Wandeling door de kleiputten van Wenduine - De Haan

Wandeling door de kleiputten van Wenduine - De Haan 

Aan de kust is het heerlijk wandelen en meer specifiek in de natuur in Wenduine is dat niet anders. Graag nemen we je op deze wandeling mee de natuur in. De Kleiputten in Wenduine zijn een must see voor de vogelliefhebber. Ben je klaar voor deze wandeling van 7km, langs verharde wegen en het strand?

Praktische info wandeling Kleiputten Wenduine

De afstand van deze wandeling is 7km of omgerekend ongeveer 10.770 stappen. De wandelroute gaat langs verharde wegen en het strand. De wandeling eindigen we met zicht op zee.

Je kunt de Kleiputten Wenduine wandeling starten aan het infokantoor te Wenduine.

Adres infokantoor Wenduine
Leopold II-laan
8420 Wenduine
Bekijk op kaart / routebeschrijving

Over deze wandeling

Tussen Wenduine, Blankenberge en Zuienkerke ligt een uitgestrekt open polderlandschap van meer dan 1400ha, namelijk de Uitkerkse Polder. Van deze Polder is 650ha weidevogelreservaat. Hier eten, broeden, rusten en slapen vele zeldzame vogelsoorten. De Kleiputten van Wenduine sluiten aan bij dit beschermd natuurgebied. Tijdens de wandeling nemen we je graag mee doorheen deze prachtige natuur.

Tijdens de wandeling komen we langs:

  • De vogelkijkwand "Lepelaar" (een meterslange vogelkijkwand, met infopanelen om de beginnende vogelkijker op weg te helpen)
  • De Kleiputten van Wenduine
  • Het uitkijkplatform "Torenvalk" (geeft een prachtig uitzicht over deze authentieke kustpolder - in de winter strijken hier duizenden ‘vriezeganzen’ neer, wat een niet te missen spektakel oplevert)
  • Kijkwand Kluut
  • Wrakhoutbrug

Na ongeveer een kilometer wandelen heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een openbaar toilet. Tijdens de tocht door het natuurgebied heb je zeker de kans om enkele zeldzame vogels te spotten. De liefhebbers brengen dus best ook hun verrekijker of fototoestel mee. De wandeling eindigen we met een heuse strandwandeling richting startpunt te Wenduine.

Route wandeling door De Kleiputten Wenduine

Op deze kaart kan je de route van deze wandeling door De Kleiputten van Wenduine terug vinden.

Weetje Kleiputten Wenduine

Door de uitbouw en ontwikkeling van de haven van Zeebrugge ging waardevolle natuur verloren. Hierdoor moesten beschermde moerasbiotopen gecompenseerd worden. De aankoop van de oude kleiputten van Wenduine waren dus een opportuniteit. Om de natuur een handje te helpen werd hier dan ook een natuurinrichtingsproject uitgevoerd.

Het project werd gefinancierd door het havenbedrijf MBZ. Het gebied is eigendom van de afdeling Maritieme Toegang van het Vlaamse Gewest.

Wrakhoutbrug Wenduine - vlakbij Blankenberge
Wrakhoutbrug Wenduine - vlakbij Blankenberge
Uitzicht op de kleiputten van Wenduine
Uitzicht op de kleiputten van Wenduine

© Wikipedia onder CC licence

Infobord kleiputten Wenduine
Infobord kleiputten Wenduine

© Wikipedia onder CC licence

Infobord kleiputten Wenduine Infobord kleiputten Wenduine Infobord kleiputten Wenduine

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer