De redders aan de Belgische kust
Featured op strandverblijf

De redders aan de Belgische kustHeb je de redders al gespot? Vanaf het verlengde wekend van 13 mei staan de eerste redders klaar op het strand. In Koksijde, Oostende, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist zijn er dan reeds een beperkt aantal reddersposten geopend. Vanaf 15 juni vind je in elk kustgemeente minstens één zone waar je veilig kan gaan zwemmen.

De Belgische kust is veilig

Naast gezonde lucht is veiligheid ook een belangrijk gegeven. Een zee kan altijd gevaarlijk zijn, daarom zijn redders belangrijk. En die redders zorgen voor veiligheid, op het water en op het strand. Tijdens het zomerseizoen staan zo’n 1400 redders in voor de bewaking van ongeveer 34 km strand. Vorige zomer hielpen ze 594 baders en watersportbeoefenaars in moeilijkheden en kwamen ze 1079 keer tussen voor verloren gelopen kinderen.

 De Belgische kust behoort daardoor tot één van de veiligste van Europa.

Signalisatie op het strand

Daar waar vele mensen dit jaar ook voor een vakantie in eigen land zullen kiezen (en terecht!) geven we graag ook nog even een overzicht van de signalisatie op het strand.

Borden op het strand

Op het strand ga je meestal 3 borden terug vinden.

  • Baden toegelaten: in deze zone mag je zwemmen van 10u30 tot 18u30
  • Baden verboden: in deze zone is zwemmen ten strengste verboden!
  • Watersportzone: in deze zone kan je watersporten beoefenen. Zwemmen is er niet toegelaten.

Borden op het strand

Mocht je met kinderen in zee gaan, let dan zeker op dat als je toevallig personen in zee ziet in een watersportzone dat je hier ook niet in zee gaat. Watersporters zien niet altijd zwemmers in zee waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zwemmen doe je dus altijd in een bewaakte zwemzone.

Vlaggen op het strand

Op het strand zal je 4 officiële vlaggen kunnen spotten. 1 vlag, de IKWV vlag hangt uit in elke redderspost. Daarnaast zijn er 3 vlaggen die aangeven of je mag zwemmen of niet.

  • Groene vlag: de kust is veilig, zwemmen is toegelaten
  • Gele vlag: je mag zwammen, maar alle drijvende en opblaasbare voorwerpen mogen niet mee in het water
  • Rode vlag: zwemmen is gevaarlijk en dus niet toegelaten

Vlaggen op het strand

Naast de vlaggen, die aangeven waar en of je mag zwemmen kan je op het strand ook gele strandboeien terugvinden. Elke zwemzone wordt afgebakend door deze gele boeien. Voor je eigen veiligheid blijf je dus best tussen deze gele boeien zwemmen. In elke bewaakte zone kan je ook een hoge redderstoel of mirador terug vinden. Wist je trouwens dat je hier ook de temperatuur van het strandwater en de uren van hoog- en laagwater kan terugvinden.

Reddersposten aan zee

Tijdens de maanden juli en augustus zijn alle 82 reddersposten geopend van 10u30 tot 18u30. Tijdens het voor- en naseizoen is een beperkt aantal posten geopend. Voor de correcte locaties en openingsdata verwijzen we graag naar de website van het IKWV.

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer