11 dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over bier

11 dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over bierBier is eigen aan de Belgische cultuur: we staan er om bekend en we drinken het graag. Er zijn tal van bieren die ook aan de Belgische kust gebrouwen worden zoals Dronkenput, Dunekeun, Pier Kloeffe, Roste Jeanne en nog veel anderen! Maar hoeveel ken je nu precies van bier? Geen nood, lees hieronder verder en je kunt op café allerlei leuke faits divers over bier aan je vrienden vertellen!

1. Brouwen was vrouwenwerkIn de oudheid brouwden voornamelijk vrouwelijke priesteressen bier. Vrouwelijke godinnen waakten over het proces, waardoor het brouwen enkel voor vrouwen was weggelegd. Daarnaast werd bier ook geassocieerd met vruchtbaarheid. In de middeleeuwen was bierbrouwen een huishoudelijke taak, wat ook weer de vrouw op zich nam.

1. Brouwen was vrouwenwerk

In de oudheid brouwden voornamelijk vrouwelijke priesteressen bier. Vrouwelijke godinnen waakten over het proces, waardoor het brouwen enkel voor vrouwen was weggelegd. Daarnaast werd bier ook geassocieerd met vruchtbaarheid. In de middeleeuwen was bierbrouwen een huishoudelijke taak, wat ook weer de vrouw op zich nam.

2. Hop komt van dezelfde plantenfamilie als cannabisHop komt van de hennepfamilie, waar ook de cannabisplant onder valt. Er bestaat zelfs cannabisbier! Foto via Wikipedia

2. Hop komt van dezelfde plantenfamilie als cannabis

Hop komt van de hennepfamilie, waar ook de cannabisplant onder valt. Er bestaat zelfs cannabisbier

Foto via Wikipedia

3. België heeft het meeste aantal individuele biermerken ter wereldHoewel België slechts 1% van de wereldproductie produceert, heeft ons klein landje maar liefst 1.100 verschillende biermerken en 160 actieve brouwerijen.

3. België heeft het meeste aantal individuele biermerken ter wereld

Hoewel België slechts 1% van de wereldproductie produceert, heeft ons klein landje maar liefst 1.100 verschillende biermerken en 160 actieve brouwerijen.

4. China consumeert het meeste bierGlobaal gezien verbruikte China zo?n 45.7 miljard liter in 2016. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten met 24.1 miljard liter. In Europa zijn de Tsjechen de grootste verbruikers. 

4. China consumeert het meeste bier

Globaal gezien verbruikte China zo?n 45.7 miljard liter in 2016. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten met 24.1 miljard liter. In Europa zijn de Tsjechen de grootste verbruikers. 

5. De ribbeltjes onder de flesjes zorgen voor frictie op de lopende bandZo vallen ze er niet snel vanaf!

5. De ribbeltjes onder de flesjes zorgen voor frictie op de lopende band

Zo vallen ze er niet snel vanaf!

6. De piramides zijn gebouwd met bierNeen, het bier zit niet in de piramide: Egyptenaren dronken tijdens de werken aan de piramides van Gizeh ongeveer 4 liter bier per dag volgens biomoleculaire archeoloog Patrick McGovern.

6. De piramides zijn gebouwd met bier

Neen, het bier zit niet in de piramide: Egyptenaren dronken tijdens de werken aan de piramides van Gizeh ongeveer 4 liter bier per dag volgens biomoleculaire archeoloog Patrick McGovern.

7. Obama brouwde bier in het Witte HuisDe White House Honey Porter en White House Honey Ale werden op het grondgebied van het Witte Huis gemaakt met honing van bijen die daar werden gehouden. Foto via Northern Brewer Homebrew Supply

7. Obama brouwde bier in het Witte Huis

De White House Honey Porter en White House Honey Ale werden op het grondgebied van het Witte Huis gemaakt met honing van bijen die daar werden gehouden. 

Foto via Northern Brewer Homebrew Supply

8. Bier was niet altijd koudVroeger werd bier warm gedronken omdat het zorgde voor warmte en had nutritionele waarde die een maaltijd kon vervangen tijdens schaarste (The Atlantic ).

8. Bier was niet altijd koud

Vroeger werd bier warm gedronken omdat het zorgde voor warmte en had nutritionele waarde die een maaltijd kon vervangen tijdens schaarste (The Atlantic ).

9. Licht maakt bier slechtAltijd al afgevraagd waarom de meeste bierflesjes bruin of groen zijn? Dit is om het licht te filteren zodat het bier niet slecht wordt. Als hop blootgesteld wordt aan licht produceren ze een bestanddeel dat stinkt.

9. Licht maakt bier slecht

Altijd al afgevraagd waarom de meeste bierflesjes bruin of groen zijn? Dit is om het licht te filteren zodat het bier niet slecht wordt. Als hop blootgesteld wordt aan licht produceren ze een bestanddeel dat stinkt.

10. Een van 's werelds duurste bieren is Belgisch en kostte ? 2.095De Cantillon Loerik 1998 is omwille van het speciale (en lange) brouwproces en de zeldzaamheid een van de duurste bieren ter wereld.Foto via Toptenzy

10. Een van 's werelds duurste bieren is Belgisch en kostte ? 2.095

De Cantillon Loerik 1998 is omwille van het speciale (en lange) brouwproces en de zeldzaamheid een van de duurste bieren ter wereld.

Foto via Toptenzy

11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins

11. De oudste recepten dateren van 4000 BC

In Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.

Foto via Ancient Origins

11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins 11. De oudste recepten dateren van 4000 BCIn Mesopotamië werd waarschijnlijk al bier gemaakt met bappir, een tweemaal gebakken gerstbrood. Men mengde gemalen graan met water en liet die spontaan gisten.Foto via Ancient Origins

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer