Westkust fietsroute - fietsen aan zee

Westkust fietsroute - fietsen aan zee



Op zoek naar een leuke bewegwijzerde fietsroute in de omgeving van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne? Dan is de Westkustfietsroute zeker een aanrader. Deze lusvormige fietsroute van 48km brengt je langs heel wat mooie plekjes aan de Belgische kust.

Fietsen in De Panne, Koksijde en Nieuwpoort

De Westkustfietsroute is een bijzondere fietsroute die de verborgen pareltjes en bekende schoonheden van de westkust onthult. De Westkust fietsroute, die iets minder dan vijftig kilometer lang is, leidt fietsers door een reeks fascinerende bezienswaardigheden en landschappen. Met bewegwijzering langs het pad en de mogelijkheid om een kaart aan te schaffen of te downloaden in gpx- of pdf-formaat, is deze tocht toegankelijk voor iedereen met een fiets en een drang naar ontdekking.

Fiets van bezoekerscentrum naar architecturale pracht

De fietstocht begint bij het bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne, waar bezoekers worden verwelkomd door de unieke combinatie van duin, kust, en zeeleven. Het centrum biedt ook vermaak voor kinderen met diverse zoektochten. Na dit inleidende avontuur, leidt de route fietsers langs de Dumowijk, een ware schatkist van architecturale diversiteit, variërend van Belle Époque en Art Deco tot modernisme en cottagestijl.

Natuurlijke en culturele pracht

Verder langs de route staan fietsers oog in oog met diverse kunstwerken en fotoframes van het kunstproject Beaufort, met werken die duidelijk op de kaart van de fietsroute zijn aangeduid. Een stop bij de hoge Blacker duin, met zijn drieëndertig meter de hoogste van de kustlijn, biedt een adembenemend uitzicht en een moment van rust.

In Oostduinkerke onthult het bezoekerscentrum De Doornpanne de geheimen van waterwinning in de duinen en de rijke fauna en flora van het gebied. De route voert ook langs de havengeul naar het indrukwekkende Albert I monument, waar het bezoekerscentrum Westfront inzicht geeft in de onderwaterzetting van de poldervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De terugreis gaat over de Frontzate, een oude spoorwegbedding, nu een pad dat leidt naar de gezellige picknickzone van het provinciedomein Koolhofput – perfect voor een korte pauze. De tocht eindigt in Veurne, een stad die niet alleen bekend staat om zijn restaurants en cafés, maar ook om het mooie stadspark en de historische huizen.

Praktische info Westkustfietsroute

Voor diegenen die geïnspireerd zijn om deze fietsroute zelf te ervaren lijsten we nog even alle praktische info op.

  • Type fietstocht: lusvormig, bewegwijzerde fietsroute
  • Afstand: 48km
  • Startplaatsen: 5 mogelijke startplaatsen
  1. Koksijde: Toerisme Koksijde - Zeelaan 303
  2. De Panne: Canadezenplein
  3. Nieuwpoort: Vismijn, Kaai
  4. Veurne: Visit Veurne - Grote Markt 29
  5. De Panne: Bezoekerscentrum Duinpanne - Olmendreef 2

Download kaart in PDF

 

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer