Wandelen aan zee met alpaca's

Wandelen aan zee met alpaca'sAls liefhebbers van de Belgische kust zijn we altijd op zoek naar leuke en unieke activiteiten aan zee. Tijdens een eerdere wandeling op het strand hadden we al eens mensen zien wandelen met alpaca’s. Na wat opzoekwerk kwamen we uit bij Hof ter Meulen, een vakantieboerderij in De Haan waar je o.a. wandelingen met Alpaca’s kunt boeken. We lieten het aan onze kinderen zien en ze waren onmiddellijk verkocht. Alpaca’s zijn dan ook schattige en rustige dieren.

Wat moet je weten over een alpaca?

Voor wie nog nooit een alpaca heeft gezien, een alpaca of ook wel berglama genoemd is een zoogdier afkomstig uit Zuid-Amerika. Ze behoren tot de kameelachtigen en het zijn echte kuddedieren. In tegenstelling tot wat men denkt spugen alpaca’s eigenlijk zelden tot nooit naar mensen, het kan wel zijn dat alpaca’s soms naar elkaar spugen. Lama’s spugen, alpaca’s dus niet.

Alpaca’s staan verder gekend voor hun kwalitatieve wol, zijn zachtaardige dieren en kunnen makkelijk 15 tot 25 jaar oud worden. Een volwassen mannelijke alpaca noemt men een macho, de vrouwelijke alpaca is een hembra. 

Een volwassen mannelijke alpaca is een macho 

De alpacawandeling

Onze alpacawandeling ging door op een zaterdagvoormiddag. Het was een licht regenachtige dag die wel overwegend droog ging zijn. Om 9u45 kwamen we aan op de boerderij van Hof ter Meulen in De Haan, ruim op tijd zoals ze ook gevraagd hadden bij de reservatie van deze alpacawandeling. Nadat we onze wandelschoenen aantrokken maakten onze kinderen en wijzelf kennis met de alpaca’s en onze begeleidster. We kregen wat algemene info over het domein en over de alpaca’s en konden de dieren een eerste keer strelen. Wat een zachte vacht heeft een alpaca!

Nadat er nog een ander groepje mensen was aangekomen dat ook zou deelnemen aan de alpaca wandeling kreeg iedereen zijn alpaca toegewezen. Onze groep bestond uit 5 volwassene, 2 kinderen en 1 begeleidster, er gingen dus 5 alpaca’s mee. Alpaca’s kunnen wel koppige dieren zijn, je merkt direct als ze geen zin hebben om te wandelen. Gelukkig is dat geen probleem, bij Hof Ter Meulen heeft men meer dan 35 alpaca’s, genoeg kandidaten dus om mee op wandeling te gaan.

Klaar voor een rustige wandeling van +- 2u door bos en duinen richting het strand. Tijdens deze wandeling bepaalden de alpaca’s het tempo. Alpaca’s wandelen achter elkaar met een “voorloper”. Dat is een alpaca die op kop loopt en het tempo bepaalt, een beetje de leider van de groep.

Tijdens de wandeling kom je soms een auto tegen, dan trek je de alpaca tegen je aan en sta je even langs de kant stil. Hetzelfde met honden, alpaca’s hebben schrik van honden. Het is dus aangeraden om zelf geen honden mee te nemen als je met alpaca’s wilt gaan wandelen. Paarden hebben dan weer schrik van alpaca’s.

Na een aangenaam stukje wandelen door het bos en door de duinen kwamen we uiteindelijk aan op het strand. Van zodra de alpaca’s door hadden dat ze hun “doel”, de zee, bereikt hadden werden de rustige alpaca’s toch wat speelser. Uniek om te beleven. We zette de laatste meters in op het strand richting de waterlijn en gingen met de alpaca’s een stukje in de zee. Puur genieten!

Na enkele leuke fotomomentjes en lekkere worteltjes voor de alpaca’s trokken we terug van het strand richting duinen en bos voor het laatste stuk van onze wandeling. Op de terugweg wandelden de alpaca’s een stuk sneller. Samen met de 3 eerste alpaca’s trokken we de laatste 200 meter zelf een sprintje richting de boerderij. Prachtig om alpaca’s te zien huppelen en lopen.

Ondanks dat wij niet de grootste wandelaars zijn vonden we dit een leuke ervaring, een ideale uitstap om met kinderen te doen. Uiteindelijk heb je niet iedere dag de kans om met alpaca’s te gaan wandelen.

Praktische info alpacawandeling aan zee

 • Minimaal 1 alpaca per 2 personen
 • Wandeling duurt ongeveer 2 uur
 • Voldoende parking op de boerderij
 • 5 a 10 minuutjes op voorhand aanwezig zijn
 • Doordat we wandelen door bos, duinen en strand zijn kinderwagens of rolstoelen niet aangeraden
 • Reserveren is noodzakelijk
 • Kostprijs: €15 per persoon, kinderen jonger dan 3 jaar zijn gratis
 • Maximum 10 personen per groep (kinderen jonger dan 3 jaar tellen niet mee)

Wil je ook gaan wandelen met alpaca’s op het strand? Reserveer hier je alpacawandeling

Over Hof ter Meulen

Vakantieboerderij Hof ter Meulen in De Haan is een prachtige boerderij met vakantiewoningen. Je kunt er:

 • op vakantie gaan, ze beschikken over 2 vakantiehuisjes
 • feestjes organiseren op een unieke locatie tussen de alpaca’s
 • vers vlees kopen in de slagerij, recht van bij de boer
 • uiteraard wandelingen maken met alpaca’s

Breng zeker eens een bezoekje aan deze prachtige boerderij en geniet van de prachtige weides en polderlandschappen die je in de omgeving kunt waarnemen.

Praktische gegevens Hof ter Meulen

Adres: Ter Bieststraat 7, 8421 De Haan
Telefoon: +32 (0) 496 12 24 64
Website: https://www.hoftermeulen.be

Kinderen met alpaca's op het strand

Kinderen met alpaca's op het strand

Alpaca's aan zee

Alpaca's aan zee

Alpaca's op het strand

Alpaca's op het strand

Alpaca in de zee

Alpaca in de zee

Kindje met alpaca's

Kindje met alpaca's

Alpaca's in De Haan

Alpaca's in De Haan

Alpaca's in De Haan Alpaca's in De Haan Alpaca's in De Haan Alpaca's in De Haan Alpaca's in De Haan Alpaca's in De Haan

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer