurloopparcours van Vlaanderen.

Afbeelding op strandverblijf.be

4. De uitkijktoren van kunstenaar Guillaume Bijl in Vosseslag (De Haan)

Gerenommeerde kunstenaar Guillaume Bijl zorgde voor het ontwerp van deze prachtige uitkijktoren in Vosseslag. Vanaf de lente in 2021 kun je een bezoek brengen aan dit ‘vuurtorenhuisje’. Na 56 trappen kun je op ongeveer 10 meter hoogte genieten van een adembenemend uitzicht.

Na het beklimmen van deze vuurtoren in Vosseslag kun je ook nog een bezoekje brengen aan het monument van Mong De Vos – de legendarische strandjutter van de Vosseslag.

Locatie van de vuurtoren

Afbeelding op strandverblijf.be

5. Ontdek de verborgen tunnel bij het Zeepreventorium

Ergens in de duinen bij het Zeepreventorium ligt een verborgen tunnel onder de duinen die je via het strand kunt bereiken. Deze tunnel werd in 2009 voorzien van muurschilderingen die aangebracht werden door Chileense kunstenaars en enkele kinderen van het Zeepreventorium. Het werk maakte deel uit van Beaufort 03.

Tunnel Zeepreventorium muurtekening

Een gouden tip? Bezoek De Haan/Wenduine

Als je graag een wandeling maakt en vele van bovenstaande punten een bezoekje wil brengen, dan kunnen we je aanraden om te parkeren in de omgeving van Mong De Vos. Via hier kun je de vuurtoren van de Vosseslag een bezoekje brengen en dan via Kijkuit richting het centrum van De Haan wandelen. Vergeet zeker niet om de prachtige tunnel aan het Zeepreventorium te zoeken.

Een echte wandelliefhebber? Wandel dan door de Duinbossen richting Wenduine en ga zo op zoek naar De Spioenkop.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer