Dagje Oostende

Dagje Oostende Met de trein naar Oostende… dat liedje weerklinkt in mijn hoofd wanneer ik op de trein zit en ik word nostalgisch. De zilte zeelucht komt me tegemoet wanneer ik van de trein stap. Het is een beetje koud en grijs, maar in de loop van de dag zal het nog wel beteren. Kinderen lopen vrolijk over de boeg van De Amandine wanneer ik er voorbij wandel.

Zo begint mijn dagje Oostende! Met de trein reizen verloopt niet altijd even vlot, maar je kunt op je gemak een filmpje kijken op je smartphone of een boekje lezen tijdens de reis. Ben je geen fan van de trein en wil je liever met de auto komen? Geen nood, je kunt je auto op verschillende plaatsen in Oostende kwijt. 

Dienst Toerisme
Op de foto zie je nog net de onderkant, maar ook aan de Dienst Toerisme kun je een kunstwerk van The Crystal Ship bewonderen
Eerste stop: de Dienst Toerisme. De ideale plaats om te starten met je ontdekkingstocht van Oostende, want je vindt er verschillende brochures en plannetjes die je doorheen de Koningin der Badsteden leidt. Wat je ook kunt doen is de app Ostndr (beschikbaar voor Android en iOS) downloaden op je smartphone: zo krijg je tips van BV’s en echte Oostendenaren. Want zij kennen Oostende uiteindelijk het beste!
Rock Strangers Arne Quinze Oostende
Nadien trek ik naar de zeedijk. Daar valt meteen het Beaufort kunstwerk Rock Strangers van Arne Quinze op. De grote rode sculpturen steken fel af tegen de grijze lucht, maar later wanneer de lucht blauw kleurt komt het kunstwerk pas echt tot zijn recht. Voor iemand van 1 meter 58 zijn deze sculpturen gigantisch en je waant je al snel in het land van de reuzen. Als je via de zeedijk iets verder loopt zie je een deur op het strand staan met prikkeldraad errond. Het kunstwerk van Icy en Sot voor The Crystal Ship kaart de vluchtelingenproblematiek aan. In de stad kun je nog meer kunstwerken van The Crystal Ship ontdekken dankzij de handige Crystal Ship wandeling (verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme). Maar ook zonder de kaart kun je ze ontdekken: zo wordt je telkens verrast als je er eentje vindt!

Mu Zee kunstmuseum Oostende tentoonstelling
Ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn de moeite waard om eens te bekijken!

Als je zoals mij een beetje minder weer hebt door de dag, dan kun je gemakkelijk een koffietje gaan drinken in een van de vele tearooms en koffiebars. Ikzelf stapte binnen bij De Familie Janssen om even op te warmen met een lekkere cappuccino, maar bij nieuwkomer Fitzgerald Coffee kun je zeker ook lekkernijen vinden.

Ik ben een grote fan van musea en sla nooit de kans over om eentje te bezoeken. Het is er altijd warm en je leert ook nog wat bij! In Oostende ging ik een kijke nemen in het Mu.Zee. Het kunstmuseum aan zee heeft een unieke vaste collectie van Belgische kunst van 1830 tot vandaag. Voor kindjes wordt er elke woensdag namiddag een creatieve workshop georganiseerd, dus voor de allerkleinsten is er zeker iets tof om te doen!

Feest- en Kultuurpaleis Oostende

Ook shoppen kan indoors: in het Feest- & Kultuurpaleis vind je maar liefst 17 verschillende bekende merken. Als je toch winkel in, winkel uit moet, dan kan dat evengoed binnen! Zo blijf je tenminste droog en lekker warm. Helaas kwam ik zelf met lege handen buiten. Pluspunt: het was beter voor mijn portefeuille!

Wist je trouwens dat het Feest- en Kultuurpaleis in 1958 werd ingewijd als onderdeel van het feest naar aanleiding van het zusterschap van Monaco en Oostende?

Leopoldpark Hyacinten Paars
Als het zonnetje uiteindelijk toch doorbreekt kun je een wandeling maken door het prachtige Leopoldpark of het Maria Hendrikapark. De grasvlakte met paarse hyacinten in beide parken is een prachtig schouwspel en tevens ook een zeer fotogenieke locatie! Er doorheen wandelen mag, maar probeer geen bloemen kapot te trappen. Ze zijn immers speciaal geplant zodat iedereen ervan kan genieten. 
Brugje Leopoldpark
Je kent het: de honger slaat toe en je moet nu eten. Ik verander zelf niet in een hongerige Hulk, maar als mijn maagje begint te knorren dan wil ik wel zo snel mogelijk iets eten. Je kunt opteren voor een brasserie of restaurant, OF doe zoals ik en picknick op het strand of in één van de groene parken. Lekker romantisch als je met z'n tweetjes bent, heerlijk voor als je met de kinderen aan zee bent. Let wel dat je je afval terug opruimt: het is een vaak herhaalde boodschap, maar helaas is de nood voor de boodschap er nog steeds. 
Malibu Orange cocktail Strandbar Lido Oostende

Ik sluit de dag af met een lekkere Malibu Orange bij strandbar Lido. Eind maart zijn veel van de strandbars nog niet open, maar vanaf mid-juni schieten ze als paddenstoelen uit de grond! Natuurlijk moet je er wel mee rekening houden dat sommige strandbars enkel openen als het weer het toelaat (met andere woorden wanneer de zon schijnt of wanneer de regen niet met bakken uit de lucht valt). Een strandbar is immers niet zo gezellig als het koud en nat is.

 Hou zeker Strandverblijf in de gaten voor nog meer inspiratie voor een weekendje of dagje aan de Belgische kust!

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer