In de Paasvakantie naar Oostende

In de Paasvakantie naar Oostende



Wanneer het in de Paasvakantie mooi weer is gaan veel Belgen met hun gezin één of meerdere dagen naar de zee. Dat is tijdens Covid-19 niet anders. Helaas moeten we wel rekening houden met dit virus in functie van de veiligheid voor onszelf en de mensen rondom ons die we lief hebben. Wil dat zeggen dat we helemaal niet naar zee kunnen of mogen? Absoluut wél wat ons betreft. 

Met een beetje gezond verstand, wat planning, een mondmaskertje en wat handgel kunnen we allen een leuke uitstap maken naar zee. Wat dacht je van Oostende?

 In deze blogpost sommen we 5 bezienswaardigheden / activiteiten in Oostende op voor jong en oud die verspreid liggen over het hele Oostendse grondgebied. Bezoek eens een (openlucht)museum, ga eens wandelen in het park of geniet eens van het Duinenkerkje. Wist je dat datzelfde kerkje vaak in de kunstwerken van James Ensor terug komt?

Kaart: 5 leuke plekjes in Oostende

Maria-Hendrikapark - een leuke plek om te wandelen in Oostende

Oostendenaars noemen het steevast 't Bosje, maar de officiële naam van deze groene paral aan zee is Maria-Hendrikapark. Dit 37 hectare grote stadspark is vlot te bereiken vanuit het stadscentrum.
Enkele blikvangers van het park zijn:

  • de Nelson Mandelabrug
  • het kunstwerk (Forever Free) Three Graces
  • het sculptuur ZON Anima/Animus

Naast de verschillende bezienswaardigheden is dit park ideaal voor gezinnen met (avontuurlijke) kinderen die overal in de bosjes kunnen spelen.

De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk of het Duinenkerkje

Een absolute hotspot in Oostende, met de duinen, het zicht op de natuur en het fijne geluid dat de zee met zich mee brengt is dit een oase van rust. Het Duinenkerkje of ook wel de Ensorkerk is een kerkje in Mariakerke met een hele historische achtergrond. Je zou het kerkje wel één van de iconische trekplijsters van Oostende kunnen noemen. De bekende Oostendense kunstenaar James Ensor was grote fan van het kerkje, hij was trouwens ook één van de actievoerders die ervoor gezorgd heeft dat dit kerkje bewaard bleef toen koning Leopold II Oostende wou uitbreiden. 

James Ensor vond dat echter een aanslag op de natuur en de omgeving en zorgde er mee voor dat het kerkje kon blijven. Zelf vereeuwigde Ensor dit kerkje meermaals in zijn kunstwerken en zorgde hij er ook zelf voor dat deze omgeving zijn eeuwige rustplaats zou worden. Je kan er dus ook het graf van Baron James Ensor bezoeken.

Creatieve kids? Laat hen zelf eens het "Ensorkerkje" schilderen. Tekeningen mogen altijd ingezonden worden.

Het James Ensorhuis

Dat Ensor belangrijk was voor Oostende is al langer geweten. Maar Oostende was dat ook voor Ensor. James Ensor leefde tot aan zijn dood in 1949 in de Vlaanderenstraat in Oostende. Het pand dat hij van zijn oom erfde werd na de dood van Ensor omgetoverd tot museum, of moeten we belevingscentrum zeggen? Het woonhuis van James Ensor bevat ook 5 interactieve belevingsruimtes. Hetgeen het natuurlijk een leuke binnenactiviteit maakt voor kinderen die ook een interesse in cultuur hebben. Je brengt in het museum schilderijen tot leven, neust door brieven en foto's en ontdekt de ruime collectie aan carnavalsmaskers. Ook tijdens corona is dit een absolute must-see in Oostende.

Fort Napoleon in Oostende

Honderden jaren geschiedenis! De geschiedenis van Fort Napoleon gaat niet snel vervelen. Fort Napoleon was in de geschiedenis het decor voor vele vele zaken. Sinds kort kun je de volledige geschiedenis van het Fort ontdekken door een gloednieuw verhalenparcours. Wie dicht genoeg bij de muren staat hoort bekende en minder bekende stemmen de geschiedenis van het Fort influisteren. 

Ook wanneer de Coronamaatregelen van kracht zijn kun je Fort Napoleon bezoeken. Een bezoek aan het fort duurt ongeveer één uur, het dragen van een mondmasker is verplicht. Alsook het online reserveren.

Provinciedomein Raversyde

Het Provinciedomein van Raversyde bestaat uit drie onderdelen: het openluchtmusuem Atlantikwall, ANNO 1465 en het natuurpark. 
Dit zorgt ervoor dat Raversyde een uniek domein is aan onze Belgische kust. Met een oppervlakte van bijna 50 hectare ben je hier uren zoet. Het beschermde duingebied biedt een prachtig kader om geweldige wandelingen te maken, het middeleeuwse vissersdorp dat na 500 jaar werd heropgebouwd schept een mooi beeld van hoe de mensen er vroeger leefden, en de meer dan 60 bunkers en observatieposten vormen samen één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinies uit de Tweede Wereldoorlog. Absoluut de moeite waard om eens een bezoekje te brengen.

Het natuurpark is vrij toegankelijk voor iedere bezoeker. De musea zijn betalend en enkel toegankelijk tijdens de openingsuren. 

 

  • Fort Napoleon - Oostende
    Vuurtorenweg, 8400 Oostende
  • Geboortebos Oostende
    Schorrestraat, Oostende
  • Het Duinenkerkje in Mariakerke
    Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk Mariakerke, Oostende
  • Het James Ensorhuis
    Vlaanderenstraat 29, 8400 Oostende
  • Maria-Hendrikapark in Oostende
    Maria Hendrikapark, Oostende
  • Provinciedomein Raversyde
    Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Raversijde
Fort Napoleon te Oostende
Fort Napoleon te Oostende
Het geboortebos
Het geboortebos

© Visit Oostende

Maria-Hendrikapark te Oostende
Maria-Hendrikapark te Oostende
Provinciedomein Raversyde
Provinciedomein Raversyde
Het James Ensorhuis in Oostende
Het James Ensorhuis in Oostende

© Nick Decombel - via Visit Oostende

Duinenkerkje - Oostende
Duinenkerkje - Oostende
Duinenkerkje - Oostende Duinenkerkje - Oostende Duinenkerkje - Oostende Duinenkerkje - Oostende Duinenkerkje - Oostende Duinenkerkje - Oostende

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer