Veilig naar zee in 2022


Met de zomermaanden voor de boeg kijkt iedereen uit naar een mooie en leuke zomer. Al doen we dat graag ook veilig. Om veilig een dagje naar de zee te gaan lijsten we graag enkele tips op waar je best rekening mee kan houden.

8 tips voor een veilig dagje aan zee

1. Zwem enkel in bewaakte zones

Het IKWV zorgt vanaf 15 juni voor minstens één bewaakte zwemzone in iedere kustgemeente. Vanaf 1 juli zullen alle zwemzones aan de kust bewaakt zijn. Een bewaakte zone is open vanaf 10u30 tot 18u30.

2. Ga niet dieper in de zee dan heuphoogte

Als je niet goed kan zwemmen, ga dan niet dieper in de zee dan heuphoogte. In de zee kan vaak ook een onderstroming zijn waardoor het soms lastiger is om te zwemmen.

3. Blijf weg van de golfbrekers

Golfbrekers of andere constructies in zee zijn gevaarlijk. Het is altijd leuk om aan de golfbrekers op zoek te gaan naar krabben, schelpen, vissen of garnalen maar dit is gevaarlijk. Blijf weg van deze constructies.

4. Graaf geen diepe putten op het strand

Graaf geen diepe putten op het strand. Strandzand is vaak instabiel. Putten kunnen instorten en dat is levensgevaarlijk.

5. Bescherm je goed tegen de zon #zonneslim

Smeer je elke 2u goed in met zonnecrème en draag een petje en een zonnebril. Het is ook aangeraden om kinderen altijd te laten spelen in een licht t-shirt en ze regelmatig ook even uit de zon te halen.

6. Zwem nooit alleen

Zwem nooit alleen, zelfs de meest ervaren zwemmers kunnen in moeilijkheden raken. Zie je toch iemand alleen zwemmen? Hou deze persoon dan ook in de gaten.

7. Draag een anti-verdwaal armbandje en hou je kids in de gaten

Hou je kinderen goed in de gaten en doe hen een gratis polsbandje aan. Probeer ze ook altijd op het strand in de gaten te houden en ga altijd mee met hen naar de zee.

8. Hou het strand netjes, laat geen afval achter!

Laat je afval niet achter op het strand, bij de redders kan je gratis afvalzakjes krijgen. Maak hier gebruik van en hou zo mee het strand proper. Een net strand heb je zelf in de hand!

Zwemzones aan de Belgische kust

Tijdens de maanden juli en augustus zijn alle 82 reddersposten geopend van 10u30 tot 18u30. Vanaf 15 juni is in iedere kustgemeente minsten één zwemzone geopend. Een overzichtje van de verschillende zones vind je hier. De bewaakte badzones zijn de enige zones waar je mag zwemmen. Deze zijn gemakkelijk te herkennen door de IKWV vlag, strandvlaggen, gele boeien, de mobiele uitkijktoren van de redders of de redderscabines. Meer info over veilig op het strand kan je hier vinden.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer