Laat je in vervoering brengen met de langste tramroute langs de Belgische kust

Laat je in vervoering brengen met de langste tramroute langs de Belgische kust



Wegomleggingen waar je navigatie geen raad mee weet. Overvolle parkeerplaatsen of parkings die een dagtarief ter hoogte van een driegangenmaaltijd hanteren. Benzinekosten die de pan uitrijzen en een schuldgevoel vanwege je ecologische voetafdruk. Dit zijn allemaal zaken die je kunt voorkomen door duurzaam te reizen met het openbaar vervoer. En een van de mooiste en meest memorabele voorbeelden daarvan is ongetwijfeld de Belgische kusttram.

Met de kusttram leg je op een comfortabele en duurzame manier 67 kilometer af langs de prachtige Belgische kust. Er zijn net zoveel haltes waar je op- en af kunt stappen. In de zomer rijdt de tram elke 10 minuten, in het voor- en najaar elke 15 minuten en ’s winters hoef je nooit langer dan 20 minuten te wachten. Het beginstation vind je in Knokke-Heist, vlakbij de Nederlandse grens. En het eindstation bevindt zich in De Panne, nabij de grens met Frankrijk. Van begin tot eind ben je ongeveer 143 minuten onderweg.

Mobiel

Je vervoersbewijs koop je bij De Lijn. Koop je je ticket ruim voor vertrek, dan stuurt De Lijn het graag per post naar je toe als je in Nederland woont. Ter plaatse kun je terecht bij een automaat van De Lijn of bij een krantenkiosk.  Je hebt de keuze uit verschillende tickets, van retourtjes tot 10-rittenkaarten, dagkaarten en speciale fietstickets. Nog makkelijker is het om met digtale tickets te reizen. Deze kun je aanschaffen via de website of de app van De Lijn.  Je kunt je vervoersbewijs dan eenvoudig via je mobiele telefoon scannen.

Het is dan wel zo handig om internet te hebben. Hou daarbij rekening met het feit dat openbare netwerken doorgaans verre van veilig zijn. Iedereen kan met zo’n openbaar netwerk meekijken met jouw online activiteiten. Een goede manier om dit te verhinderen, is het inschakelen van een VPN. Je voegt daarmee een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Verstuurde en ontvangen gegevens kunnen niet meer onderschept worden en worden gecodeerd door middel van encryptie. Om te achterhalen wat een goede VPN-service is, kun je op een aantal zaken letten. De betere VPN’s bieden ook bescherming tegen malware en virussen en hanteren een zerologbeleid.

Onderweg

Je bent natuurlijk helemaal vrij om de hele route te blijven zitten. Als je weinig tijd hebt, is dit een prima manier om een algemeen beeld te krijgen van de Belgische kust. Heb je meer tijd, dan is het ook absoluut de moeite waard om tussendoor uit te stappen. Op je route kom je onder meer de volgende bezienswaardigheden tegen:

Knokke-Heist

Deze chique badplaats vormt een reëel risico voor je portemonnee. Wil je de nieuwste Gucci-tas of een dure Rolex scoren, dan ben je hier ongetwijfeld op de juiste plek. Maar Knokke-Heist heeft ook op cultureel vlak een hoop te bieden. Met ruim 50 kunstgalerijen hoef je je geen moment te vervelen. Leer meer over de lokale geschiedenis in het HEY-museum en het Vrijheidsmuseum. Breng een bezoek aan de 17e-eeuwse Kalfmolen en de neogotische Visserskapel. Met vijf stranden heb je ruim de keuze waar je je handdoekje of stradstoel wilt neerzetten. En na een gastronomisch diner kun je je geluk beproeven in het Grand Casino.

Blankenberge

Blankenberge is bruisend. De hoogtijdagen van de Belle Epoque (1870-1914) zijn hier nog lang niet vergeten. Om meer te weten te komen over deze fascinerende periode, breng je een bezoek aan het Belle Epoque Centrum. Wat je ook niet mag missen, is het Huisje van Majutte. Kinderen hebben de tijd van hun leven in Sea Life en Leopoldpark. En als je meerderjarig bent, kun je de verleiding van Brouwerij B wellicht maar moeilijk weerstaan.

Oostende

Oostende wordt door de Belgen ook wel liefkozend ‘Koningin der Badsteden’ genoemd. Deze stad biedt dan ook een perfecte combinatie van het maritieme leven, kunst, cultuur en gastronomie. Herbeleef de geschiedenis met een wandeling langs de Atlantikwall. Bezoek het voormalige woonhuis van James Ensor en vergaap je aan zijn wereldberoemde kunstwerken. Voorbeelden van zijn werken vind je overigens ook in het Mu.Zee. Het Mercatorschip is ook een echte aanrader, evenals Museumschip Amandine.

Nieuwpoort

Na het bezoeken van zoveel mondaine steden, vormt Nieuwpoort het perfecte rustpunt. Dit Middeleeuwse stadje aan de monding van de IJzer is uitermate charmant. Toch staat deze badplaats bekend als jong en dynamisch en is het een geliefde bestemming voor gezinnen. Beklim de trappen van de Vuurtoren voor een spectaculair uitzicht. Bewonder het kunstwerk van Daniël Buren met de fantastische naam ‘Le Vent Souffle Où Il Veut’ ( de wind blaast waar hij wilt). Leer alles over WO I bij Westfront Nieuwpoort. Of griezel mee met de legende van Jeanne Panne die een afspraak maakte met de duivel in de Duvetoren.

Plopsaland – De Panne

Een lange tramrit met kleine kinderen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar ze worden vast een stuk meegaander als je ze vertelt dat Plopsaland de eindbestemming is. In het thuisland van de bekende kabouters vind je talloze attracties die geschikt zijn voor de allerkleinsten. Denk aan achtbanen, klimtorens, glijbanen en shows. Er is ook een groot waterpark, Plopsaqua.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer