(Bijna) Afvalvrij naar het strand

(Bijna) Afvalvrij naar het strand


Wist je dat er elk jaar zo'n 67.000 kilogram afval langs de kustlijn ligt en dat 95% hiervan plastic is? Dat is niet niks! Strandverblijf geeft je enkele tips om zo plasticvrij mogelijk naar zee te gaan.

1. Gebruik hervulbare waterflessen

Beperk het gebruik van plastic flesjes uit de winkel: deze zorgen enkel dat de plasticsoep in het midden van de Stille Oceaan groter wordt. Je kunt het natuurlijk in de vuilnisbak gooien, maar dat pakt het grotere probleem niet aan. Opteer liever voor een goede, hervulbare waterfles. Deze vind je in verschillende prijscategorieën en bovendien spaar je zo heel wat geld uit! Want als je de fles telkens bijvult, betaal je niet voor elke keer dat je het vult! 

2. Neem een herbruikbare zak mee

Als je nogal eens graag iets koopt aan de kust, of je kinderen vinden een leuk speeltje in een van de souvenirshops, krijg je vaak een plastieken zakje mee. Zeg nee en doe de spulletjes in een herbruikbare zak die je meehebt van thuis. Zo zorg je ervoor dat je niet onnodige plastic zakjes in je huis hebt . Pro tip: leg enkele herbruikbare zakken in je auto zodat je er altijd wel eentje bijhebt!

3. Gebruik een stoffen zakdoek in plaats van papieren

Het is soms gemakkelijk om een papieren zakdoekje te gebruiken aan het strand en deze dan weg te gooien. Een stoffen zakdoek is in dat opzicht een beter idee: die steek je terug in je tas en je vervuilt er niet extra mee.

4. Zeg nee tegen rietjes

Aan de kust willen ze het probleem van de plastic rietjes aanpakken maar dat is nog niet overal het geval. Als je in een strandbar een drankje nuttigt, zeg dan nee als ze je een rietje willen geven. Akkoord: voor kleine kinderen is het gemakkelijker om hun drankje te drinken, maar hiervoor zouden dan biologisch afbreekbare rietjes de oplossing kunnen zijn. In Koksijde zijn deze alvast geïntroduceerd.

5. Pak je boterhammendoos mee

In plaats van voorverpakt fruit of koekjes mee te pakken voor een klein hongertje, kun je het beter in een brooddoos of tupperwarepotje steken. Snij het fruit op voorhand, druppel er wat citroensap op zodat het niet bruin wordt en voila! Je eigen fruitsalade!

6. Zorg voor een vuilniszakje

Kun je afval toch niet vermijden? Pak dan een klein zakje mee waarin je al je afval verzamelt en gooi deze na je dagje aan zee in een vuilnisbak. Het is maar een kleine moeite en alle beetjes helpen om de Belgische kust toch proper te houden voor iedereen!

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer
x

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!