Waterfront: Herdenking van 100 jaar WOI

Waterfront: Herdenking van 100 jaar WOIHMS Vindictive Postkaart Oostende Eerste Wereldoorlog
Wrak van de HMS Vindictive bij Oostende - via Wikipedia

In 2014 werden de herdenkingsplechtigheden van de Groote Oorlog gestart. Nu in 2018 worden de plechtigheden afgesloten: het is dan bijna 100 jaar geleden dat de Grote Oorlog eindigde. België speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog, mede door haar strategische ligging. Tijdens WOI werd de Belgische waterfront bezet door de Duitsers, die een duikbotenoorlog ontketende vanuit de havens van Oostende en Zeebrugge. De reactie van de Britten was fel: op 23 april 1918 werden beide havens tegelijk aangevallen door de Britten en drie weken na deze aanvallen volgde een tweede aanval op de haven van Oostende met de HMS Vindictive.

Dit resulteerde in de dood van duizenden zeelui en ook van Belgische burgers wiens huizen werden geraakt door de granaten van de Britten hun huis raakten. Tijdens Oostende voor Anker 2018 keerde de HMS Vindictive weer terug naar de haven van Oostende. 

Nu, bijna 100 jaar later, organiseert Gone West op 29 juni 2018 in het kader van 100 jaar Groote Oorlog 'Waterfront': een groot evenement ter herdenking van de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Gone West is een initiatief van West-Vlaanderen en wil op een artistieke manier de oorlogsjaren van de provincie herdenken. 

100 jaar later komen we samen tijdens het Waterfront om de toekomst, de hoop en de verzoening te vieren(...) Van de havengeul van Zeebrugge tot de havengeul in Oostende vormen 6.000 mensen een 21 kilometer lange ketting. Ze houden per 2 een bootje vast op het water en pennen er een hoopvolle 'boot'-schap op voor de toekomst.

  Waterfront, www.gonewest.be

Daarnaast zijn er ook 5 voorstellingen op en rond de zee, één in elke kustgemeente, allemaal in het kader van de herdenking. Ontdek de verschillende voorstellingen hier.

Visit Oostende Wandeling

Wist je dat je in Oostende in de voetsporen kunt treden van Charles Castelein, een trambediende die tijdens WOI alles neerpende in zijn dagboek. Voor € 5,00 kun je het Oostende tijdens de Eerste Wereldoorlog zien door de ogen van een rasechte Oostendenaar. Je kunt best de wandeling reserveren (telefonisch of via e-mail) zodat je zeker bent van een audiogids. 

Een Engelse motorboot, Oostende - via Visit Oostende

Kun je er niet bij zijn? Geen nood, het evenement wordt op vrijdag 29 juni vanaf 19:00 uitgezonden op Canvas.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer