Strandcabines aan de Belgische kust
Featured op strandverblijf

Strandcabines aan de Belgische kustIk ga naar zee en ik wil…. eigenlijk wel een strandcabine! Strandcabines kun je kopen of huren. De meeste mensen huren deze vaak voor een kortere periode als ze op vakantie gaan aan zee. Of ze (proberen) er eentje te kopen als ze er wonen of een buitenverblijf hebben.

Wij geven je graag meer inzicht rond strandcabines.

PS: nieuwsgierig naar de strandcabines van verschillende kustgangers? Neem dan eens een kijkje in de strandcabine van deze mensen.

Een strandcabine huren aan zee

Wil je een strandcabine huren aan zee en wil je jezelf goed informeren? Lees dan snel verder. Echt op zoek naar plekken om een strandcabine te huren? Klik dan hier.

Wat kost het om een strandcabine te huren?

Prijzen voor strandcabines verschillen sterk van plaats, comfort en duurtijd. Stel dat je een cabine wil huren voor één seizoen, dan kun je in De Panne en Middelkerke al strandcabines huren voor 600 euro. Maar wil je een strandcabine huren in Knokke, dan loopt de prijs al snel op tot 1800 euro. De duurste strandcabines kun je vinden bij een stranduitbater in de buurt van Het Zoute, daar betaal je tot 3000 euro voor één seizoen.

Naast het huren van strandcabines voor een heel seizoen kun je ook op verschillende plaatsen aan de Belgische kust strandcabines huren voor één dag, meerdere dagen, een week of een maand. Uiteraard verschillende de prijzen hiervan ook weer op basis van periode, duurtijd en plaats.

In Nieuwpoort kun je strandcabines huren vanaf 30 euro per dag.

Waarom moet je een strandcabine huren?

Een strandcabine aan zee is altijd makkelijk. Je hoeft niet steeds weer te sleuren met strandstoelen, een windscherm, speelgoed, …. Je kunt dit gewoon stockeren in je strandcabine. Naast het gemak van stockage dient een strandcabine vaak ook als kleedkamer op het strand. Gedaan met handdoekjes ophouden voor mekaar.

Een ander pluspunt is ook dat je beschikt over een eigen stukje strand. Vaak heb je recht op de eerste meters voor en achter je strandcabine. Ideaal voor je spelende kinderen in de gaten te houden of de leukste aperitiefplekken te creëren op het strand.

Kortom, een strandcabine? Dat is je kleine (luxe)plekje op het strand!

Waar kun je een strandcabine huren?

Een strandcabine huren kun je praktisch in iedere kustgemeente. Let op, wil je een strandcabine voor een langere periode? Wees er dan zeker tijdig bij. Vaak is de vraag groter dan het aanbod. Je kunt (vaak wel iets duurder) ook strandcabines huren bij de verschillende stranduitbaters / beachbars of lokale immo-kantoren. Uitzonderlijk kom je soms ook een strandcabine tegen met een affiche/infoposter op de cabine zelf. Let bij deze laatste wel op of dit mag. Sommige kustgemeenten reiken voor onderverhuur een speciale vergunning uit. Je wil tenslotte niet een strandcabine huren die je plots niet meer kunt gebruiken.

Een strandcabine kopen aan zee?

Altijd al een eigen strandcabine willen hebben aan zee? Het kan! Maar je moet wel met een heel aantal zaken rekening houden. Vaak denk je dat een strandcabine een klein (tuin)huisje is en dus niet zo duur is. Maar dat kan toch tegenvallen.

Waarmee moet ik rekening houden als ik een strandcabine wil kopen?

Als je een eigen strandcabine wil kopen dien je minimaal rekening te houden met de volgende zaken:

 • Aankoopprijs strandcabine
  Een strandcabine kost toch snel 1000 à 1500 euro.
 • Normen per kustgemeente
  Iedere kustgemeente heeft zijn eigen normen rond afmetingen, kleur, ….
 • Onderhouden van de strandcabine
  Het strand is eigenlijk een gruwelijke plek voor een strandcabine. Zand, warme temperaturen, hevige wind, (zout) water, stromen …. Strandcabines hebben vaak echt te lijden door het weer. Regelmatig een nieuw likje verf kan dus zeker geen kwaad. Weet ook dat strandcabines goed onderhouden moeten zijn. Indien dit niet het geval is kun je in sommige kustgemeenten zelfs je vergunning/standplaats verliezen en gaat de gemeente zelf over tot het verwijderen van je strandcabine.
 • Standplaats
  Om je strandcabine te plaatsen heb je ook een standplaats nodig. Deze strandplaats kun je bekomen door je op de wachtlijsten van de kustgemeenten te plaatsen. Iedere kustgemeente heeft zo een wachtlijst voor strandcabines. Jawel, een wachtlijst… Als je dus geluk hebt komt er een standplaats vrij. Voor deze standplaats betaal je afhankelijk van de kustgemeente een vast bedrag per jaar. Dat bedrag start vaak rond de 150 euro per jaar.
 • Winterberging
  Je strandcabine mag geen heel jaar op het strand staan. Je zal deze tijdens de winter dus zelf moeten stockeren, of bij bedrijven die dit voor je doen. Deze bedrijven staan buiten het stockeren van de strandcabine dan ook vaak in om het te onderhouden en bij het begin van een nieuw strandseizoen de cabine ook terug op het strand te plaatsen. De kosten kunnen erg hard verschillen van bedrijf en locatie.

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer