Een daguitstap naar Damme
Featured op strandverblijf

Een daguitstap naar DammeDamme, een charmant middeleeuws stadje aan de Damse vaart, gelegen tussen Brugge en het mondaine Knokke. Je zou het niet direct zeggen als je op de inwonersaantallen af zou gaan, maar Damme heeft het. Als één van de kleinste stadjes van het land heeft Damme een zeer rijke geschiedenis. Wij trokken er een namiddag op uit, maar al snel bleek die veel te kort.

De weg van Zeebrugge naar Damme

We moeten eerlijk bekennen, wij waren zelf nog nooit in Damme geweest. We hadden er al regelmatig iets over gehoord, maar als je als toerist aan zee bent, dan trek je nu eenmaal niet zo snel naar het binnenland. Recente tripjes hadden ons echter aangenaam verrast, en nu was dat niet anders. Vanuit Zeebrugge reden we langs het Leopoldkanaal en het evenwijdige Schipdonkkanaal richting Damme. Na enig opzoekwerk blijkt dat deze 2 waterwegen ook wel in de volksmond de “Blinker” en de “Stinker” genoemd worden. Maar wees gerust, het Schipdonkkanaal of beter gezegd de “stinker” is niet meer vervuild en stinkt dus niet meer.

Beide waterwegen worden van het land en elkaar gescheiden door een prachtige dijk waarop prachtige populieren geplaatst zijn. Deze bomen zijn in der tijd zo perfect aangeplant dat dit voor een prachtig landschap zorgt. Voor de liefhebbers: langs het Schipdonkkanaal loopt een fietspad, waarlangs je bij mooi weer zoals tijdens onze uitstap het aantal wielertoeristen haast niet kunt tellen. Maar we geven hen geen ongelijk, de unieke omgeving van de natuur en het uitzicht dat je hebt.. ook wij hadden beter de fiets tot in Damme genomen, alleen is dat met kleine kinderen niet zo evident.

Een ritje op de Vespa zat er daarom ook niet in… We zagen verschillende koppels genieten van een ritje op de Vespa. Vespa’s die je tevens hier in Damme kunt huren.

Parkeren in Damme

Het vervelende aan daguitstapjes is vaak ook parking vinden. We merkten wel snel een aangename drukte op in het stadje dus begonnen al te vrezen dat parking in Damme een probleem ging worden maar gelukkig bleek dat geen probleem. In Damme heb je 2 randparkings in Damme Zuid en Damme Oost. Dit is op wandelafstand van het centrum. Deze parkings in Damme zijn trouwens ook gratis.

Historiek Damme

Tijdens onze doortocht richting de randparking bleek al snel dat Damme een heel aantal mooie, oude gebouwen heeft en waarschijnlijk dus ook een prachtige geschiedenis heeft. De geschiedenis van Damme gaat terug tot in 1180. Door de jaren heen was het stadje verschillende malen de bakermat voor veldslagen en oorlogen. Zelfs Napoleon was hier zeer actief. Napoleon liet in 1810 de Damse Vaart graven. Vanaf de 19e en vooral 20e eeuw is Damme dus vooral een toeristische trekpleister met veel oude gebouwen die een boeiende geschiedenis met zich mee dragen.

Helaas voor ons zijn onze kindjes nog iets te klein om lang stil te staan bij de boeiende geschiedenis van al deze gebouwen dus wij zetten onze wandeltocht door Damme Centrum verder richting de Damse Vaart.

De Damse Vaart en de Schellemolen

De Damse Vaart is dus een aangelegde waterloop. Dit kanaal werd in opdracht van Napoleon uitgegraven en is de verbinding tussen Sluis en Brugge. Net als bij de vorige waterwegen die hier ter spraken zijn gekomen kun je langs de Damse Vaart prachtige fiets- en wandeltochten maken. Wij wandelden een klein stukje langs het water richting de Schellemolen. De Schellemolen is een beschermd monument dat beheerd wordt door het Provinciebestuur van West-Vlaanderen, maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht en past perfect in het pittoreske landschap langs het water.

Tijdens ons wandeltochtje langs het water spotten we ook een boot vol toeristen. Dit bleek de Lamme Goedzak. De Lamme Goezak is een boot die vanuit Damme naar Brugge en omgekeerd vaart. Het lijkt ons wel een leuke manier om de Damse Vaart te ontdekken en zo ook te genieten van het prachtige landschap. Wij waren te laat maar gaan dit een volgende keer zeker eens doen.

Op restaurant in Damme

Wandeltochtjes met kinderen op warme dagen mogen niet te lang duren dus trokken wij terug naar Damme Centrum. Het was immers ook al 17u en dus tijd voor een aperitiefje. In Damme heb je tal van drink- en eetgelegenheden, keuze genoeg dus. Omdat het mooi weer was trokken wij naar een mooi terras waar wij in de schaduw buiten konden genieten van een lekkere cocktail.

Na ons aperitief trokken we naar een restaurantje waar we gereserveerd hadden.

Restaurant De Damse Poort

Dat was in dit geval “De Damse Poort”. Dit restaurant ligt op wandelafstand van de markt van Damme en beschikt over een prachtig terras en super vriendelijke bediening. Doordat wij met een zoontje van 4 en een dochtertje van 1.5j eropuit trekken zijn restaurantbezoekjes niet altijd evident. Hier werden we onmiddellijk door de eigenares gerustgesteld dat het geen probleem was, zeker omdat ze zelf ook kleine kindjes heeft. Een kinderstoel werd gebracht en er werd vriendelijk gelachen naar onze kinderen. We genoten hier van verschillende lekkere vlees- en visgerechtjes en sloten voldaan af met een lekker dessert. Hier komen we zeker nog eens terug!

Restaurant De Damse Poort

Samenvatting daguitstap Damme

Zoals aangegeven was het eerder een namiddaguitstap maar al snel bleek die veel te kort. Damme is echt een prachtig stadje met een rijke geschiedenis. Als officieel boekendorp kun je hier ook vele boekenwinkeltjes en musea gerelateerd aan de literatuur bezoeken. Dat, in combinatie met de oude historische gebouwen en de prachtige natuur zorgt ervoor dat Damme een absolute aanrader is om minimaal één dag te bezoeken. Ook op culinair vlak is de stad een leuke ontdekking; met meer dan 20 restaurants zul je hier zeker geen honger lijden. Tevens is er in Damme ook één sterrenrestaurant terug te vinden.

Overzicht gegevens

Restaurant: De Damse Poort

Plezierboot: De Lamme Goedzak

Vespaverhuur: Vespa Vibes

Visit Damme

Prachtige natuur aan de Damse Vaart
Prachtige natuur aan de Damse Vaart
Een daguitstap naar Damme 10 Een daguitstap naar Damme 10 Een daguitstap naar Damme 10 Een daguitstap naar Damme 10 Een daguitstap naar Damme 10 Een daguitstap naar Damme 10 Een daguitstap naar Damme 10 Een daguitstap naar Damme 10 Een daguitstap naar Damme 10 Een daguitstap naar Damme 10

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer