Bier is eigen aan de Belgische cultuur: we staan er om bekend en we drinken het graag. Er zijn tal van bieren die ook aan de Belgische kust gebrouwen worden zoals Dronkenput, Dunekeun, Pier Kloeffe, Roste Jeanne en nog veel anderen! Maar hoeveel ken je nu precies van bier? Geen nood, lees hieronder verder en je kunt op café allerlei leuke faits divers over bier aan je vrienden vertellen!

1. Brouwen was vrouwenwerk
In de oudheid brouwden voornamelijk vrouwelijke priesteressen bier. Vrouwelijke godinnen waakten over het proces, waardoor het brouwen enkel voor vrouwen was weggelegd. Daarnaast werd bier ook geassocieerd met vruchtbaarheid. In de middeleeuwen was bierbrouwen een huishoudelijke taak, wat ook weer de vrouw op zich nam.

2. Hop komt van dezelfde plantenfamilie als cannabis
Hop komt van de hennepfamilie, waar ook de cannabisplant onder valt. Er bestaat zelfs cannabisbier!
Foto via Wikipedia

3. België heeft het meeste aantal individuele biermerken ter wereld
Hoewel België slechts 1% van de wereldproductie produceert, heeft ons klein landje maar liefst 1.100 verschillende biermerken en 160 actieve brouwerijen.

4. China consumeert het meeste bier
Globaal gezien verbruikte China zo?n 45.7 miljard liter in 2016. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten met 24.1 miljard liter. In Europa zijn de Tsjechen de grootste verbruikers.

5. De ribbeltjes onder de flesjes zorgen voor frictie op de lopende band
Zo vallen ze er niet snel vanaf!

6. De piramides zijn gebouwd met bier
Neen, het bier zit niet in de piramide: Egyptenaren dronken tijdens de werken aan de piramides van Gizeh ongeveer 4 liter bier per dag volgens biomoleculaire archeoloog Patrick McGovern.

7. Obama brouwde bier in het Witte Huis
De White House Honey Porter en White House Honey Ale werden op het grondgebied van het Witte Huis gemaakt met honing van bijen die daar werden gehouden.
Foto via Northern Brewer Homebrew Supply

8. Bier was niet altijd koud
Vroeger werd bier warm gedronken omdat het zorgde voor warmte en had nutritionele waarde die een maaltijd kon vervangen tijdens schaarste (The Atlantic ).

9. Licht maakt bier slecht
Altijd al afgevraagd waarom de meeste bierflesjes bruin of groen zijn? Dit is om het licht te filteren zodat het bier niet slecht wordt. Als hop blootgesteld wordt aan licht produceren ze een bestanddeel dat stinkt.

10. Een van 's werelds duurste bieren is Belgisch en kostte ? 2.095
De Cantillon Loerik 1998 is omwille van het speciale (en lange) brouwproces en de zeldzaamheid een van de duurste bieren ter wereld.
Foto via Toptenzy

11. De oudste recepten dateren van 4000 BC
In Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.
Foto via Ancient Origins










